Odčervování psů a koček: Vyhněte se chemii a vsaďte na přírodní možnosti, které jsou pro vašeho mazlíka zdravější

Odčervování koček a psů nemusí probíhat za pomoci chemie. Canva

Odčervení neboli dehelmintizace by mělo patřit mezi základní, povinnou a pravidelnou péči každého majitele o domácí mazlíčky. Zdá se, že chemickým přípravkům v této oblasti brzy odzvoní, protože přírodní alternativy mohou jak zvířatům, tak i nám přinést více benefitů. Zkusíte je také?

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na křupavou a nadýchanou nádivku se šunkou a bylinkami

Proč zvířata vlastně odčervovat?

Prevence je vždy tou nejlepší cestou. Pravidelnou aplikací odčervovacích přípravků dochází k vyhubení případných nedospělých jedinců, tudíž nemůže dojít k nakladení vajíček a dalšímu rozmnožování, které by následovalo u již dospělých parazitů.

Mezi nejčastější vnitřní parazity zvířat patří škrkavky, měchovci, tasemnice a svalovec stočený, který způsobuje trichinelózu – onemocnění, které se může z mazlíčka přenést na člověka. Psům i kočkám způsobují výše uvedení parazité nepříjemnosti v podobě bolestí a svědění. Navíc mohou zapříčinit zhoršení jejich metabolismu či rozvinutí vážnějších nemocí.

Při odčervování je podstatná také čistota. Canva

Čistota je půl zdraví

Nežádoucím cizopasníkům nejlépe předejdete dodržováním správné hygieny. To se týká především pravidelného čištění kotců, výběhů, pelíšků a kočičích záchodů. Vlhké a znečištěné prostředí je totiž pro parazity místem, kde se jim výborně daří. Proto úklid nezavrhujte a jednou za čas svým mazlíčkům vše pořádně vygruntujte.

Pravidla správného odčervení mazlíčků

S jejich odčervováním se začíná krátce po narození, a to přesně ve čtrnácti dnech věku. Od té doby jsou koťata a štěňata pravidelně odčervována každé dva týdny (až do věku tří měsíců). Do dosažení jednoho roku se přípravky dále aplikují každé tři měsíce. Dospělí psi a kočky se odčervují v pravidelných intervalech třikrát až čtyřikrát ročně (zpravidla jednou za tři až šest měsíců).

Někteří parazité se přenesou i na člověka. Canva

Přírodou proti chemii

Chemické odčervovací přípravky jsou často toxické a organismus je schopný si proti nim vybudovat určitou odolnost. Neprospívají zvířatům ani majitelům, jelikož se mohou (například během mazlení) dostat i do jejich těla. Přírodní alternativy antiparazitik oproti nim nabízí mnohá pozitiva. Mezi ty nejzásadnější patří bezesporu jejich vysoká účinnost a také neschopnost organismu stát se vůči nim rezistentní.

Křemelina

Jednou z možností je křemelina od značky Ecopets, která domácí mazlíčky zbavuje vnitřních parazitů, a blahodárně působí i na jejich celkové zdraví. Tento přípravek se postará o odstranění bakterií a těžkých kovů z těla a rovněž zlepší kvalitu srsti a kůže. Pozitivně ovlivňuje trávení, udržuje nízkou hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje (někdy až do úplného zmizení) bolesti kloubů a pomáhá hojit vředy.

  • Křemelina se podává jednou denně po dobu tří týdnů.
  • Dávka se odvíjí od velikosti konkrétního domácího mazlíčka a celá kúra by se měla aplikovat třikrát ročně.
  • Křemelinu lze také vetřít do kůže, kde výborně působí proti blechám.
Existují přírodní možnosti pro odčervení koček a psů. Canva

Bylinky

Značka Ecopets ve spolupráci s veterináři vyvinula i přírodní bylinnou kúru s názvem Ecopets Parazit plus. V zásadě se jedná pouze o směs bylin, která účinně, šetrně a bez chemie bojuje proti vnitřním parazitům i plísním, posiluje imunitu a zlepšuje činnost střev zvířat. Ve složení najdete pampelišku, hořec, kopřivu, tymián a pelyněk černobýl.

  • Dávkování se odvíjí od hmotnosti domácího mazlíčka, ale obecně lze říci, že jde o jednu až několik kávových lžiček, které se podávají po dobu pěti dnů.
  • V případě potřeby se může celá kúra po týdnu zopakovat.

Bylinky a zelenina

Odčervovací bylinkový přípravek pro psy a kočky vyrábí také značka cdVet, která byliny obohatila o zeleninový extrakt. Tento přírodní, sypký doplněk stravy funguje na principu ochromení parazitů bylinami a zlepšení pohyblivosti střev zeleninovým extraktem, který je následně pomáhá dostat z těla ven.

  • Odčervovací byliny se aplikují dva po sobě jdoucí dny. Stejná dávka se pak zopakuje po dvou týdnech.
  • Odčervení zpravidla doprovází řidší stolice a častější potřeba vyprazdňování.
Odčervování se nesmí zanedbávat. Canva

A ještě si pochutná

Zajímavou alternativou pro mlsné mazlíčky může být odčervovací konzerva od Pet Farm Family, jež hubí škrkavky, tasemnice, ploštěnce, hlístice, motolice či améby. Najdete v ní maso ze zvěřiny, vodu a směs bylin (tymián obecný, černucha setá, olivovník evropský, ořešák černý, pepř černý). Samotné dávkování se opět odvíjí od hmotnosti zvířete. Stanovené množství se podává třikrát týdně, a to dva až třikrát za rok.

Dobrou volbou pro extra vybíravé psy a kočky pak mohou být odčervovací pamlsky, které jsou složené ze směsí bylin a často obohacené o probiotika, vitamíny a minerály. Mezi nejznámější značky takových doplňků stravy patří třeba Herbex či Verm-X.