Voňavé i toxické! Kterému druhu svíček se v obchodech raději vyhýbat?

Hořící svíčky ve tmě a za nimi žena Antonio Guillem / Shutterstock.com

Vánoce a svíčky k sobě neodmyslitelně patří. Milujeme je díky tomu, že dokážou vykouzlit krásnou a voňavou atmosférou. Staly se i oblíbeným dárkem. Jestli si svíčky zapalujete často, mějte se na pozoru. Můžete narazit na vadný kus se špatný voskem. Nedopouštějte se také chyb, které mohou uškodit!

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Pozor na parafín a formaldehyd

Nejčastěji se v obchodech setkáme se svíčkami z parafínu. Jedná se totiž o levný materiál, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracovávání ropy. Při pálení takových svíček se do ovzduší uvolňují výpary, které obsahují kromě sazí i toxické či karcinogenní látky – benzen, formaldehyd či toluen.

Složení svíček musí být na výrobku vždy uvedeno. Pokud na obalu najdete informaci o obsaženém formaldehydu nebo látkách CMR (karcinogeny, mutageny), případně o dalších chemikáliích, které jsou typické pro vonné svíčky, raději jejich nákup zvažte.

Vyberte si svoji vůni v akci

Dlouhodobé vdechování výparů obsahujících benzen může vést až ke vzniku rakoviny plic. Výše zmíněný formaldehyd se zase uvolňuje z vonných svíček, zejména těch s citrusovou vůní. Za běžných podmínek sice toxická není, jenomže škodlivou se stává právě až při hoření. Vdechování formaldehydu může u citlivějších osob vyvolat astma, podráždění kůže nebo krvácení z nosu.

Zapálená zelená svíčka a dekorace New Africa / Shutterstock.com

Dostatečné větrání je základ

Nejvíce rizikové je, pokud takové svíčky pálíme v uzavřených malých prostorách bez přísunu čerstvého vzduchu, tedy například v koupelně. Jestliže vám tedy doma hoří svíčka často, vždy dbejte na pravidelné větrání.

Nicméně i krátkodobé vystavení výparům z parafínových a vonných svíček může mít za následek bolest hlavy, podráždění očí nebo únavu.

Jaké svíčky tedy kupovat? Včelí, sójové, kokosové a konopné

Odpověď je jednoduchá. Nejbezpečnější jsou ty ze 100% přírodního vosku. To znamená především svíčky ze včelího vosku, případně z rostlinných vosků – sójového, kokosového, konopného. Knot by měl být ideálně vyrobený z bavlny.

  • Tip: Na internetu i ve specializovaných obchůdcích můžete zakoupit pláty včelího vosku, přírodní i v různých barvách. Plátky ve tvaru obdélníků nebo trojúhelníku pak jednoduše srolujete s knotem ve středu do válečku nebo kuželu (případně podle fantazie do jakýchkoliv jiných tvarů) a vznikne vám jednoduchá svíčka, která bude vonět krásně po medu. Ideální tip jako zábavné vánoční tvoření s dětmi.

Do kategorie svíček z rostlinných surovin patří i ty z palmového vosku, se kterými se v obchodech můžeme také často setkat. Jejich výhodou je, že vydrží hořet dlouho, nicméně kvůli zátěži životního prostředí při těžbě palem nejsou ani ty považovány za nejlepší řešení.

Ruce motají svíčky z plátů z včelího vosku plutmaverick / Shutterstock.com

Vůně a světlo svíček i bez hoření

Pokud chcete svůj domov intenzivně provonět, pro menší uzavřené prostory (jako například zmíněná koupelna či záchod) jsou vhodnější různé gelové osvěžovače nebo difuzéry. I ty můžete v tomto období sehnat s krásnou vánoční vůní.

Atmosféru hořící svíčky bez nutnosti pálení zase dodá skvělá vychytávka – LED vosková svíčka na dálkové ovládání. Tu oceníte například ve venkovních prostorech, na balkonu nebo v domácnostech s malými dětmi či zvířaty. U některých svíček navíc můžete pomocí přiloženého ovladače vybírat z více barev.