Vše, co potřebujete vědět, než se vydáte (nejen) do českého Primarku

Obchodní dům Primark bildobjektiv / Shutterstock.com

Ať už máte, či nemáte rádi nákupy, jistě vás vždycky potěší, když můžete věc, kterou potřebujete, koupit levněji. Primark je na levné věci specialista. Co ale čekat, když se do něj vydáte? Jaké zboží se vyplatí koupit? Jak to vypadá s Primarkem v Praze a kdy se bude konečně stavět ten v Brně?

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Za levnou módou nám dlouhé kilometry cestovat nevadí

Prodejny Primark v sousedních státech se u nás Čechů těší veliké oblibě. Co na tom, že musíme jet za nákupy tak daleko. Je tam velký výběr, některé kousky zboží vypadají opravdu kvalitně a ty ceny! To jsou důvody, proč se vyplatí vážit dalekou cestu do Vídně, Drážďan anebo si zaletět rovnou do toho největšího – do Birminghamu.

Pokud milujete levné nákupy, jistě vás velmi potěší, že na Václavském náměstí v Praze už příští rok na jaře otevřou první český Primark.

Ale jak to tak vypadá, v České republice nebude jen jeden. Šušká se totiž, že se irský řetězec poohlíží po vhodném místě i v Brně. Že by dlouho nic a pak najednou hned dvě prodejny?

Co víme o Primarku?

Primark patří mezi nejoblíbenější maloobchodní oděvní řetězce s cenově dostupnou módou. Vznikl v roce 1969 v Dublinu a je dceřinou společností firmy Associated British Foods. Pokud byste ale v Irsku Primark hledali, bylo by to marné. Tam se totiž jmenuje Penneys.

Primark v posledních letech velmi expandoval a hodlá v tom i pokračovat. K letošnímu roku má po světě rozmístěno přes 350 obchodů (Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko, Velká Británie a USA).

Kde se oblečení pro Primark šije?

Primark nevlastní žádnou továrnu, pouze zadává zakázky továrnám v Bangladéši, Indii a Číně, stejně jako množství dalších světových módních značek.

Když se podíváte na webové stránky Primarku, můžete si všimnout, kolik energie věnuje zodpovězení a obhajobě otázek na téma důstojných pracovních podmínek v těchto rozvojových zemích.

Primark v České republice

Jak jsme již zmínili, v roce 2020 otevře Primark svůj obchod také v Praze, který se bude rozprostírat na 6 tisících metrech čtverečních (oproti největší pobočce Primarku v Birminghamu bude pražská pobočka ale drobeček, britská pobočka má téměř 15 tisíc metrů čtverečních).

Bude Primark v Brně?

Otevření obchodu v Brně je zatím ve hvězdách, v říjnu však o této novince informovaly Hospodářské noviny, které také naznačily možnou polohu brněnského Primarku – v brněnském nákupním centru Olympia.

Zástupci Primarku tuto domněnku nepotvrdili, na druhou stranu ji ani nevyvrátili. Bylo by logické otevřít obchod v Brně, tím spíš, když se zástupci Primarku nechali slyšet, že plánují v České republice otevírat nové obchody.

Jak to, že je Primark tak levný?

Primark levný být musí, ostatně na tom postavil i svou komunikaci se zákazníky „Look good. Pay less.“ (Vypadej lépe, zaplať méně). 

Jejich oblečení a doplňky si totiž může dovolit téměř každý. Je to dáno nejen tím, že nechávají své zboží vyrábět v rozvojových zemích, kde je levná pracovní síla (stejnou strategii mají i drahé módní značky), ale také dělají několik věcí jinak než ostatní.

Primark dává jen velmi málo peněz na reklamu, o jeho cenách i kvalitě zboží si lidé řeknou mezi sebou. Ostatně sdílené zkušenosti zákazníků jsou tou nejlepší reklamou a navíc zadarmo.

Primark nakupuje zboží ve velkém množství pro všechny své obchody, tím také hodně ušetří. Při přepravě zboží se snaží být co možná nejefektivnější a oblečení si nechává balit dodavateli.

A co Primark a e-shop?

Vlastní e-shop není pro Primark zatím prioritou, nicméně této myšlence se úplně nebrání a zástupci Primarku sami naznačili, že pozvolna budou vlastní internetový obchod vyvíjet, testovat a teprve potom dojde ke spuštění. Kdy to však bude, není jasné.

Přestože Primark e-shop nemá, jejich zboží se online koupit dá. A to například přes Amazon či eBay. V minulosti to bylo možné i přes ASOS, ale před několika lety byla jejich vzájemná spolupráce ukončena.

Jaké jsou v Primarku ceny a jak je to s kvalitou?

Jestliže do Primarku pojedete, nemějte zbytečně velká očekávání. O to budete více překvapeni, když narazíte na nějaký super kousek. Oblečení z Primarku, co se kvality týče, by se dalo zařadit o úroveň výše než sortiment v oblíbených levných obchodech, jako jsou KIK anebo Pepco. Nakupující je často přirovnávají k obchodům typu C&A či GATE.

Co se v Primarku vyplatí koupit?

Primark prodává levné oblečení, ale některé kousky skutečně dokážou předčit očekávání.

Oblečení pro děti za pár korun

Oblečení pro děti je zde bezkonkurenční. Body, svetry, kalhoty a všechno možné pro malé děti seženete za pár korun. Děti velmi rychle rostou a snadno se ušpiní, takže vám těch pár eur nebude líto utratit a navíc jsou opravdu krásné.

I dospělí si najdou své, když budou poctivě hledat

Zboží je potřeba projít, kvalita se liší kus od kusu. Velmi oblíbené v Primarku jsou například spodní prádlo či pyžama. Obyčejná trička, halenky, svetry, blůzky, legíny, plavky apod. Spousta nakupujících si pochvaluje také doplňky.

Skvělé jsou například veselé ponožky s různými obrázky, které jsou skutečně vděčným dárkem a potěší jak malé, tak velké.

Jaké značky Primark prodává?

Primark si nechává vyrábět své vlastní oblečení a doplňky pod různými značkami. A je jich velká spousta.

  • ATMOSPHERE – pod touto značkou prodává Primark oblečení a doplňky pro ženy
  • AUTHENTIC APPAREL – značka pro volnočasové oblečení
  • BACKSWING – značka pro sportovní oblečení
  • CEDARWOOD STATE ACTIVE – značka pro pánskou sportovní módu
  • CEDARWOOD STATE – značka pro pánskou módu
  • COOLROOM – zde najdete bytový textil a bytové doplňky
  • DENIM CO – např. trička, ponožky, kalhoty, boty, čepice
  • LOVE TO LOUNGE – např. župany, body, vesty, košilky, punčocháče, pletené oděvy, pyžama, šortky, sukně, kalhoty, boty, pokrývky hlavy apod.
  • NO SECRET – pod touto značkou najdete dámské spodní prádlo
  • PRIMANIA – je značka pro plážové oblečení a doplňky
  • PRIMARK ESSENTIALS – pod touto značkou najdete například spodní prádlo či oblečení na spaní
  • PS... je značka, pod kterou Primark prodává kosmetiku
  • SECRET POSSESSIONS – značka pro kosmetické potřeby, jako jsou například pilníky, hřebeny, povlečení, přezůvky a ostatní zkrášlovací potřeby a potřeby do domácnosti
  • THERMO LAYER HEAT GENERATION CLOTHING – např. trička, kalhoty, košile, boty, čepice apod.
  • YD – pod touto značkou najdete brýle nebo např. ochranné helmy

Toto jsou jen značky vybrané namátkou, pokračovat bychom mohli dál a dál. Primark má totiž zaregistrováno celkem 44 obchodních značek.

Pár důležitých upozornění na konec

Rozhodně si neplánujte návštěvu Primarku na neděli, v Rakousku i v Německu mají v tento den zavřeno. 

Jestliže o nákupu v Primarku uvažujete, rozhodně se tam vydejte osobně. Nekupujte si zboží přes různé facebookové a jiné online skupiny, jinak vás nepřímý nákup v Primarku může vyjít hodně draho.