Svatomartinské menu doma? Poradíme, jak vybrat v obchodech co nejlepší vína

Žena vybírá víno v obchodě ViDI Studio / Shutterstock.com

Hlavní listopadová událost je zde – po státních svátcích i Dušičkách se blíží svátek sv. Martina. Skvělá příležitost dopřát si šťavnatou kachnu nebo husu a skleničku výtečného vína. Pojďme je tedy ochutnat společně. Abyste věděli, po čem sáhnout, připravili jsme malý tahák.

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Která vína se mohou označit jako svatomartinská?

Svatý Martin každoročně přiváží nejen ochlazení a mnohde i sněhovou nadílku, ale také první várku vín. Jedná se o vína mladá, která proto nejsou určena k archivaci, nýbrž ke konzumaci.

Aby mohla být jako svatomartinská označena, musí splnit několik podmínek. Tou hlavní je, že mají být vypěstována v České republice. Další podmínkou je „správná“ odrůda. Zatímco mezi bílým vínem hledejte Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, u červených vín se zaměřte na Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Na lahvi vždy musíte najít logo sv. Martina a také sklenku v národních barvách, která garantuje jeho původ.

Člověk stojí ve vinárně před policí s víny, v ruce drží sklenku červeného vína UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Bílá vína

Müller Thurgau – středně velké, kulaté bobule zelenožluté barvy mají jemně muškátovou chuť. Víno je na pití příjemné a hladké, s jen malým množstvím kyselinek a zpravidla nižším obsahem alkoholu.

Muškát moravský – žlutozelené bobule s měkkou slupkou a polomasitou dužinou ukrývají výraznou muškátovou chuť s tóny meruňky, broskve, černého rybízu či citrusů.

Veltlínské červené rané – středně velké, světle červené bobule (odtud název červené rané) nesou jemnou chuť ovocného charakteru, díky které bývá víno lehčí.

Červená a růžová vína

Modrý Portugal – tmavě modré bobule s tenkou a měkkou slupkou a řidší dužinou toto víno předurčují stát se zajímavým, i když lehčím typem nápoje s nižší intenzitou barvy. Milovníky této odrůdy potěší květinová vůně (nebo vůně čerstvého sena), kterou doprovází chuť červeného ovoce.

Svatovavřinecké – mírně oválné bobule modročerné barvy vytvářejí harmonické víno rubínového odstínu s vyšším obsahem kyselin a tříslovin. Citlivější jedinci ucítí švestky nebo černý rybíz.

Zweigeltrebe – malé, tmavě modré bobule s pevnou slupkou a rozplývavou dužinou slibují plnější víno s jemnou tříslovinou, ve kterém lze najít tóny borůvek či ostružin. Pochutnat si můžete i na růžové variantě.

Kachní stehno, knedlíky a červené zelí na talíři, v pozadí červené víno ve džbánu a ve sklenici Marian Weyo / Shutterstock.com

Kde koupit svatomartinské víno?

Pokud chcete ochutnat skvělá svatomartinská vína (včetně růžového), poohlédněte se ve vašem supermarketu, vinotéce, ale i na internetu.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa se zelím

Samotné víno je sice dobré, v takto sváteční den si nicméně nemůžete nechat ujít příležitost připravit si k němu i pořádně luxusní, svátečně prostřený stůl. A čím jiným si rozkmitat chuťové pohárky nežli absolutní klasikou – svatomartinskou husou se zelím a knedlíkem.

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz, kupi.cz