Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a hlavně jak jej správně oloupat a zařadit do našeho jídelníčku!
Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.
Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.
Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2-3 cm. Jednou rukou držte jablko, druhou rukou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder. Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč. Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii.
Kupte se slevou Granátové jablko Abasto.
Granátové jablko se však hodí i do salátů, kde například rozvine chuť sýrů nebo avokáda. Velmi chutné je v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár zrníček granátového jablka. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.
Velmi oblíbenou variantou je džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Zde je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace tohoto červeného pokladu. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy.
Doba přípravy: 10 min, počet porcí: 2
Ingredience
Postup
Vyloupejte granátové jablíčko, podle našeho návodu a ořežte kůru z limety a zpracujte je v odšťavňovači, tím odstraníte všechna semínka. Nyní přichází na řadu mixér, ve kterém nasekejte led a propojte s limetkovou a granátovou šťávou. Do každé sklenice dejte velkého panáka ginu, rozdělte na polovinu směs z mixéru a doplňte tonikem. Pro chuť přidejte snítky tymiánu, vytvoří s koktejlem na ginové bázi velmi zajímavou a nevšední chuť.
Tip na nákup: Pro ulehčení a urychlení přípravy nejen tohoto koktejlu, doporučujeme stolní odšťavňovač s mixérem Sage The 3X Bluicer Pro SJB815. Je to jediný výrobek na trhu, který kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér a odšťavňovač (Sage, 12 990 Kč).
Protože jeho cena nebývá vždy přátelská k našemu rodinnému rozpočtu, sledujte ceny na Kupi.cz, kde vám žádná akční sleva neunikne.