Levně a chutně! Buchtičky s krémem podle pana Cuketky potěší nejeden mlsný jazýček

Děti ve školních jídelnách je milují. Doma jim je ale jen tak někdo nepřipraví, i když dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nestojí moc peněz. Přesvědčí vás tento recept k tomu, abyste upekli buchtičky, připravili vanilkový krém a udělali radost někomu, kdo má rád sladká jídla? Pan Cuketka, autor receptu, věří, že ano.

Přečtěte si také

Obaly se zmenšují, informací přibývá. Příliš textu na obalech potravin by mohly vyřešit QR kódy

Co všechno je třeba nakoupit?

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem prostě milujeme! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Obtížnost: Střední

Čas přípravy: 3 hodiny

Počet porcí: 4

Suroviny na těsto:

  • 350 g hladké mouky (3,20 Kč)
  • 150 ml mléka (1,40 Kč)
  • 60 g cukru (0,70 Kč)
  • 50 + 30 g másla (do těsta + na potření) (8 Kč)
  • 1 vejce (2,50 Kč)
  • 18 g droždí (1,70 Kč)
  • špetka soli

Na žloutkový krém:

  • 500 ml mléka (4,50 Kč)
  • 100 g cukru (1,20 Kč)
  • 30 g másla (3 Kč)
  • 25 g kukuřičného škrobu (2,70 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (popř. vanilinový cukr, vanilkový extrakt nebo lusk) (5,20 Kč)
  • 4 žloutky (5 Kč)
  • 2 lžíce tuzemáku (7,30 Kč)

Cena surovin celkem: 46,20 Kč

Cena na porci: 11,50 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2019. Cena krému se dá rapidně snížit, jestliže použijete obyčejný vanilkový pudink s cukrem a mlékem (úspora asi 20 Kč). A naopak ji můžete vyšroubovat výše, pokud do krému použijete vanilkový lusk (asi 60 až 100 Kč navíc).

Jak udělat ty nejlepší buchtičky s krémem?

  1. Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte asi polovinu mléka a přidejte rozdrobené droždí. Mírně promíchejte a do mléka zapracujte část okolní mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte, dejte do tepla a nechte vzejít kvásek (těstíčko zvětší objem a bude mít bubliny).
  2. Po vzejití kvásku přidejte zbylé suroviny – druhou polovinu mléka, 50 g rozpuštěného másla (ne horkého) a vejce. Hněťte v robotu pomocí háku na těsto asi 7 až 10 minut. Těsto stočte do bochánku a nechte kynout v zakryté míse asi 90 minut (dokud těsto neznásobí objem).
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, které rozválejte do tenkých provazců. Počet provazců i jejich délku přizpůsobte velikosti pekáče (viz video). Vytvarované provazce pak vedle sebe rozložte na dno vymazaného pekáče a pomocí stěrky nebo nože postupně vykrajujte jednotlivé buchtičky.
  4. Vytvarované buchtičky potřete zbylým rozehřátým máslem. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova (doba pečení se bude lišit podle velikosti a výšky pekáče/plechu).
  5. Krém k buchtičkám můžete připravit na konci nebo klidně v průběhu prvního kynutí těsta. V rendlíku přiveďte k mírnému varu mléko. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a dobře promíchejte.
  6. Horké mléko přelijte z rendlíku do mísy a opět promíchejte. Obsah mísy vraťte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Krém zhoustne docela rychle a stačí jen minuta nebo dvě (na rozdíl od krémů zahuštěných moukou).
  7. Hotový krém sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Je to nejjistější způsob, jak vyloučit případné hrudky. Přidejte studené máslo s rumem a dobře rozmíchejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, můžete jej naředit trochou mléka. Pokud jej chcete uschovat – zakryjte povrch potravinářskou fólií a uložte do lednice.
Kupi Magazín má Skromnou kuchyni pana Cuketky Kupi.cz / Skromná kuchyně

Tipy z Kupi

  • Extra vláčné a voňavé buchtičky – po upečení můžete buchty potřít směsí rozpuštěného másla a rumu. Budou dokonalé a déle vydrží! Samotné těsto můžete ještě navíc obohatit vanilkou a citronovou kůrou.
  • Krém s vanilkovým luskem – v luxusní verzi krému dejte do mléka s částí cukru zrníčka z vanilkového lusku i lusk samotný a krátce povařte. Pak už stačí jen lusk vyjmout a postupovat stejně jako s vanilkovým cukrem.
  • Extra úsporná verze – máslo v těstě nahraďte rostlinným olejem (např. slunečnicovým) a máslo použijte jen na potírání (nebo můžete úplně vynechat). Místo žloutkového krému použijte obyčejný vanilkový pudink s mlékem. I takhle budou buchtičky úžasné a udělají velkou radost!