Vánoční úklid má svá pravidla, která ulehčí práci a zaručí dokonale čistý dům

Dcera a maminka uklízejí domácnost v před Vánoci Andrew Angelov / Shutterstock.com

Období vánočního klidu se kvapem blíží – ale ještě předtím je potřeba se vrhnout na nezbytný vánoční úklid. Chcete mít tuto nepříliš populární činnost rychle za sebou? Přinášíme tipy, jak správně postupovat a co nevynechat.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Vánoční úklid patří mezi nezbytné činnosti předvánočního období. Zbavte se této povinnosti snadno a rychle – postupujte systematicky a chytře. Jedině tak si budete moci brzy užívat volných chvil a vychutnávat báječnou předvánoční náladu. Inspirujte se našimi tipy a uklizeno budete mít raz dva!

Kdo je připraven, není překvapen

Začněte kontrolou vybavení a čističů – abyste byli dokonale připraveni na úklid vašeho domova, aniž by vám cokoli chybělo. Mějte při ruce vhodné čističe i pomůcky, případně ty nezbytné dokupte. Rozhodně se neobejdete bez gumových rukavic, nádob na vodu, mopu a vysavače.

Univerzální přípravek je základ každého úklidu

Okna nemusejí být drama

Ano, není to právě hobby každé hospodyňky, ale přesto i mytí oken můžete mít rychle za sebou. Máte dvě možnosti: buď se na ně vrhnete a umyjete je najednou, nebo zvolíte postupný proces. Prostě a jednoduše umyjte jedno okno denně. Nenadřete se a za týden máte hotovo. Nakonec nezapomeňte vyprat záclony a závěsy – okna budou jako nová.

Tip: Aviváží, kterou přidáte do pračky při praní záclon a závěsů či jiného bytového textilu, provoníte celý váš byt či dům čistotou. Zkuste však pár kapek dát i do nádoby s vodou, až budete vytírat podlahu – budete překvapeni z vůně po celém domě. Stejný efekt splní i pár kapek éterického oleje, který kápnete na filtr ve vysavači.

Žena v úklidových rukavicích před stromkem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zbavte se prachu

Prach? Ten k Vánocům nepatří. S vhodnými prachovými utěrkami projděte váš domov a utřete ho i na nepřístupných místech, jako jsou skříně, vnitřky úložných prostor nebo vrchní část kuchyňské linky.

Jak si tuto činnost usnadnit? Utírejte prach pravidelně. Opět lze využít postupný úklid a každý den utřít alespoň nějaké místo, kus nábytku nebo část místnosti. Brzy se stanete mistry v udržování pořádku a velký boj s prachem na jaře či před Vánoci odpadne.

Zatočte se špínou chytře a v akci

Kuchyň jako vizitka

Pokud pravidelně neuklízíte v kuchyňské lince, pak se pravděpodobně jejímu úklidu před Vánoci nevyhnete. I tady si můžete proces usnadnit – vrhnout se na něj můžete se sklenkou vína a uklízecí náladou. Není nic snazšího než si kuchyňskou linku pomyslně rozdělit na několik částí, které vyčistíte postupně. Začněte zvenku – umyjte dvířka a skříňky. Poté je na řadě další činnost – proberte nádobí, koření a potraviny a ty nepotřebné nebo prošlé vyhoďte.

Tip: Účinný odmašťovač vám pomůže s efektivním úklidem kuchyně. Usnadněte si úklid trouby a gril. Takový přípravek by neměl v předvánoční úklidové výbavě chybět.

Robotický vysavač a úklidové pomůcky Andrew Angelov / Shutterstock.com

Luxování jako koníček

Pravidelné luxování je základ – ale co když jste občas zapomněli vysát pod kobercem nebo sedací soupravou? Před Vánoci nastal čas nakouknout do všech koutů vašeho domova a zbavit je prachu a nečistot. Odsuňte nábytek, pohovku, koberce – a hurá na luxování. A jak si pomoci celoročně? Robotický vysavač je zárukou udržování pořádku na denní bázi.

Lesklá a čistá koupelna

Koupelna si zaslouží zářit čistotou, obzvláště před Vánoci. S čisticími prostředky se vrhněte na umyvadla, toalety, vany nebo sprchový kout a samozřejmě obklady. A jak si vše usnadnit? Drobný nábytek, kosmetiku a hygienické předměty z koupelny odneste ven. Pak použijte vhodný čisticí prostředek a utěrky z mikrovlákna – pak vše omyjte.

Větší nečistoty lze odstranit jedlou sodou pomocí kartáče. Po uschnutí lze čistou koupelnu opět vybavit a dekorovat – avšak mezitím je čas na vyhození všeho, co jste poslední půl rok nepoužili. Minimalistická čistka koupelně prospěje.

Tip: Mějte v koupelně při ruce univerzální úklidové vlhčené ubrousky. Budete moci kdykoli otřít umyvadlo, vanu či toaletu mezi většími úklidy a koupelna bude zářit čistotou stále.

Stačí málo a vaše domácnost bude vždy čistá

Čas na vůni

Jak váš čistý a uklizený domov provonět? Třeba pomocí esenciálních vonných olejů. Ty můžete nakapat na filtr vysavače, do vody na vytírání nebo za toaletní prkénko. Vůně čistoty je tak příjemná – tak hurá na úklid. Po něm si zasloužíte sklenku dobrého svařáku. A ty nejkrásnější Vánoce!