Uleví od bolesti a pomáhá spalovat tuky. Jak jíst a loupat granátové jablko?

Granátové jablko na modrém pozadí KatyaPulina / Shutterstock.com

Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Není náhoda, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a hlavně, jak jej správně oloupat a zařadit do našeho jídelníčku!

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Vitamíny

Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.

Mezi nejvýznamnější patří vitamín A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.

Rozkrojené granátové jablko Kupi.cz

Jak nejlépe oloupat granátové jablko?

Postup jeho loupání je ve skutečnosti velmi jednoduchý:

  1. Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2–3 cm.
  2. Jednou rukou držte jablko, druhou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder.
  3. Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč. Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii.

Jak jíst granátové jablko? Trik s lžící

  1. Rozkrojte granátové jablko nožem na dvě půlky.
  2. Do jedné ruky si vezměte granátové jablko a položte ho rozpůlenou částí na dlaň ruky.
  3. Prsty roztáhněte od sebe a lžící začněte ťukat po slupce granátového jablka.
  4. Semínka pak začnou propadávat mezi prsty do připravené mísy.

Účinky granátového jablka na zdraví

  • Pečuje o naše cévy a srdce (reguluje krevní tlak, pomáhá s cholesterolem). V některých zemích se mu připisuje i podpora dlouhověkosti.
  • Uvidíte až za roh. Pokud na dobrý zrak používáte mrkev, pak vězte, že granátové jablko ji hravě strčí do kapsy. Díky obsaženému vitamínu A a antokyanu totiž podporuje ty správné procesy v tkáních oka, a tím zlepšuje vidění. V některých případech údajně pomáhá i jako prevence šerosleposti či stařeckého šedého zákalu (katarakty).
  • Hubnutí nikdy nebylo sladší. Granátové jablko obsahuje velmi málo kalorií a přispívá ke zrychlení metabolismu. Můžete v něm najít také řadu aminokyselin, které pomáhají se správnou stavbou buněk, a navíc zvyšují účinky cvičení. I když zrovna nejste v redukční dietě, je to způsob, jak mlsat zdravě, a navíc prospět svému tělu.
Miska s quinoou, rajčaty, salátem a semínky granátového jablka denio109 / Shutterstock.com
  • Pryč s toxiny. Slupky a zrníčka granátových jablek obsahují vysoké dávky taninu, který má pozitivní vliv na naše trávení. Díky tomu se z těla pohodlně dostanou již nepotřebné látky.
  • Nakopne imunitu. Malá zrníčka v sobě ukrývají také vitamín C (a kyselinu citronovou, která umocňuje jeho účinnost) a vitamín E, které mají velmi příznivý účinek na naši obranyschopnost. V období chřipek se to rozhodně hodí.
  • Bojujte proti zánětu chutně. Pokud se v těle „rozjede“ chronický zánět, může způsobit řadu obtíží a také výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto bychom s ním měli bezodkladně bojovat. Jednou z cest je i granátové jablko, které obsahuje punicalagin – silný antioxidant.
  • Prevence rakoviny? Mnoho vědců si všimlo výživného koktejlu granátového jablka a existuje řada laboratorních studií, které zkoumají účinky obsažených látek na rakovinné buňky. Podle některých prý snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.
  • Bojovník se stresem. Nejen díky obsaženému hořčíku pomáhá harmonizovat naši nervovou soustavu, což poté vede ke snadnějšímu zvládání stresových situací.

Zajímavé tipy:

  • Pro ženy: Pokud vás trápí bolestivá menstruace, granátové jablko může v tomto směru výrazně pomoci.
  • Pro muže: Šťáva z granátových jablíček prospívá potenci, a navíc umocňuje sexuální prožitek.
Kuskus s granátovým jablkem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Kuskus s granátovým jablkem

Kuskus s granátovým jablkem je netradiční pokrm, který v sobě díky granátovému jablku ukrývá zajímavou sladkokyselou chuť a obohatí vaše tělo o spoustu minerálů a vitamínů. Perfektně se hodí jako rychlý oběd či večeře.

Kuskus s granátovým jablkem

Co udělat z granátového jablka?

Granátové jablko se hodí například do salátů, kde rozvine chuť jednotlivých ingrediencí, třeba sýru či avokáda. Velmi chutné je i v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si z něj můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár jeho zrníček. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.

Velmi oblíbenou variantou je i džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Tím je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy.

Nakrájené granátové jablko a sklenice se šťávou z něj New Africa / Shutterstock.com

Recept na koktejl: Gin tonic s granátovým jablkem

Připravte si:

  • gin
  • 1 granátové jablíčko
  • 1 limetu
  • tonik
  • led
  • tymián

Postup:

Granátové jablíčko vyloupejte podle našeho návodu. Z limety odstraňte kůru a oba plody zpracujte v odšťavňovači. Šťávu poté smíchejte v mixéru s kostkami ledu. Do sklenice nachystejte velkého panáka ginu, přilijte polovinu směsi z mixéru a dolijte tonikem. Na závěr ozdobte drink snítkou tymiánu – dodá mu zajímavou a nevšední chuť.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, wellseasonedstudio.com