Co všechno se dá z kondenzovaného mléka vyrobit? Kokosové kuličky a další dobroty

Tvorba Raffaello kuliček Depositphotos

Vánoce, Vánoce, přicházejí, připravme si recepty! Dům provoněný jehličím v kombinaci s cukrovím a zapálenou svíčkou prostě k Vánocům patří. Zkuste si letošní nabídku sladkých dobrot rozšířit. Velkým pomocníkem při výrobě (nejen) vánočního cukroví je kondenzované mléko – a my vám přinášíme hned několik osvědčených receptů s ním, které si zamilujete. A co víc, jsou snadné.

Přečtěte si také

Supermarkety pomáhají. Pořádají vánoční sbírky, do kterých zapojují své zákazníky
Supermarkety pomáhají. Pořádají vánoční sbírky, do kterých zapojují své zákazníky

Co je to kondenzované mléko?

Kondenzované (zahuštěné) mléko, lidově salko, se dříve využívalo zejména k oslazení kávy nebo do dortových krémů. V současné době má však široké využití i v běžné kuchyni (například na zjemnění omáček) a své pevné místo si vydobylo i na vánočním stole v podobě cukroví či likéru.

Na trhu jej můžete získat slazené i neslazené, případně s nějakou příchutí (např. karamel či kakao). Výhodou je vysoká koncentrace vápníku a jiných minerálních látek, problémem ovšem může být velké množství tuku a v případě slazených verzí i hodně sacharidů. Jako u všeho používejte tedy i tento výrobek „s rozumem“. Anebo sáhněte po light variantě.

Cukroví ve tvaru květů z krému Pixabay

Karamelové potěšení

Potřebujete:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučky
  • 140 g Hery (v pokojové teplotě)
  • 140 g jemně mletých ořechů (ideálně vlašské nebo lískové)
  • 2 žloutky
  • lžíci kakaa holandského typu
  • lžičku citronové kůry
  • formičky na vykrajování

Na krém:

  • 1 vychlazené karamelové kondenzované mléko (v plechovce)
  • 250 g másla

Hera se bude hodit

Postup:

Smíchejte ingredience a vypracujte z nich těsto. Aby se chutě promíchaly, nechejte alespoň hodinu odpočívat v ledničce (ideálně nechte do druhého dne). Těsto vyválejte, vykrájejte formičkami tvary a poté pečte na pečicím papíře při 180 °C cca 10 minut (po krajích hotové cukroví jemně zrůžoví). Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém vyšleháním másla a karamelového salka. Krémem ozdobte upečené cukroví a nechte zchladit. Kreativní duše mohou vše ještě pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Kuličky Raffaello s kokosem v košíčkách Pixabay

Kokosové kuličky à la Raffaello

Potřebujete:

  • 1/2 plechovky salka
  • 200 g strouhaného kokosu do těsta + 50 g strouhaného kokosu na obalení
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • mandle
  • papírové minikošíčky

Tip: Nechte mandle přes noc namočené ve vodě – příjemně změknou, ztratí na hořkosti a budou mít intenzivnější chuť.

Postup:

Rukou zpracujte těsto ze salka, strouhaného kokosu a vanilkového extraktu. Nechte odpočívat cca hodinu v ledničce. Poté z těsta tvořte kuličky, přičemž do jejich středu vložte předem namočenou mandli a následně obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku. Podávejte chlazené.

Čokoládové kuličky s oříšky ze Salka Pixabay

Čokoládovo-ořechové kuličky

Potřebujete:

  • 1 plechovku karamelového salka (případně s příchutí vlašského ořechu)
  • 150 g rozdrcených dětských piškotů
  • 150 g umletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na obalení – lze nahradit kokosem)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce rumu/tuzemáku
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády (lze nahradit i najemno nasekanými kakaovými boby)

Postup:

Smícháním všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trošku mléka (nebo smetany), v případě, že je moc tekuté, přidejte piškoty. Nechte těsto alespoň hodinu v lednici odpočívat. Pak z něj vytvarujte kuličky a ty následně obalujte v namletých ořeších nebo v kokosu.

Kam na kondenzované mléko v akci?

Tip od Kupi.cz

Zkuste si doma vytvořit salko z kokosového mléka. Jak na to? Smíchejte v hrnci obsah plechovky kokosového mléka 400 ml se 100 ml datlového sirupu (případně javorového či agáve sirupu nebo s medem). Přiveďte směs k varu a poté prudce ztlumte a za stálého míchání nechte směs ztuhnout. Odpaří se cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu. Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchovávejte v lednici a pracujte s ním stejně jako s běžným salkem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz