Rychlá domácí paštika z kuřecích jater se smetanou

Plátky bagety natřené domácí paštikou a ozdobené bylinkami Canva

Pokud existuje nějaký jednoduchý recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, je to určitě domácí paštika z kuřecích jater. Paštiku si jen málokdo dělá doma sám, a přitom je tak jednoduchá. Navíc si můžete vymyslet nespočet variací – a misku od vaší paštiky hosté vždy vyleští chlebem dočista.

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Játrovou paštiku lze připravit na nekonečno způsobů

Paštika se dá udělat na víně, na pivě nebo whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem či pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.

Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší už být nemůže.

Vyjde vás jen na pár desítek korun

Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné – i proto si ji raději koupí v obchodě. Kupovaná však nebude nikdy tak dobrá jako ta domácí. Ba co víc, v obchodech by vás mohla přijít opravdu draho, paštika podle tohoto receptu vás ale vyjde jen na pár desítek korun. Čerstvá játra totiž koupíte i za cca 35 Kč.

Posuďte ten rozdíl sami

Co budete na játrovou paštiku potřebovat?

  • 500 gramů kuřecích jater
  • ½ másla
  • olej
  • 1 kelímek alespoň 30% smetany
  • 2 menší cibule
  • sůl
  • kardamom mletý
  • koriandr mletý
  • bílý pepř mletý (použít lze i černý)
  • skořici

Dobrá rada nad zlato

Na přípravu jater je ideální vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty tak neskončily všude kolem.

Směs na přípravu kuřecí paštiky s cibulkou v hrnci Jana Albrechtová

Postup přípravy

  1. Nakrájejte dvě menší cibule na kostičky – nemusí být nijak malé, ve finále totiž všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem.
  2. Zatímco budete krájet cibuli, na varné desce si v hrnci rozehřejte olej, na kterém potom cibulku osmažíte.
  3. Játra očistěte od blanek, přidejte k cibulce a společně je upražte.
  4. Jakmile budou hotová, přidejte k nim kelímek 30% smetany, promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte chvíli vařit. Po cca 5 minutách vypněte sporák.
  5. Játra s cibulí a smetanou pak zatepla najemno umixujte a následně přidejte máslo, které se v teplé játrové pastě hezky rozpustí.
  6. Paštiku ochuťte podle toho, jak jste zvyklí. V této je například sůl, kardamom, koriandr, bílý pepř a skořice.
Máslo v akci se hodí vždy

Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.

Máslo v kuřecí paštice Jana Albrechtová

Zpočátku bude příliš tekutá

Nejprve paštika bývá poměrně dost tekutá, jelikož je ještě teplá. Bude se vám však skvěle přemisťovat do misek a snadno ji vyškrábnete stěrkou. Až vychladne, bude však dokonale tuhá a půjde skvěle roztírat. Po zchladnutí paštiky umístěte misku do mikrotenového sáčku nebo ji přikryjte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.

Kuřecí paštika v bíle misce na dřevěném stole Jana Albrechtová

Na kolik tato pochoutka vyjde?

Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit a případně přidat trochu česneku.

Pusťte se do vaření

Jak se ceny základních surovin v obchodě pohybují

  • 500 gramů mražených kuřecích jater koupíte v obchodě běžně i bez akce pod 30 Kč. Čerstvá jsou nicméně mnohem lepší.
  • 30% smetana je v akcích skoro pořád, stačí si ji pohlídat. Jeden kelímek stojí okolo 20 Kč.
  • Máslo bývá v obchodě v akcích také velmi často, a stává dokonce i pod 30 Kč, počítejte ovšem raději se 40 Kč. Vzhledem k tomu, že je ho potřeba jen půlka, tj. 125 g, vyjde vás na nějakých 20 Kč.
  • A cibule? Kilo v obchodech v akci stojí 9,90 Kč.
  • U koření pak záleží jen na vás, zda chcete do paštiky kardamom, koriandr a skořici přidávat. Tyto druhy však obvykle v domácnosti nechybí – sůl a pepř jsou samozřejmostí. Použít můžete pochopitelně i úplně jiné druhy koření, případně čerstvé bylinky.

Podtrženo, sečteno

Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo – vyjdou vás na 70 Kč, což vůbec není špatné. A pokud je pořídíte za akční ceny, budou vás stát ještě méně. Více než cena paštiky vás ale jistě nadchne její chuť – ta je totiž dokonalá!