Svatomartinské menu doma? Poradíme, jak vybrat v obchodech co nejlepší vína

Žena vybírá víno v obchodě ViDI Studio / Shutterstock.com

Hlavní listopadová událost je zde – po státních svátcích i Dušičkách se blíží svátek sv. Martina. Skvělá příležitost dopřát si šťavnatou kachnu nebo husu a skleničku výtečného vína. Pojďme je tedy ochutnat společně. Abyste věděli, po čem sáhnout, připravili jsme malý tahák.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Která vína se mohou označit jako svatomartinská?

Svatý Martin každoročně přiváží nejen ochlazení a mnohde i sněhovou nadílku, ale také první várku vín. Jedná se o vína mladá, která proto nejsou určena k archivaci, nýbrž ke konzumaci.

Aby mohla být jako svatomartinská označena, musí splnit několik podmínek. Tou hlavní je, že mají být vypěstována v České republice. Další podmínkou je „správná“ odrůda. Zatímco mezi bílým vínem hledejte Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, u červených vín se zaměřte na Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Na lahvi vždy musíte najít logo sv. Martina a také sklenku v národních barvách, která garantuje jeho původ.

Člověk stojí ve vinárně před policí s víny, v ruce drží sklenku červeného vína UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Bílá vína

Müller Thurgau – středně velké, kulaté bobule zelenožluté barvy mají jemně muškátovou chuť. Víno je na pití příjemné a hladké, s jen malým množstvím kyselinek a zpravidla nižším obsahem alkoholu.

Muškát moravský – žlutozelené bobule s měkkou slupkou a polomasitou dužinou ukrývají výraznou muškátovou chuť s tóny meruňky, broskve, černého rybízu či citrusů.

Veltlínské červené rané – středně velké, světle červené bobule (odtud název červené rané) nesou jemnou chuť ovocného charakteru, díky které bývá víno lehčí.

Červená a růžová vína

Modrý Portugal – tmavě modré bobule s tenkou a měkkou slupkou a řidší dužinou toto víno předurčují stát se zajímavým, i když lehčím typem nápoje s nižší intenzitou barvy. Milovníky této odrůdy potěší květinová vůně (nebo vůně čerstvého sena), kterou doprovází chuť červeného ovoce.

Svatovavřinecké – mírně oválné bobule modročerné barvy vytvářejí harmonické víno rubínového odstínu s vyšším obsahem kyselin a tříslovin. Citlivější jedinci ucítí švestky nebo černý rybíz.

Zweigeltrebe – malé, tmavě modré bobule s pevnou slupkou a rozplývavou dužinou slibují plnější víno s jemnou tříslovinou, ve kterém lze najít tóny borůvek či ostružin. Pochutnat si můžete i na růžové variantě.

Kachní stehno, knedlíky a červené zelí na talíři, v pozadí červené víno ve džbánu a ve sklenici Marian Weyo / Shutterstock.com

Kde koupit svatomartinské víno?

Pokud chcete ochutnat skvělá svatomartinská vína (včetně růžového), poohlédněte se ve vašem supermarketu, vinotéce, ale i na internetu.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa se zelím

Samotné víno je sice dobré, v takto sváteční den si nicméně nemůžete nechat ujít příležitost připravit si k němu i pořádně luxusní, svátečně prostřený stůl. A čím jiným si rozkmitat chuťové pohárky nežli absolutní klasikou – svatomartinskou husou se zelím a knedlíkem.

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz, kupi.cz