Jak vybrat kvalitní pánev? Doma využijete mini, grilovací i tu do trouby

Muž vaří zeleninu na pánvi Canva

Pánev je nedílnou součástí vybavení kuchyně. Zatímco naše babičky a maminky často vydržely s jedinou, která pohromadě držela už jen silou vůle a díky manuální zdatnosti tatínka, my v moderním světě máme šanci si pořídit pánví hned několik. Po jakých ale sáhnout a jak vybrat co nejlépe?

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

K čemu chci pánev používat?

Některé pánve jsou vhodnější spíše na přípravu minutek a karbanátků, jiné na omáčky a další zase na palačinky nebo lívance. Existují samozřejmě do určité míry univerzální výrobky, jenže ve finále stejně nakonec kolikrát pořídíte i ten speciální či kvalitnější a náklady máte rázem dvojnásobné.

Další otázkou je, pro kolik lidí budete nejčastěji jídlo připravovat. A v neposlední řadě, jak často plánujete pánev používat – jednou denně, několikrát za den, anebo jen občas, když se zrovna ocitnete na chatě?

Z čeho by pánev měla být?

Při výběru pánve se vám zpravidla nabízí 3 varianty povrchů – hliník, nerez a nepřilnavé povrchy. Hliník je ekonomicky výhodnou variantou, samozřejmostí by u něj měla být nepřilnavá úprava a ideálně i vyšší dno. I nerez je klasika, která by v kuchyni neměla chybět. Skvěle vede teplo, nevadí mu žár a jeho údržba je velmi snadná. Jelikož se však napaluje, musíte u něj vždy použít tuk.

Co se nepřilnavých povrchů týče, mezi oblíbené patří teflon, granit a do určité míry i keramika. Můžete na nich pracovat i „na sucho“ (na keramickou pánev se musí trochu oleje přidat), ale mají teplotní omezení cca 250 ˚C, poté se z nich mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Muž vaří jídlo na dvou pánvích Canva

Velikost a hloubka pánve

Klasické pánve lze podle velikosti rozdělit do následujících kategorií:

  • Mini: průměr 12–18 cm
  • Malá: průměr 20–24 cm
  • Střední: průměr 25–30 cm
  • Velká: průměr 32–40 cm

Zejména větší domácnosti mávnou nad menšími průměry pánví rukou – i mini pánvičky (např. o průměru 12 cm) ale mohou mít své využití, například pro opražení mandlí, semínek nebo na rychlé volské oko. Malé pánve zase oceníte, když budete mít večer jen ve dvou.

Dopřejte své pánvi to nejlepší

Spolu s velikostí pánve zjistíte, že je třeba popřemýšlet také o její hloubce, tedy jak vysoké okraje bude mít. Opět je nutné zvážit, co v ní budete dělat. Omáčky a jídlo „v jednom hrnci“ (tedy pánvi) budou vyžadovat vyšší okraje, palačinky naopak minimální. Pro běžné užití (grilovaná zelenina, minutka či topinky) stačí okraje standardní.

Flambování jídla na pánvi Canva

Speciální druhy pánví

Kromě klasických pánví existují i jejich speciální druhy, které jsou určené na konkrétní účel. Možná si říkáte, že nejsou potřeba, protože si vystačíte s pánví univerzální, ale vězte, že jakmile je jednou vyzkoušíte, už je nikdy nedáte z ruky. Které to jsou?

  1. Grilovací pánev – ocení ji zejména milovníci masa. Bývá těžší a masivní, díky čemuž skvěle rozvede teplotu, kterou i dlouho drží. Mívá čtvercový tvar a někdy i vroubkovaný povrch (ten uchovává šťávu z masa).
  2. Pánev na palačinky – kromě palačinek na ní uděláte i skvělé lívance nebo bramboráky. Je lehká, má vysoce nepřilnavý povrch a velmi nízký okraj. Speciální verzí je lívanečník, který má již oddělené prostory pro tvorbu lívanců či jiných placiček.
  3. Pánev WOK – hluboká pánev „kotlíkového tvaru“ s výrazně menším průměrem dna. Cirkulace tepla umožňuje přípravu nejen asijských jídel. Dno bývá silnější, pánev je však těžší, což znesnadňuje manipulaci.
  4. Elektrická pánev – jedná se o speciální přístroj, který se hodí třeba na chaty nebo chalupy, kde může nahradit remosku. Tepelný zdroj je v tomto případě umístěn nahoře.
Pořiďte si pořádného parťáka do kuchyně

Hodit se vám samozřejmě bude i pár univerzálních pánví, na kterých připravíte de facto vše – jsou vhodné na minutky, omáčky, grilovanou zeleninu a mnoho dalšího. Tím spíše byste však měli při výběru dbát na jejich kvalitu.

Obracení palačinky na pánvi Canva

Co ještě zvážit?

  • Sporák – ne všechny pánve jsou vhodné na všechny sporáky. Zejména u indukční verze je třeba zkontrolovat, zda jsou produkty kompatibilní, stejně tak u klasické plynové trouby.
  • Poklička – vyplatí se investovat i do originální pokličky, která na pánev bude sedět. Zejména u pánví s vyšším okrajem se předpokládá, že v nich jídlo bude chvíli „bublat“. Výjimku tvoří ty na palačinky a lívance.
  • Údržba – jak složitá, či naopak snadná je údržba? A musí se pánev mýt v ruce, nebo může do myčky? Správnou údržbou prodloužíte životnost nádobí, špatný postup jej naopak může rychle zničit.
  • Držadlo – zjistěte, jakým způsobem je uchyceno a zda je chráněno proti žáru. Některé pánve mají totiž žáruvzdorné držadlo (případně se dá odepínat), díky čemuž rázem získáváte i skvělou nádobu do trouby (i zde se pak hodí originální poklička).