Granátové jablko uleví od bolesti a pomáhá spalovat tuky. Jen málokdo ví, jak ho správně oloupat

Granátové jablko na dřevěném stole Canva

Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a hlavně jak jej správně oloupat a zařadit do našeho jídelníčku!

Přečtěte si také

ČOI varuje před podvodnými e-shopy. Zboží nemusí do Vánoc vůbec dorazit a vrácení peněz se nedočkáte
ČOI varuje před podvodnými e-shopy. Zboží nemusí do Vánoc vůbec dorazit a vrácení peněz se nedočkáte

Vitamínová bomba v červeném kabátku

Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.

Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.

Tip na snadné a rychlé vyloupání granátového jablíčka

Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2–3 cm. Jednou rukou držte jablko, druhou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder. Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč. Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii.

Rozkrojené granátové jablko Kupi.cz

Proč je granátové jablko tak prospěšné?

  1. Pečuje o naše cévy a srdce (reguluje krevní tlak, pomáhá s cholesterolem). V některých zemích se mu připisuje i podpora dlouhověkosti.
  2. Uvidíte až za roh. Pokud na dobrý zrak používáte mrkev, pak vězte, že granátové jablko ji hravě strčí do kapsy. Díky obsaženému vitamínu A a antokyanu totiž podporuje ty správné procesy v tkáních oka, a tím zlepšuje i vidění. V některých případech údajně pomáhá i jako prevence šerosleposti či stařeckého šedého zákalu (katarakty).
  3. Hubnutí nikdy nebylo sladší. Granátové jablko obsahuje velmi málo kalorií a přispívá ke zrychlení metabolismu. Můžete v něm najít také řadu aminokyselin, které pomáhají se správnou stavbou buněk, a navíc zvyšují účinky cvičení. I když zrovna nejste v redukční dietě, je to způsob, jak mlsat zdravě, a navíc prospět svému tělu.
  4. Pryč s toxiny. Slupky a zrníčka granátových jablek obsahují vysoké dávky taninu, který má pozitivní vliv na naše trávení. Díky tomu se z těla pohodlně dostanou již nepotřebné látky.
  5. Nakopne imunitu. Malá zrníčka v sobě ukrývají také vitamín C (a navíc kyselinu citronovou, která umocňuje jeho účinnost) a vitamín E, které mají velmi příznivý účinek na naši obranyschopnost. V období chřipek se to rozhodně hodí.
  6. Bojujte proti zánětu chutně. Pokud se v těle „rozjede“ chronický zánět, může způsobit řadu obtíží a také výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto bychom s ním měli bezodkladně bojovat. Jednou z cest je i granátové jablko, které obsahuje punicalagin – silný antioxidant.
  7. Prevence rakoviny? Mnoho vědců si všimlo výživného koktejlu granátového jablka a existuje řada laboratorních studií, které zkoumají účinky obsažených látek na rakovinné buňky. Podle některých prý snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.
  8. Bojovník se stresem. Nejen díky obsaženému hořčíku pomáhá harmonizovat naši nervovou soustavu, což poté vede ke snadnějšímu zvládání stresových situací.
Miska se salátem s kousky kuřete a semínky granátového jablka Kaboompics / Pixabay

Zajímavé tipy:

  • Pro ženy: Pokud vás trápí bolestivá menstruace, granátové jablko může v tomto směru výrazně pomoci.
  • Pro muže: Šťáva z granátových jablíček prospívá potenci, a navíc umocňuje sexuální zážitek.

Pohlídejte si ho v akci

Granátové jablko na talíři nebo ve skleničce

Granátové jablko se hodí i do salátů, kde například rozvine chuť sýrů nebo avokáda. Velmi chutné je v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár zrníček granátového jablka. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.

Velmi oblíbenou variantou je i džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Zde je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace tohoto červeného pokladu. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy.

Koktejl dne: Gin s tonikem a granátovým jablíčkem

Doba přípravy: 10 min, počet porcí: 2

Ingredience

  • gin
  • 1 granátové jablíčko
  • 1 limeta
  • tonik
  • led
  • tymián

Postup

Granátové jablíčko vyloupejte podle našeho návodu. Z limety odstraňte kůru a oba plody zpracujte v odšťavňovači. Šťávu poté smíchejte v mixéru s kostkami ledu. Do sklenice nachystejte velkého panáka ginu, přilijte polovinu směsi z mixéru a dolijte tonikem. Na závěr ozdobte drink snítkou tymiánu – dodá mu zajímavou a nevšední chuť.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz