Vyplatí se kočkám kupovat drahé granule? Prozradíme, jak poznat ty opravdu kvalitní

Kočka s miskou granulí Pixel-Shot / Shutterstock.com

Výběru krmiva pro kočičí mazlíčky byste měli věnovat stejnou pozornost, stejně jako když vybíráte potraviny pro sebe. Pokud se na trhu orientujete pouze podle ceny nebo příslibu kvalitních surovin, na které výrobce na obalu láká, můžete dělat chybu. Co byste o složení granulí pro kočky měli vědět a které značky jsou nejlepší?

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Obsah bílkovin

U granulí, stejně jako u jakýchkoliv jiných potravin, bývají ve složení řazeny jednotlivé složky od nejvíce zastoupených.

Proto vždy vybírejte takové krmivo, které má na prvním místě masovou moučku nebo sušené maso. Bílkoviny (neboli proteiny) jsou totiž nejdůležitější složkou krmiva našich domácích masožravců.

Důležitý je také vysoký obsah taurinu. Jedná se o aminokyselinu, která se přirozeně vyskytuje právě v mase, nicméně teplem se při zpracování živočišných produktů ničí, a proto se do granulí přidává dodatečně. Pro správné fungování kočičího organismu je tato látka velmi důležitá.

Kočka se dívá na misku s granulemi Valeri Vatel / Shutterstock.com

Obsah tuku

Čím více obsaženého tuku, tím více granule kočku zasytí. To ovšem platí pouze pro ty, které mají dostatek přirozeného pohybu venku. Pro kočky, které tráví většinu svého života doma, stejně tak pro ty kastrované, jsou určeny řady krmiv typu Indoor nebo Sterile, které mají snížený obsah tuku. Za nízkotučné lze potom považovat granule, které obsahují cca 9 % tuku na kg.

  • Hranici tuku kolem 9–10 % splňují například granule Purina Friskies Sterile či Indoor. Granule Whiskas Sterile mají téměř 12 % tuku.
  • Vyšší množství potom mají například krmiva Purina One řady SterilCat a Indoor – s 13% obsahem tuku již za nízkotučné být považovány nemohou.
Dopřejte svému mazlíčkovi to nejlepší

Obsah vlákniny

Mnozí výrobci se na obalech granulí pyšní výroky jako „vysoký obsah vlákniny“ či „s vysokým obsahem obilovin“ apod. Pravdou je, že kočky ke svému životu obiloviny téměř vůbec nepotřebují, trocha vlákniny však samozřejmě jejich zažívání prospívá (v granulích by jí nicméně mělo být max. 3 %). Často se ale může stát, že vysoký obsah (levnějších) obilovin je do výrobku přidán na úkor masa, bílkovin a dalších látek, které by kočkám ve skutečnosti prospěly mnohem více.

Spící zrzavá kočka Dalibor Valek / Shutterstock.com

Čemu se určitě vyhýbat?

Jak už jsme nastínili výše, v granulích pro dospělé kočky by se neměly v převažujícím množství objevovat obiloviny, obzvláště ty levné, jako jsou například kukuřice či pšenice. Převažovat by vždy mělo maso a bílkoviny.

Dále se vyhýbejte chemickým konzervantům, barvivům, soli i zvýrazňovačům chuti, které se v levnějších krmivech vyskytují ve větší míře. Jejich pravidelná konzumace může u koček vyvolat řadu obtíží.

Které granule pro kočky jsou tedy nejlepší?

Na základě různých nezávislých testů patří mezi nejlépe hodnocená krmiva například výrobky značek:

  • N&D (cena se pohybuje cca od 218 do 374 Kč/kg)
  • Orijen (cena se pohybuje cca od 204 do 354 Kč/kg)
  • First Mate (cena se pohybuje cca od 113 do 260 Kč/kg)

Mezi další dobře hodnocené patří i produkty značek Brit Care a Brit Premium, Royal Canin, Purina Pro Plan nebo Carnilove.

Podle portálu Heureka a recenzí zákazníků jsou zase nejoblíbenějším a nejčastěji kupovaným suchým krmivem granule značky Whiskas. Ty seženete v akčních nabídkách nejčastěji za cenu okolo 90 Kč/kg, běžně stojí kolem 130 Kč/kg.

A nezapomeňte na pořádnou odměnu!

Vyplatí se kupovat velká balení?

Pamatujte, že u granulí se cena výrobků liší podle váhy. Platí, že měrná cena za kilogram je vždy vyšší u menších balení a naopak. Pokud ovšem nemáte doma vhodné podmínky pro skladování několikakilových balíků (nebo dostatek čtyřnohých strávníků, kteří je stihnou rychle spotřebovat), doporučujeme kupovat granule po menších dávkách. Dlouhodobé vystavení otevřených granulí vzduchu má totiž za následek žluknutí obsaženého tuku i vznik plísní.