Prací prostředky: Je lepší gel, kapsle, či sypký prášek?

Ženská ruka drží dávku pracího gelu před otevřenou pračkou Krasula / Shutterstock.com

Přemýšlíte, jak vybrat kvalitní prostředek na praní? Co vlastně zvolit – prací prášek, tekutý prostředek, gel, nebo kapsle? Pokusíme se vám poradit, co bude nejvhodnější.

Přečtěte si také

11. března je Evropský den mozku. Které potraviny zlepšují soustředění a paměť?

Co obsahují prací prostředky?

Účinnou látku pracích prášků tvoří saponáty neboli tenzidy. Ty vážou špínu z textilu, kterou s teplou vodou odplaví. Obsahují i enzymy pro odstranění biologického znečištění, které fungují jen do teploty 40 °C. Bělicí prostředky naopak bělí až od 60 °C a aktivátor bělení už od 40 °C.

Fosfáty pro změkčení vody mají nepříznivý vliv na životní prostředí, tím pádem se v současnosti nepoužívají. Nahrazují je zeolity na přírodní bázi. V sypkých prášcích jsou i plnidla, která zlepšují sypkost a zvyšují objem, ale nezlepšují praní. Aromatické látky pak dodávají vůni.

Žena vkládá prádlo do pračky New Africa / Shutterstock.com

Prací prášek vs. tekutý gel

Na velmi znečištěné prádlo je vhodnější sypký prášek, který obsahuje buď bělidla, nebo rozjasňovače pro zachování původní barvy. Výhodou prášku je velký rozptyl teplot, většinou od 30 °C do 90 °C. Při praní na nižší teploty nebo po ručním praní však někdy na prádle zůstanou skvrny od nerozpuštěného prášku.

Na barevné a méně znečištěné prádlo lze zvolit tekuté prací prášky a prací gely, které jsou šetrnější. Uživatelé dobře hodnotí Lovela Baby tekutý prací přípravek na barevné prádlo, Lanza Color Fresh & Clean prací prášek se svěží vůní a také prací gel Persil Deep Clean Color Active Gel Lavender Freshness.

Kapsle na praní a prací mýdlo

Gelové kapsle jsou univerzální, drží barevnost prádla, odstraní skvrny a jsou šetrné k textilním vláknům. V pračce se hodí spíše k praní na nižší teploty a kratší programy. Užijete je i na cesty. Prací tablety mají vyšší účinnost než gely, tekuté i sypké prášky, jsou koncentrovanější a snadno se rozpouští. Na šetrné ruční praní jemného prádla se hodí spíše mýdla.

Oblíbené a dobře hodnocené u zákazníků jsou Ariel Color kapsle, Lovela Baby gelové kapsle na praní a Savo bez chloru Universal na barevné i bílé prádlo.

Člověk nastavuje program praní na pračce brizmaker / Shutterstock.com

Jak správně dávkovat prací prostředek?

Pokud použijete málo pracího prostředku, může prádlo zašednout a snížit se sytost barev. Naopak příliš velké množství někdy zhoršuje vlastnosti prádla a časem poškodí jeho vlákna. Dávkování prášku najdete na obalu. Obvykle je dávka mírně nadsazená a udávaná na více znečištěné prádlo, můžete ji tedy o něco snížit. Řiďte se mírou ušpinění prádla, jeho hmotností a zaplněním bubnu pračky.

Kam dávat prací prostředek?

Sypký prášek dejte do přihrádky v pračce, tekutý gel rovnou na prádlo a tablety do bubnu pračky.

Nákupem pracích prostředků v akcích se dají ročně ušetřit tisíce

Nákupní rádce Kupi.cz pravidelně monitoruje ceny v akčních letácích a přední příčky produktů, které se nevyplatí kupovat, pokud nejsou zlevněné, pravidelně obsazují prací prášky a gely.

„Jedná se o prací gely i prací prášky obou hlavních značek na trhu. To, že se je vyplatí nakupovat pouze v akci, je dáno primárně tím, že jejich množství vystačí na delší dobu, pořizovací cena je ve stovkách korun a jejich sleva oproti běžné ceně je přes třicet procent,“ popisuje šéfredaktorka Kupi Linda Michalčíková.

Drogerie obecně, konkrétně věci na praní. Pokud chcete šetřit, tak právě tohle zboží, byste měli dát do svého nákupního košíku jenom v případě, že bude v akci.

Jak rychle vyčistit pračku?

Nezapomeňte pračku pravidelně čistit. Přípravky, jež se dají koupit v drogeriích, můžete nahradit litrem octa, který dáte do bubnu pračky a zapnete nejkratší program praní. Ocet zbaví pračku pachů a pomůže i v boji proti vodnímu kameni.

Zdroj: Zbozi.cz, Heureka.cz, Prozeny.cz, Kupi.cz