Co koupit dětem k Vánocům? Ptali jsme se za vás, co by si přály

Pro každé dítě je hra učením a poznáváním světa kipgodi / Shutterstock.com

Vánoce se kvapem blíží a s nimi už určitě vzrůstá i nervozita, co dostanou vaše děti pod stromeček. Některé se již chystají psát Ježíškovi dopis, aby ho poprosily o dárky, které si velmi přejí. Které to mohou být? Víte, s čím si děti nejraději hrají?

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Jak správně vybrat dětskou hračku?

Vkus dětí se mění úměrně s věkem a také dobou, v níž vyrůstají. Dnes už nebývá ojedinělé, že i tříletí caparti umějí ovládat tablet. Řekněme si však upřímně, že právě tato hračka by se jim do rukou měla dostat co nejpozději. Malé děti potřebují rozvíjet svoji jemnou motoriku a skrze hračky prozkoumávat svět okolo sebe. Proto je důležité vybírat vhodné hračky podle věku. Dětští psychologové poukazují na to, že hračky jsou velmi důležité pro smyslový, rozumový a citový vývoj dětí, zároveň rozvíjejí jejich kreativitu a fantazii. Pro dítě je hra učením, současně však vytváří jeho osobnost.

Hračky pro kojence a batolata

Nejmenší děti se po světě teprve rozhlížejí a postupně ho objevují. Jejich hračky by jim toto měly umožnit. Klidně mohou být vyrobené z různých materiálů, které podnítí jejich zvědavost. Kojencům se zavděčíte hlavně různými chrastítky. V nabídce obchodů jsou ty od značek NUK, Fisher-Price, Babydream či Detoa. Bývají vyrobené ze zdravotně nezávadného plastu, často v kombinaci látky nebo přírodního dřeva. Oblíbení jsou také textilní muchláčci, s nimiž se mohou děti mazlit. Příjemná měkká látka jim totiž dodává pocit bezpečí. Velmi oblíbeným dárkem pro děti jsou i nejrůznější druhy hrazdiček, pod kterými si miminka vydrží dlouhou dobu v klidu broukat.

Jistě není bez zajímavosti, že miminko začíná nejprve vnímat svět v odstínech šedé barvy. Právě proto se začaly vyrábět hračky a knížky pro nejmenší v bílo-černé kombinaci, které kojence dovedou zaujmout. Barevné hračky jsou vhodnější až od 6. měsíce věku.

Batolata jsou již podstatně zvídavější a obratnější. Milují kostky Carousel či Trefl, které mohou stavět na sebe. A když se do hry navíc zapojí i rodiče, je zábava ještě lepší. Klidně jim pořiďte dřevěnou stavebnici Woody v základních barvách červené, zelené, žluté a modré. Uvidíte, jak si s ní vaše dítě vyhraje. Jistě se batoleti zavděčíte také textilní hračkou – zvířátkem i panenkou, s níž bude večer usínat. Usínáčci mohou být vybaveni i příjemnými melodiemi a nebo světýlky, pro klidnější usínání malých dětí.

Děti, které se pomaličku snaží dělat své první krůčky, potěšíte chodítky s interaktivními prvky.

Hračky pro děti od 2 do 3 let

Už to nejsou miminka, ale človíčci, kteří rádi objevují vše okolo sebe. Děti ve věku mezi 2 až 3 lety jsou velmi zvídavé. Pro ně již v obchodní síti existují první jednoduchá puzzle DINO, Ravensburger či Efko s malým počtem dílků, která trénují dětskou fantazii, schopnost soustředění a pozornost. V tomto věku se také zavděčíte dřevěnou vláčkodráhou. Tu aktuálně pořídíte v prodejnách Lidl za 499 Kč (do 22. 12.), případně v Albertu do 3. 12. vláčkodráhu Woody za 599 Kč. Děvčátka mohou dostat svůj první malý kočárek, v němž budou vozit svoji oblíbenou panenku nebo plyšáka. Dárkem na jistotu pro holčičky i kluky jsou stavebnice LEGO Duplo, jejichž velké kostky a panáčky děti nemohou spolknout.

Tip z mateřského centra:

Ptali jsme se malých dětí v mateřském centru Beruška, co si přejí od Ježíška k Vánocům. Většina z nich odpověděla, že by si pod vánočním stromečkem přála najít LEGO, panenku a nebo plyšáka.

LEGO Duplo je skvělý dárek pro malé děti

Kupte se slevou Lego Duplo.

Porovnat slevy

Hračky pro předškoláky

Rodiče často dělají chybu, že kupují hračky podle toho, co se líbí jim. Přitom je důležité se na svět dívat očima dětí. Některé si rádo staví, jiné něco vystřihuje a vyrábí a další omaluje. Předškoláci jsou již také více ovlivněni televizí nebo filmem a mají oblíbené pohádkové hrdiny. Děvčatům se většinou líbí princezny z filmových a televizních pohádek Ledové království, Na vlásku či Sofie První a jistě jim uděláte radost karnevalovým kostýmem Sofie, Lociky, Anny nebo Elsy. Chlapci většinou dávají přednost autům, robotům a dinosaurům.

Oblíbené jsou v tomto věku dětí také společenské hry, jež mohou hrát se svými rodiči. Pořiďte jim Dostihy a sázky junior, Monopoly junior, tradiční Člověče nezlob se nebo spíše jeho obrázkovou verzi pro mladší děti Pochlub se. Zábavné je také pexeso, které současně trénuje dětskou paměť. A věřte, že když si ho zahrajete společně s dětmi, obvykle vás v něm porazí.

Děti, které rády něco malují či vyrábějí, ocení nové pastelky, foukací fixy BLO pens, omalovánky, sadu korálků na navlékání, zažehlovací korálky HAMA.

Také v plyšových hračkách máte toho hodně na výběr. Mezi předškoláky jsou v současné době oblíbené hlavně Squeezamals – zvířátka z měkké paměťové pěny nebo plyšový jednorožec Rainbocorns v zářivé a veselé barvě, který je schovaný ve vajíčku, takže dopředu nevíte, jak vlastně vypadá. Pro dítě je to tak dvojnásobným překvapením a přikoupit se k nim dají domečky a doplňky.

Tip ze školky:

Ve školkách se na náš dotaz, co by si děti přály, na seznamu nejčastěji objevovala u kluků auta na dálkové ovládání, garáže a stavebnice. Holčičky zase touží po panenkách ZAPF Baby Born, interaktivních plyšácích od FurReal a nebo Barbie panenkách s příslušenstvím.

Školáci a starší děti

Chcete-li svému mladšímu školákovi udělat radost, pořiďte mu barevný sliz, továrnu na výrobu slizu nebo Slushy Maker na výrobu ledové tříště. Mezi děvčaty je nyní populární česká dívčí pěvecko-taneční skupina Lollipopz. Možná se své dceři zavděčíte barevnou Lollipopz parukou. Starší děti už často ocení také dárky, které mají vztah k jejich koníčkům.

Tip od školáků:

Ptali jsme se druháků na základní škole, co si přejí od Ježíška. Vedly obaly na mobilní telefony s tematickými postavami super hrdinů, ale také bluetooth repráčky. Sportovci si přáli nová kola a skateboardy, vášniví hráči zase hry pro Xbox nebo Playstation. Vypadá to, že hitem Vánoc budou i drony na dálkové ovládání a konzole Nintendo.

Jak psát Ježíškovi

Lámete si hlavu nad tím, jak napsat Ježíškovi? Asi nejjednodušší a také velmi zábavný způsob psaníčka pro Ježíška, je vzít si v oblíbeném hračkářství katalog hraček, který mají vystavený prodejny u vstupu, a nechat děti vystřihnout, co by si přály. Obrázky pak můžete společně nalepit na arch papíru. Větší děti zvládnou obrázek své vysněné hračky namalovat samy. Pak jen stačí dát dopis s obrázkem za okno a čekat, až si ho Ježíšek vezme.