Stop nadýmání z luštěnin, pochutnejte si na husté polévce nebo hummusu

Různé druhy luštěnin v miskách nadianb / Shutterstock.com

Milujete luštěniny, ale ve vašem jídelníčku nemají své stálé místo kvůli strachu z nepříjemného nadýmání? Naučte se několik triků a ozvláštněte své stravování touto chutnou a zdravou surovinou. Jak luštěniny zbavit nadýmavých látek, jak je naklíčit a co všechno z nich můžete připravit?

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

Jak zabránit nadýmání?

Luštěniny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vlákniny, a dokonce i vitamínů a minerálních látek. I to jsou důvody, proč je nezatracovat – a dát jim stálé a čestné místo v jídelníčku. Čočka, hrách, sója, cizrna a fazole jsou zajímavými adepty, ze kterých vytvoříte chutná jídla pro celou rodinu.

Abyste si mohli pochutnat na receptech ze zdravých luštěnin, je potřeba vzít na vědomí fakt, že obsahují speciální látky, na které v lidském těle bohužel nečekají ty správné trávicí enzymy. Z toho důvodu pak dochází k jevu, který známe jako plynatost a nadýmání. Naštěstí je lze těchto látek alespoň částečně zbavit – v tomto případě pomohou bylinky nebo namáčení.

Z bylinek je vhodná tepelná úprava například se saturejkou, libečkem, majoránkou nebo estragonem. Pomáhá rovněž namáčení přes noc – luštěniny se pak jednak snáze připravují, jednak se látky způsobující nadýmání částečně odplaví do vody. Pak už je stačí jen povařit a dát jim vhodnou formu – třeba v podobě lahodné polévky.

Salát z červené čočky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Salát z červené čočky

Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.

Salát z červené čočky
Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

Jak využít luštěniny v kuchyni?

Jestli chcete nad luštěninami vyzrát a pochutnat si na jejich neotřelé formě, můžete vyzkoušet třeba luštěninové těstoviny s oblíbenou omáčkou nebo originální salát z nich. Na rozdíl od těch běžných mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny – a méně sacharidů.

A co že to vlastně ty luštěninové těstoviny jsou? Jde o chutnou alternativu vyrobenou z luštěninové mouky. Vyzkoušejte je třeba při dietě nebo při přechodu na nízkosacharidové stravování. Vhodné mohou být dokonce i pro celiaky – avšak je potřeba vždy číst složení.

Různé klíčky luštěnin v miskách Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

1. Nakličte si do zásoby

Co takhle naklíčené luštěniny? Naklíčené semínko se probudí – a rázem je z něj produkt plný aktivních a zdraví prospěšných látek. Nebojte se klíčení – je to hračka! Naklíčit lze třeba fazole mungo, adzuki, čočku, hrách či sóju.

Jak na to? BIO luštěniny propláchněte vlažnou vodou a namáčejte je přes noc v nádobě s vodou. Poté vodu slijte a luštěniny umístěte do nakličovací sklenice. Můžete použít třeba tu zavařovací. Nabobtnané kousky znovu propláchněte a přesuňte je do připravené sklenice, kam místo víčka umístíte plátno.

Poté sklenici obraťte dnem vzhůru. Luštěniny budou odpočívat na látce – a pak už je stačí jen dvakrát denně propláchnout a za pár dní si pochutnejte třeba na zdravém fit salátu.

2. Připravte si hummus

Je čas na nějaký ten recept? Inspirace není nikdy dost. Vyzkoušejte třeba tradiční skvělou pomazánku z cizrny – hummus. Na rychlou přípravu potřebujete jednu její konzervu, sezamovou pastu tahini, olivový olej, mletý římský kmín, citron, sůl a pepř.

Cizrnu slijte a propláchněte. Poté ji přesuňte do mixéru a přidejte česnek, 3 lžíce tahini pasty, mletý kmín, trochu citronové šťávy a olivového oleje spolu s kořením. Po mixování můžete směs doplnit i dalším kořením nebo šťávou a olivovým olejem dle konzistence a chuti. Hummus se hodí k pita chlebu, na topinky i k salátům.

Hummus v dřevěné misce Kabachki.photo / Shutterstock.com

3. Zahustěte jimi polévku

A náš další tip? Zahušťujte polévky zdravě. Pomůže červená čočka, která se výborně rozvaří a zahustí nejen polévky, ale i omáčky. Stačí ji přidat čtvrt hodinku před dokončením pokrmu – dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, Healtline, Cleveland Clinic, WebMD