Aby vám netekla káva ani nervy. Na který druh termosky se vždy můžete spolehnout?

Dvě dívky s termoskami v parku na podzim Canva

Vylitý čaj nebo káva v tašce patří k věcem, které stoprocentně dokážou pokazit den. Pokud se vám to už někdy stalo, pak víte, jak obtížné je napravovat škody i najít takovou termosku, na kterou je skutečně spolehnutí. Podívali jsme se na to, jaké druhy termosek si můžete pořídit, i na to, které jsou podle nezávislých testů nejlepší.

Přečtěte si také

Tip na báječný oběd: Vynikající hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Při výběru termosky byste měli v první řadě sledovat, o jaký typ se jedná. Jsou mezi nimi totiž zásadní rozdíly.

Cestovní termosky

Cestovní nebo turistické termosky mají uvnitř vložku z nerezové oceli, díky které jsou více odolné vůči nárazům. Většinou mívají buď tzv. klikací nebo šroubovací uzávěr a jejich objem se zpravidla pohybuje mezi 0,5 l až 1 l.

Jsou konstruovány tak, aby se pohodlně držely a přenášely.

Připravte dětem čaj do školy

Stolní termosky

Tento typ je vhodný do kanceláře, domů nebo na chalupu. Stolní termosky mají robustnější tvar, často i širší dno kvůli větší stabilitě a také objemově bývají větší. Často mívají nalévací mechanismus vyřešený pumpičkou, která umožňuje dolévat horký nápoj bez nutnosti s termoskou samotnou manipulovat.

Je však nutné počítat s tím, že většina z nich má uvnitř skleněnou vložku, takže jsou křehčí. Nejsou proto vhodné na časté převážení. Také o něco hůře těsní a méně izolují teplotu (tzn. dokáží vám udržet nápoj teplý po celou pracovní dobu, nicméně již ne po celý den na cestách).

Žena nalévá čaj do vršku termosky Canva

Termohrnky

Poslední skupinou jsou termohrnky. Velikostně bývají menší a jsou určené spíše na nošení v ruce, postavení na stůl či umístění do držáku na kelímky v autě. Z hlediska funkčnosti totiž mají nejsnáze přístupný uzávěr, aby mohly během běžného denního provozu nahrazovat klasický hrnek nebo kelímek. Proto lze u nich logicky předpokládat menší schopnost dokonale těsnit.

Čím dál více lidí je také využívá jako ekologickou alternativu k jednorázovým kelímkům v kavárnách nebo fast foodech.

Díky tomuto trendu proto na trhu můžete vybírat z opravdu široké nabídky. Při výběru se orientujte nejen podle vzhledu a objemu, ale také podle materiálu, ze kterého jsou termohrnky vyrobené.

  • Nerezové – Jsou odolnější, udrží nápoje nejdéle teplé (některé až 20 hodin) a většina z nich také stoprocentně těsní.
  • Skleněné – Nejsou příliš vhodné k přenášení, nápoje udrží teplé maximálně pár hodin. Pro snadnější manipulaci bývají opatřeny silikonovými či korkovými díly.
  • Porcelánové – Obdobně jako skleněné bývají spíše křehkou designovou záležitostí vhodnou do kanceláře nebo domů. Nasazovací víčko s otvorem bývá vyrobeno ze silikonu, nápoje udrží teplé či studené pouze pár hodin.
  • Plastové – Jejich výhodou je nižší pořizovací cena a oproti skleněným či porcelánovým i nižší hmotnost, nicméně i tak udrží teplotu nápojů jen pár hodin.
Žena ve svetru drží v ruce termohrnek Canva

Které termosky jsou nejlepší?

Nejlépe hodnocenými nerezovými termoskami jsou podle serveru Heureka:

  • ERNESTO Termoska 0,5 l (vyjde vás na 129 Kč) – koupíte v supermarketu Lidl
  • Contigo West Loop 0,47 l (cena od 774 Kč)
  • Esbit VF1000ML 1 l (cena od 599 Kč)
Do termosky si připravte kávu nebo čaj

Náš tip: Termoplechovky

Na běžné využívání doporučujeme z vlastní zkušenosti termoplechovku s brčkem, která nápoje udrží až 12 hodin teplé a 6 hodin studené. K jejímu víčku je připevněné zmíněné brčko pro pohodlnější a praktičtější pití (nemusíte nic nalévat ani naklánět), což jistě ocení nejen děti.

A co je hlavní, díky silikonovému těsnění stoprocentně drží, takže ji můžete doslova hodit do jakékoliv kabelky, batohu nebo tašky.

Seženete ji v mnoha provedeních a kompaktních velikostech. Například v prodejnách s domácími potřebami Orion koupíte termoplechovku s objemem 0,5 l za cenu 259 Kč (v akční nabídce i za 199 Kč) nebo s objemem 0,7 l za 299 Kč. Můžete zde dokupovat také náhradní díly – brčka i víčka.