Pořídit si pračku se sušičkou dohromady, nebo raději každé zvlášť?

Jak vybrat pračku a sušičku Canva

Každá domácnost má dnes automatickou pračku. Pokud nemáte k dispozici dostatek místa pro umístění sušáku prádla, pak se vám bude hodit i sušička. Je lepší dát přednost kombinovaným spotřebičům, nebo raději těm samostatným? Podívejte se s námi na výhody a nevýhody.

Přečtěte si také

ČOI za minulý rok provedla 159 kontrol prodejců pyrotechniky. Padaly vysoké pokuty

Obliba sušiček v posledních letech stoupá, mají totiž nesporné výhody. Odpadají vám potíže s místem, kam pověsit mokré prádlo při sušení, navíc spoustu textilu po vysušení nemusíte vůbec žehlit. Sušička umí prádlo zbavit chlupů, vlasů, žmolků, prachu, pylu a mnoha dalších alergenů. Podle čeho tyto spotřebiče vybírat a vyplatí se raději zakoupit oddělené, nebo kombinované?

Kolik máte místa

Nejprve si ujasněte, kam chcete spotřebiče umístit a kolik máte místa. Pokud nemáte k dispozici velkou koupelnu nebo samostatnou prádelnu, ani možnost umístit spotřebiče na sebe, asi bude lepší varianta 2 v 1. Do malých místností také volte modely s horním plněním a úzké slim pračky. Spotřebiče s předním plněním se hodí do větších místností a lze je zabudovat i do kuchyňské linky či vestavěné skříňky v koupelně.

Důležité parametry

  • U kombinovaných modelů sledujte parametry pračky, jako jsou kapacita, spotřeba vody a elektrické energie.
  • Dvojicím žijícím ve společné domácnosti stačí menší spotřebič s kapacitou kolem 4 kg, rodiny by si měly pořídit raději model s objemem bubnu 6 kg a více.
  • Spotřeba elektrické energie by neměla přesáhnout 1 kWh za prací cyklus a spotřeba vody cca 50 litrů.
  • Sledujte i hlučnost, ideálně by měla být pod 50 decibelů. Vsaďte na vyšší otáčky a úsporné programy.
Měkké a voňavé prádlo zaručí sušička prádla Canva

Výběr sušičky

Sušičky vybíráme mezi modely ventilačními a kondenzačními, s tepelným čerpadlem a topným tělesem, nebo jejich kombinaci. Ventilační sušičky mají oproti těm kondenzačním nižší spotřebu i kupní cenu. Vyžadují však místnost s venkovním větráním. Trubice nelze napojit na komín či centrální vzduchové vytápění, ale jen na větrací otvor ve zdi či v okně.

Nejrozšířenější jsou kondenzační sušičky, kde není třeba vyvádět teplo z budovy ven. Čeká vás o něco vyšší cena a spotřeba, zejména u sušiček s topným tělesem, které však prádlo rychleji usuší. Energeticky úspornější jsou sušičky s tepelným čerpadlem, u nich ale musíte po každém cyklu vyčistit filtry. Hybridní kondenzační sušičky mají tepelné čerpadlo i topné těleso. Můžete si vybrat úsporný program tepelného čerpadla, nebo rychlejší sušení topným tělesem. Pořizovací cena je od 15 000 Kč.

Jak je na tom kombinace pračky a sušičky

Pračky a sušičky v jednom šetří místo a často i náklady na pořízení. Jinak ale kombinované spotřebiče příliš výhod nemají. Nabízejí méně programů než ty oddělené a mají i menší objem sušičky. Do samostatného spotřebiče dáte až 9 kg prádla, v kombinovaném lze usušit jen 5 kg. V praxi to tedy znamená, že usušíte méně prádla, než vyperete. Přístroje 2 v 1 mají i dražší provoz. Kromě vyšší energetické náročnosti je dražší i systém chlazení vodou. Samostatné sušičky využívají chladivo.

Pokud neberete sušení jen jako vedlejší funkci, dejte raději přednost samostatným spotřebičům. Ušetříte na výdajích během provozu, samostatná sušička vám usuší větší množství oblečení a navíc mnohem lépe.

Tip: Aby vám prádlo ze sušičky krásně vonělo, kupte si v drogerii balení ubrousků do sušičky, které prádlo krásně provoní a zbaví ho statické elektřiny.