Šaty z mléka a bezmasé burgery. Tak vypadá naše budoucnost

Bezmasé burgery vyrobené z rostlinných ingrediencí prý chutnají stejně jako hovězí klasika.

Elektrická auta, bambusová brčka a Greta Thunberg cestující před Atlantik na jachtě. To vše už je dnes součástí našeho života. Nové environmentální projekty nejsou jen fenoménem doby, ale jak mnoho ekologů tvrdí, i cestou k záchraně naší planety. Jaké jsou materiály budoucnosti a které z nich si můžete vyzkoušet na vlastní kůži?

Přečtěte si také

Gin s tonikem pořád frčí. Víte, jak si namíchat koktejl v ideálním poměru?
Gin s tonikem pořád frčí. Víte, jak si namíchat koktejl v ideálním poměru?

(Ne)burgerům věří i Gates

V roce 2019 vstoupila na burzu americká společnost Beyond Meat a dostalo se jí nevídané pozornosti. Firma na trh přináší umělé maso, které je prý k nerozeznání od pravého. S rostoucím zájmem o rostlinné náhražky masité stravy se očekávalo, že si společnost na burze povede dobře. Málokdo ale čekal, že její akcie okamžitě ztrojnásobí svoji hodnotu! Mezi investory najdeme hned několik slavných jmen. Umělému masu věří herec Leonardo DiCaprio nebo zakladatel Microsoftu, Bill Gates. Úsměvné je, že do projektu investoval i bývalý šéf řetězce McDonald’s, Don Thompson.

Zeleninové maso

„Maso“ těchto burgerů je vyráběno výhradně z rostlin. Zapomeňte ale na sóju nebo tofu! Mezi hlavní ingredience patří červená řepa, hrách nebo kokosový olej. Svým vzhledem i strukturou se výrobek velmi podobá masu, což potvrzují i zarytí zastánci klasických hovězích burgerů. V červnu roku 2019 zařadily umělé maso do své nabídky i německé pobočky řetězce Lidl. V prodejnách většina balení zmizela z regálů během několika minut. Mluvčí řetězce Lidl pro Českou republiku, Zuzana Holá, ale zklamala mnoho českých vegetariánů a veganů, když oznámila, že tento výrobek se do českých prodejen zatím nedostane. Pokud byste si chtěli burgery Beyond Meat vyzkoušet na vlastní kousnutí, vydejte se do řetězce Makro. Zde je seženete jako mražený polotovar.

Mořské řasy se rychle množí, a jsou tak dobrou alternativou k dnešním fosilním palivům

Mořské řasy pro všechny

Pokud se dá věřit varováním vědců, v roce 2050 bude na Zemi žít již 10 miliard lidí. Uživit tolik strávníků ale bude čím dál víc složitější, a tak je nasnadě najít náhradní zdroje potravin. Ideální superpotravinou budoucnosti se mají stát mořské řasy. Existuje jich až 25 000 druhů a dokážou se rychle množit. Věřili byste, že taková mořská řasa má desetkrát více železa než hovězí maso? I když pro nás Evropany je řasa v jídelníčku více méně novinkou, ve východních kulturách je konzumována už po staletí. Ochutnat ji můžete ve formě sushi rolek nebo salátu wakame, které zakoupíte už i v hypermarketech.

Létejme bez emisí

Mořské řasy ale nepatří jen na náš stůl. Vědci nyní zdokonalují metodu výroby paliva z těchto rostlin. V lednu roku 2019 uskutečnila společnost Etihad Airways první úspěšný let z Dubaje do Amsterdamu, který pohánělo rostlinné biopalivo z řas. V budoucnu by se tedy rostliny mohly stát alternativou k dnešním fosilním palivům. Lidé by tak mohli využívat bezemisní letecké dopravy a nedělat si těžkou hlavu s uhlíkovou stopou. Kromě mořských řas se udržitelná paliva vyrábějí též z odpadu, použitého oleje nebo odřezků z lesnického průmyslu. Prozatím však mají tato ekologická paliva menší výkon a nabízí je jen minimum dodavatelů.

Z mléka nevhodného ke konzumaci lze pomocí fermentace vyrobit antialergenní vlákno

Hedvábí, nebo mléko?

Neplačte nad rozlitým mlékem. Ušijte z něj šaty! To si dost možná řekla i Anke Domaske. Dříve biochemička, dnes módní návrhářka. Té se totiž podařilo vytvořit textilii z mléčné bílkoviny. Svým vzhledem se podobá hedvábí, ale lze ji prát v pračce a uschne rychleji než bavlna. Mléko je fermentováno na prášek, zahřívá se a mísí s dalšími přírodními přísadami. Tak vzniká antialergenní vlákno, které Anke nazvala QMilk. Pro jeho výrobu navíc využívá mléko, které není vhodné ke konzumaci a dle potravinářských norem by se muselo vyhodit.