Na nejlepší svařené víno potřebujete jen 15 minut. Základem receptu je karamel z cukru

V hrnci se připravuje svařené víno s kořením Rabusta / Shutterstock.com

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během pouhých 15 minut.

Přečtěte si také

Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?

Jaké víno na svařák?

Základem svařáku je červené víno. V leckterých receptech radí, ať použijete jakýkoliv typ – klidně i to z krabice, jelikož svařák levné víno snese. To ale není pravda.

Cukr sice případné nedostatky vína zakryje, může se však stát, že vás bude druhý den pekelně bolet hlava, jak už to u levného vína bývá. Při výrobě svařáku nemusíte sahat zrovna po láhvi Château Latour, určitě ovšem vyberte takové červené víno, které vám chutná. Jen tak si budete moci v klidu dopřát třeba i dva šálky, aniž byste se museli obávat následků druhý den.

Žena drží šálek červeného svařeného vína, ve kterém je skořice, badyán, jablko a pomeranč Rabusta / Shutterstock.com

Svařák – recept

Co budete na svařené víno potřebovat?

  • láhev červeného vína (takového, které vám normálně chutná)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml horké vody
  • koření na svařák – 1 svitek skořice, 3 badyány a 3 hřebíčky
  • ovoce na ozdobení (plátky pomeranče, hrušky, kompotované třešně aj.)
  • med na doslazení
Pečený čaj s citrusy a rumem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Pečený čaj s citrusy a rumem

Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Pečený čaj s citrusy a rumem
Horká hruška
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Horká hruška

Horká hruška – to je oblíbený recept na teplý nápoj z hruškového džusu, doplněný o kapku řízné hruškovice. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si lahodný drink, na kterém si pochutnáte se svými blízkými.

Horká hruška

Jak udělat svařák:

  1. Základem pro svařák je karamel, který si vytvoříme tak, že do tlustostěnného hrnce nasypeme 100 gramů cukru a začneme ho pomalu zahřívat na mírném plamenu. Než se cukr rozpustí, může to trvat až 10 minut, proto nespěchejte.
  2. Jakmile je cukr rozpuštěný, přilijeme k němu 100 ml horké vody. Karamel může začít prskat nebo rychle ztvrdnout (pokud je voda chladnější). Vůbec to však nevadí, protože se za chvíli opět rozpustí. Stačí trocha trpělivosti.
  3. Jakmile se nám karamel s horkou vodou pěkně spojí, přidáme do hrnce skořici, badyán i hřebíček, které spolu sedm minut povaříme.
  4. Nakonec do hrnce nalijeme 7 dl červeného vína, které jen krátce prohřejeme – ale nevaříme! Z vína by nám totiž vyprchal všechen alkohol.
  5. Do hrnce posléze přidáme i nakrájené ovoce, které máme rádi. Hodí se jakékoliv zavařené kousky (hrušky, jablka, třešně, višně) nebo čerstvé citrusy (pomeranče, mandarinky, pomelo, grep).
  6. Pokud je na vás svařák málo sladký, doslaďte si ho medem. Tak či tak ho ovšem podávejte pokud možno horký a udržujte v teplém stavu, aby vás pořádně zahřál.

Zdroj: autorský článek Anny Koláskové