Pomalu blížící se termín narození potomka může být pro některé těhotné ženy obdobím plným obav z nadcházejícího porodu. Nejedna nastávající matka by si přála tento akt usnadnit či urychlit, a právě v tomto směru jsou výborným pomocníkem datle. Nejde o žádný výmysl, potvrzují to i klinické studie.
Datle jsou plody datlovníku pravého neboli palmy datlové (Phoenix dactylifera) a pocházejí z kolébky civilizace – Mezopotámie, převážně z oblasti dnešního Iráku. Lidé je pěstují již více než 5 000 let, a dokonce jsou několikrát zmíněny v Bibli a Koránu. V současnosti se dovážejí především ze severní Afriky a Blízkého Východu. Existuje velké množství kultivarů, ale evropský trh nabízí zejména tyto dvě odrůdy – Deglet Noor a Medjool (též Medžúl).
Tento beduínský chléb, jak se datlím často přezdívá, je plný blahodárných a tělu prospěšných látek. Datle obsahují spoustu minerálů, například draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, mangan nebo měď. Několik vitamínů, hlavně pak vitamíny skupiny B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), také aminokyseliny, sacharidy či bílkoviny, těch mají více než ostatní ovoce. Nechybí ani vláknina, betakaroten a nasycené i nenasycené mastné kyseliny, jako jsou kyseliny linolová a linolenová. Jde zkrátka o takovou nutriční bombu, že pouhých 100 g datlí pokryje 11 % denní doporučené dávky železa a až třetinu příjmu vlákniny.
Ve studii výzkumníků z Jordánské univerzity vědy a technologie je uvedeno, že pojídání 5 až 6 kusů datlí od 36. týdne těhotenství, tedy měsíc před termínem porodu, může značně ovlivnit jeho průběh.
Navíc jde o přírodní oxytocin, který má během početí, těhotenství i následného porodu nezastupitelnou funkci.
Není nutné být zrovna v 8. měsíci těhotenství, abyste si mohli tuto sladkou pochoutku dopřát. Datle mají totiž na naše tělo spoustu blahodárných účinků. A není ani divu, že jsou oblíbenou pochutinou sportovců, jelikož zlepšují vytrvalost i fyzickou odolnost, jde zkrátka o bohatý a rychlý zdroj energie. Rovněž pozitivně ovlivňují průběh trávení, snadno pomohou se zácpou či nepravidelným vyprazdňováním. Snižují vysoký krevní tlak, ochraňují nás před aterosklerózou a vysoké množství železa napomáhá při tvorbě červených krvinek i prokrvení orgánů. Vitamín B6 zase zlepšuje činnost mozku a vápník prospívá kostem. Datle mají afrodiziakální a také antioxidační účinky. Jsou to sladcí zabijáci bakterií i parazitů, kteří ale nezvyšují hladinu glukózy v krvi.