Z balkónu do tepla. Jak správně zazimovat truhlíkové rostliny?

Hezké posezení na balkoně se svíčkami Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Mrazíky už leckde udeřily a silničáři se budou brzy potýkat se sněhovou nadílkou. A tak je nejvyšší čas věnovat pozornost zazimování vašich balkónových rostlin! Jestli chcete, aby vám dělaly radost i napřesrok, bude třeba je nyní uložit k zimnímu spánku. Které druhy přesunout do tepla? A jak je vyživit, aby se dočkaly příští sezóny?

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Kdy a jak zazimovat?

Většině truhlíkových rostlin ublíží už první mrazíky, proto bedlivě sledujte předpověď počasí. Nestihli jste je uklidit a mráz se už na balkón vkradl? Možná ještě není nic ztraceno! Na nic ale nečekejte a jednejte rychle.

Balkónové rostliny na přezimování připravíte tak, že jim pomalu snížíte zálivku a přestanete dávat hnojivo. Z kvetoucích rostlin odstraníte poupata, květy a oschlé listy. Díky tomu zamezíte případné plísni, která by mohla celou rostlinu zahubit. Aby se rostliny přes zimu nevysilovaly, ustřihněte jim letošní výhonky.

Rozšiřte svou sbírku rostlin

Oleandry, durmany, olivovníky, citrusy a palmy

Velká část balkónových rostlin v květináči pochází z jižních krajů a českou zimu by nepřežily. To se týká oleandrů, durmanů, olivovníků, citrusů i palem. Květináče s rostlinami umístěte do vhodné části bytu nebo domu.

Každé rostlině vyhovuje trochu jiná teplota. Obecně se ale dá říct, že vhodné je zvolit nevytápěnou a větranou místnost, kde na rostliny nebude foukat. U starších domů můžete využít prostor mezi okny nebo půdu. Vhodná je též chladná chodba a garáž.

Světlo a teplota

Každá rostlina má na svoje zimní obydlí trochu jiné nároky. Některým je nejlépe v chladu, jiné potřebují světlo a mírnější teploty. Pnoucí muškáty dobře přezimují na světle při teplotě okolo 10 °C, stejně tak fuchsie. Vzpřímené pelargonie zase preferují tmu sklepa. Pro oleandry vyberte světlé místo, kde teploty nepřesáhnou 12 °C. Durman sice v létě světlo miluje, přezimuje ale klidně i ve sklepě. Ve tmě shodí listy, na jaře ale zase rychle obrazí.

Zimní zahrada plná balkonových rostlin v truhlících NMC2S / Shutterstock.com

Ochrana před mrazy

Některé rostliny je možné nechat na balkóně celoročně. Mezi tyto odolné kusy patří třeba cesmíny, zakrslé jehličnany, vřesy nebo zimostráz. I přesto, že zimu venku přečkají, věnujte jim péči. Přece jen jsou jejich kořeny v květináčích více vystaveny mrazu. Zvlášť pokud stojí na betonovém podkladu, podložte je např. polystyrenem. Ze stran pak květináče ochráníte tkaninou z juty, kterou seženete v hobby marketu.

Dobře fungují také bublinkové fólie, které můžete s jutovou plstí kombinovat. K sehnání jsou i speciální zazimovací pytle, do kterých rostliny zabalíte. Tím je chráníte před silným větrem i předčasným rašením. Nezapomeňte ale vždy ponechat přístup k rostlině, abyste ji mohli zalévat a vzduch mohl proudit k půdě.

Zálivka a hnojení

Mohlo by se zdát, že v zimě rostliny spí, a nepotřebují tedy zalévat. Nenechte se ale mýlit! Aby vám rostliny přes zimu neuschly, musíte jim dopřát zálivku. Ty, které nyní bydlí v chladnějších místnostech, zalévejte tak, aby půda nevyschla a zároveň nebyla přemokřená. Pokud jste jim již dříve pořídili samozavlažovací květináče, budete mít o to méně práce.

Těmto rostlinám též můžete dopřát trochu hnojiva. Zvolte některé s obsahem draslíku, který je důležitý pro růst stonků a celkovou vitalitu rostlin. Ideální jsou tekutá hnojiva, jež přidáte do zálivky, nebo praktické hnojicí tyčinky, které zapíchnete do půdy.

Také stromky, které zůstaly přes zimu na balkóně, potřebují napít. Jednou za čas jim dopřejte vlažnou vodu. Zalévejte je hlavně přes den, když jsou teploty nejvyšší. S jejich hnojením si dejte v zimě pohov a začněte zase až na jaře.