Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Na nejlepší svařené víno potřebujete jen 15 minut. Základem je karamel z cukru

Na nejlepší svařené víno potřebujete jen 15 minut. Základem je karamel z cukru

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Přečtěte si také

Domácí langoš, který se vždycky povede a báječně chutná
Domácí langoš, který se vždycky povede a báječně chutná

Základem svařáku je červeného víno. V leckterých receptech radí, ať použijete jakékoliv červené víno, klidně krabicové, jelikož svařák levné víno snese. Není to ale pravda. 

Cukr sice případné nedostatky vína zakryje, může se ale stát, že vás bude druhý den pekelně bolet hlava, jak už to u levného vína bývá.

Při výrobě svařáku ale nemusíte sahat zrovna po láhvi Château Latour, určitě však vyberte takové červené víno, které vám normálně chutná. Jen tak si budete moci v klidu dopřát klidně i dva šálky, aniž byste se museli obávat následků na druhý den. 

Svařené víno – recept

Co budete na svařené víno potřebovat?

  • láhev červeného vína (takového, které vám normálně chutná)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml horké vody
  • koření – 1 svitek skořice, 3 badyány, 3 hřebíčky
  • ovoce na ozdobení (plátky pomeranče, hrušky, kompotované třešně aj.)
  • med na doslazení
Do svařeného vína nakrájejte jakékoliv oblíbené ovoce

Postup:

  1. Základem pro svařák je karamel, který si vytvoříme tak, že do tlustostěnného hrnce nasypeme 100 gramů cukru a začneme ho pomalu zahřívat na mírném plameni. Než se cukr rozpustí, může to trvat až 10 minut, proto nespěchejte. 
  2. Jakmile je cukr rozpuštěný, vlijeme k němu 100 ml horké vody. Karamel může začít prskat nebo rychle ztvrdnout (pokud je voda chladnější). Vůbec to ale nevadí, protože se za chvíli opět rozpustí, buďte trpěliví. 
  3. Jakmile se nám karamel s horkou vodou pěkně spojí, přidáme do hrnce skořici, badyán i hřebíček, které v hrnci 7 minut povaříme.
  4. Nakonec do hrnce přilijeme 7 dl červeného vína, které jen krátce prohřejeme, ale nevaříme! Z vína by nám vyprchal všechen alkohol. 
  5. Nakonec do hrnce přidáme nakrájené ovoce, které máme rádi. Hodí se jakékoliv zavařené ovoce (hrušky, jablka, třešně, višně) nebo čerstvé citrusy (pomeranče, mandarinky, pomelo, grep).
  6. Pokud je na nás svařák málo sladký, dosladíme si ho medem. 
  7. Svařák podáváme horký a udržujeme ho teplý.