Rozinky v kuchyni: Zdravé mlsání i oblíbená přísada do sladkých a slaných pokrmů

Rozinky v kuchyni: Zdravé mlsání i oblíbená přísada do sladkých a slaných pokrmů

Ač jsou rozinky sušené bobule vinné révy, bývají velmi často pověstnou třešničkou na dortu vánoček, závinů nebo koláčů, kterým dodají typickou sladkou příchuť. Rozinky jsou fajn na cestách a při sportovních aktivitách, protože umí rychle doplnit potřebnou energii. A výborné jsou i na mlsání, jen se jich nesmí sníst příliš mnoho. Jaké další využití mají?

Přečtěte si také

Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni
Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni

Všude tam, kde se pěstuje vinná réva, už dávno přišli na to, jak chutné jsou její sušené bobule. Rozinkami se proto živili lidé už ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě. A své místo našly rozinky také v české kuchyni. Neobejdou se bez nich vánoční kapr načerno ani vánočka.

Kdo chce zdravěji mlsat, nasype si místo slaných brambůrků misku plnou rozinek. Ale pozor – nic se nemá přehánět. Rozinky jsou sice chudé na tuky, ale jinak jsou docela velkou kalorickou bombou, protože obsahují vysoké procento cukrů.

Jak se rozinky vyrábějí?

Pro sušení se hroznové víno sklízí během měsíce srpna, rozloží se na slámu či zavěsí a nechá se po dobu tří týdnů sušit. Na 1 kilogram sušených rozinek se spotřebuje přibližně 4 kg čerstvých hroznů. Už jsou dokonce vyšlechtěné odrůdy, jež mají tenkou slupku a neobsahují jadérka, která zvláště dětem příliš nechutnají. Díky slunečním paprskům hrozny získají nahnědlou barvu, protože cukry přirozeně reagují s aminokyselinami. 

Rozinky jsou sušené bobule hroznového vína

Zdraví prospěšné rozinky

Už naši předkové říkávali, že s jednou snědenou rozinkou jako by do těla přišla jedna kapka krve. Je vidět, že přikládali rozinkám velkou důležitost i ze zdravotního hlediska. Rozinky mají vysoký obsah boru, který má výborný vliv na stavbu kostí a slouží jako prevence osteoporózy. Současně jsou rozinky prospěšným antioxidantem a díky vláknině také zdravé pro střeva. Obsahují i vitamíny a nerostné látky – draslík, vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. V lidovém léčitelství se používají proti zácpě, na léčbu nechutenství a anémie. 

Na druhou stranu jsou rozinky toxické pro psy i kočky a mohou jim způsobit akutní selhání ledvin.

Druhy rozinek

I rozinky se dělí na několik druhů podle toho, odkud pocházejí. Oblíbené jsou hlavně sultánky, protože se jedná o velké sušené plody bez pecek. Korintky bývají malé a tmavé, cibéby zase protáhlé a s peckami. Italské rozinky voní po muškátu a nejoblíbenější odrůda ze Španělska se nazývá malaga.

Žluté rozinky jsou chutnější, ale bývají ošetřené oxidem siřičitým

Rady a tipy na využití rozinek v kuchyni

Před samotným použitím rozinky proplachujeme v čisté vodě. Aby změkly, můžeme je ve vodě chvíli máčet. Jsou pak pochopitelně chutnější, protože nabobtnají. Ještě lepší je namočit je do rumu či slivovice, čímž získají typickou alkoholovou příchuť, a jsou pak výbornou přísadou do tvarohových náplní do koláčů.

Rozinkami si můžeme vylepšit müsli nebo je přidávat do slaných i sladkých pokrmů – pod maso, do zeleninových a ovocných salátů, do vánoček, jablečných štrúdlů nebo štol. Ve středomořské oblasti rozinkami doplňují vařenou rýži.

Rozinky raději nekupujeme příliš do zásoby, protože při nesprávném skladování krystalizují a vysychají. Uchovávat by se měly v chladu ve vzduchotěsném obalu – vhodná je například chladnička, kde vydrží i půl roku. 

Rozinky jsou chutným doplňkem mnoha moučníků

Jak vyrobit domácí rozinky

Většina kupovaných rozinek je sířená. Chcete-li je mít v biokvalitě, můžete se pustit do vlastnoruční výroby sušených bobulí hroznového vína. Máte-li doma sušičku na ovoce, není to nic složitého.

Jako surovina vám poslouží hroznové víno bez pecek. Jestliže budete chtít zkrátit dobu sušení, doporučuje se bobule nejprve na dobu 1 minuty namočit do vařící vody a ihned přidat hrst ledu, aby se přerušil var. Poté se bobule naskládají do sušičky, kde je nechejte sušit přibližně 12 hodin při teplotě 75 stupňů Celsia. Následuje kontrola rozinek. Ty, které jsou již usušené, dejte pryč, ostatní ještě dosušte. Jakmile je proces sušení ukončený, nechejte všechny rozinky v sušičce ještě dalších 5 až 6 hodin dojít. Vychladlé rozinky uložte do uzavřené nádoby.

Jak správně nakoupit rozinky

Řeklo by se, že když si zákazník připlatí, dostane za své peníze kvalitnější zboží. Podle časopisu dTest to však nemusí být pravda. Některé produkty, i když patřily k těm dražším, právě nejlépe v testech nedopadly.

Na trhu lze rozinky rozdělit na ty sířené a na neupravované. Rozdíl bývá také v ceně. Můžete nakoupit 100 g rozinek za 9 Kč, ale také za 48 Kč v biokvalitě. Pokud nechcete konzumovat éčka, vyhněte se rozinkám ošetřeným oxidem siřičitým (E220). Ten totiž u citlivějších osob způsobuje bolesti hlavy nebo žaludku a u astmatiků potíže s dýcháním.

Dále se mohou rozinky z technologických důvodů doplňovat rostlinnými oleji, které zabraňují lepení se jednotlivých sušených plodů k sobě a praskání při sušení. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz