Co všechno se dá z kondenzovaného mléka vyrobit? Kokosové kuličky a další dobroty

Tvorba Raffaello kuliček Petr Kapralov / Shutterstock.com

Vánoce, Vánoce, přicházejí, připravme si recepty! Dům provoněný jehličím v kombinaci s cukrovím a zapálenou svíčkou prostě k Vánocům patří. Zkuste si letošní nabídku sladkých dobrot rozšířit. Velkým pomocníkem při výrobě (nejen) vánočního cukroví je kondenzované mléko – a my vám přinášíme hned několik osvědčených receptů s ním, které si zamilujete. A co víc, jsou snadné.

Přečtěte si také

Jak vybrat ruční napařovač oděvů? Zaměřte se na výkon, hmotnost i cenu
Jak vybrat ruční napařovač oděvů? Zaměřte se na výkon, hmotnost i cenu

Co je to kondenzované mléko?

Kondenzované (zahuštěné) mléko, lidově salko, se dříve využívalo zejména k oslazení kávy nebo do dortových krémů. V současné době má však široké využití i v běžné kuchyni (například na zjemnění omáček) a své pevné místo si vydobylo i na vánočním stole v podobě cukroví či likéru.

Na trhu jej můžete získat slazené i neslazené, případně s nějakou příchutí (např. karamel či kakao). Výhodou je vysoká koncentrace vápníku a jiných minerálních látek, problémem ovšem může být velké množství tuku a v případě slazených verzí i hodně sacharidů. Jako u všeho používejte tedy i tento výrobek „s rozumem“. Anebo sáhněte po light variantě.

Cukroví s krémem z kondenzovaného mléka Andrea Cupolillo / Shutterstock.com

Karamelové potěšení

Potřebujete:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučky
  • 140 g Hery (v pokojové teplotě)
  • 140 g jemně mletých ořechů (ideálně vlašské nebo lískové)
  • 2 žloutky
  • lžíci kakaa holandského typu
  • lžičku citronové kůry
  • formičky na vykrajování

Na krém:

  • 1 vychlazené karamelové kondenzované mléko (v plechovce)
  • 250 g másla

Hera se bude hodit

Postup:

Smíchejte ingredience a vypracujte z nich těsto. Aby se chutě promíchaly, nechejte ho alespoň hodinu odpočívat v ledničce (ideálně do druhého dne). Těsto vyválejte, vykrájejte formičkami tvary a poté pečte na pečicím papíře při 180 °C cca 10 minut (po krajích hotové cukroví jemně zrůžoví). Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém vyšleháním másla a karamelového salka. Krémem ozdobte upečené cukroví a nechte zchladit. Kreativní duše mohou vše ještě pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Kuličky Raffaello s kokosem AnaMarques / Shutterstock.com

Kokosové kuličky à la Raffaello

Potřebujete:

  • 1/2 plechovky salka
  • 200 g strouhaného kokosu do těsta + 50 g strouhaného kokosu na obalení
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • mandle
  • papírové minikošíčky

Tip: Nechte mandle přes noc namočené ve vodě – příjemně změknou, ztratí na hořkosti a budou mít intenzivnější chuť.

Postup:

Rukou zpracujte těsto ze salka, strouhaného kokosu a vanilkového extraktu. Nechte odpočívat cca hodinu v ledničce. Poté z těsta tvořte kuličky, přičemž do jejich středu vložte předem namočenou mandli a následně obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku. Podávejte chlazené.

Čokoládové kuličky s oříšky ze Salka Oleksandr Berh / Shutterstock.com

Čokoládovo-ořechové kuličky

Potřebujete:

  • 1 plechovku karamelového salka (případně s příchutí vlašského ořechu)
  • 150 g rozdrcených dětských piškotů
  • 150 g umletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na obalení – lze nahradit kokosem)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce rumu/tuzemáku
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády (lze nahradit i najemno nasekanými kakaovými boby)

Postup:

Smícháním všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trošku mléka (nebo smetany), v případě, že je moc tekuté, přidejte piškoty. Nechte těsto alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak z něj vytvarujte kuličky a ty následně obalujte v namletých ořeších nebo v kokosu.

Kam na kondenzované mléko v akci?

Tip od Kupi.cz

Zkuste si doma vytvořit salko z kokosového mléka. Jak na to? Smíchejte v hrnci obsah plechovky kokosového mléka 400 ml se 100 ml datlového sirupu (případně javorového či agáve sirupu nebo s medem). Přiveďte směs k varu a poté prudce ztlumte a za stálého míchání nechte ztuhnout. Odpaří se cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu. Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchovávejte v lednici a pracujte s ním stejně jako s běžným salkem.