Vánoce, Vánoce, přicházejí, připravme si recepty! Dům provoněný jehličím v kombinaci s cukrovím a zapálenou svíčkou prostě k Vánocům patří. Zkuste si letošní nabídku sladkých dobrot rozšířit. Velkým pomocníkem při výrobě (nejen) vánočního cukroví je kondenzované mléko a my vám přinášíme hned několik osvědčených receptů, které si zamilujete. A co víc, jsou snadné.
Kondenzované (zahuštěné) mléko, lidově salko, se dříve využívalo zejména k oslazení kávy nebo do dortových krémů. V současné době má však široké využití i v běžné kuchyni (například na zjemnění omáček). Své pevné místo si vydobylo i na vánočním stole v podobě cukroví anebo likéru. Na trhu jej můžete získat slazené i neslazené, případně s nějakou příchutí (např. karamel či kakao). Výhodou je vysoká koncentrace vápníku a jiných minerálních látek, problémem však může být velké množství tuku a v případě slazených verzí i hodně sacharidů. Jako u všeho, používejte tedy i tento výrobek „s rozumem“. A nebo sáhněte po light variantě.
Potřebujete:
Na těsto:
Na krém:
Postup:
Smíchejte ingredience a vypracujte z nich těsto. Aby se chutě promíchaly, nechejte alespoň hodinu odpočívat v ledničce (ideálně nechte do druhého dne). Těsto vyválejte a vykrajujte formičkami tvary. Poté pečte na pečicím papíře při 180 °C cca 10 minut (po krajích hotové cukroví jemně zrůžoví). Nechte vychladnout. Mezitím si připravte krém vyšleháním másla a karamelového salka. Krémem ozdobte upečené cukroví a nechte zchladit. Kreativní duše mohou vše ještě pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Kupte se slevou Tuk na pečení Hera.
Potřebujete:
Tip od Kupi.cz: Nechte mandle přes noc namočené ve vodě – příjemně změknou, ztratí na hořkosti a budou mít intenzivnější chuť.
Postup:
Rukou zpracujte těsto ze salka, strouhaného kokosu a vanilkového extraktu. Nechte odpočívat cca hodinu v ledničce. Poté z těsta tvořte kuličky, přičemž do jejich středu vložte předem namočenou mandli a následně obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku. Podávává se chlazené.
Potřebujete:
Postup:
Smícháním všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trošku mléka (nebo smetany), v případě, že je moc tekuté, přidejte piškoty. Nechte těsto alespoň hodinu v lednici odpočívat. Pak z něj vytvarujte kuličky. Ty následně obalujte v namletých ořeších nebo v kokosu.
Kupte se slevou Mléko kondenzované Salko Tatra.
Zkuste si doma vytvořit salko z kokosového mléka. Jak na to? Smíchejte v hrnci obsah plechovky kokosového mléka 400 ml se 100 ml datlového sirupu (případně javorového či agáve sirupu nebo s medem). Přiveďte směs k varu a poté prudce ztlumte. Za stálého míchání nechte směs ztuhnout. Odpaří se cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu. Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchovávejte v lednici. Pracujte s ním stejně jako s běžným salkem.