10 překvapivých faktů o avokádu. Víte, že je jedovaté pro zvířata a v Mexiku za něj platí výpalné?

Avokádo obsahuje množství vitamínů a minerálů a stalo se tak synonymem zdravého stravování. Canva

Jen těžko byste hledali jinou potravinu, která se stala symbolem moderního zdravého stravování a tak trochu maskotem celého hipsterského hnutí. Často je zařazováno na seznam tzv. superpotravin a skrývá i několik temných tajemství. Co o avokádu nevíte?

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

1. Avokádo je ovoce

Řadili byste avokádo spíš mezi zeleninu? To byste ale byli úplně vedle. Strom, který avokáda rodí, se totiž nazývá hruškovec přelahodný (Persea americana) a tvar hrušky je plodům vlastní. Z botanického hlediska se jedná o bobulovinu, která roste v tropech a subtropech. Při troše štěstí si jej však vypěstujete z pecky i doma v květináči.

2. Proteinový král

Jedno průměrné avokádo obsahuje 4 gramy proteinu, což jej řadí na přední příčky v soutěži o ovoce s nejvyšším obsahem bílkovin. O dvě desetiny procenta jej předběhlo už jen guave (též kvajáva; Psidium guajava). Právě proto je avokádo oblíbené při proteinových dietách nebo jako přísun bílkovin pro vegetariány a vegany.

3. Mezi celebritami

Avokádo a pochoutky z něj jsou nejprohlíženějším tématem na Pinterestu, alespoň co se jídla týče. V roce 2015 jste zde mohli najít více jak 500 000 nápadů na to, jak jej připravit. Pod hashtagem „avocado“ najdete na Instagramu miliony fotek – čímž se toto ovoce řadí mezi největší světové celebrity.

4. Lék na rakovinu?

Je známý fakt, že avokádo obsahuje hodně tuku. Z velké části se jedná o kyselinu olejovou, nenasycenou mastnou kyselinu, kterou najdeme i v olivovém oleji. Ta má schopnost mírnit záněty a může hrát i jistou roli v léčbě rakoviny. Výzkumy ukázaly, že látky získané z avokáda mohou zbrzdit růst rakovinotvorných buněk.

5. Tichý zabiják

Avokádo má pro naše zdraví mnoho pozitivních účinků, a ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Svému psovi nebo kočce jej ale ochutnávat nedávejte! Obsahuje mimo jiné látku zvanou persin, která je pro zvířata jedovatá. A to se týká nejen dužiny, nýbrž i kůry a listů stromu.

6. Rozvětvená rodina avokád

Po celém světě existuje více jak 500 kultivarů tohoto ovoce. Liší se ve velikosti, barvě, tvaru i slupce. Na našem trhu seženete hlavně odrůdy Hass a Fuerte, tedy černé a zelené. Hass je vhodné konzumovat ihned, Fuerte vám doma vydrží až 4 dny.

7. Odvrácená strana avokáda

Čím oblíbenější je avokádo ve světě, tím lukrativnější byznys se z něj stává. V rodném Mexiku je obchod s avokádem úzce propojen s drogovými kartely, které kontrolují až 80 % celkové produkce. Farmáři jsou často nuceni platit jim vysoké výpalné, nebo riskovat vlastní život. Počet krádeží avokád stále roste, denně jsou v Mexiku odcizeny až čtyři kamiony tohoto zeleného zlata.

8. Všechno nejlepší!

Věděli jste, že avokádo má svůj svátek? Pokud ho budete chtít oslavit třeba extra porcí avokádového toustu, připravte si ho 31. července. Některé americké restaurace je v tento den nabízejí k jídlu zdarma! A kdybyste avokáda neměli dost, osvojte si i svátek guacamole – pikantní avokádové pomazánky, který se v Mexiku slaví 16. září.

Jedno průměrné avokádo obsahuje 4 gramy proteinu, což jej řadí na přední příčky v soutěži o ovoce s nejvyšším obsahem bílkovin. Canva

9. Nadupané vitamíny

Avokádo obsahuje až 20 různých vitamínů a má vysokou nutriční hodnotu. Najdeme v něm například více draslíku než v banánech a pyšní se i množstvím vlákniny a živin. Díky tuku, který avokádo obsahuje, se pak všechny tyto látky lépe vstřebávají do našeho organismu a jsou nám více prospěšné.

10. Zelený romantik

Osamělé stromy produkují minimum plodů. Aby avokádo dobře rostlo, potřebuje v blízkém okolí další strom, protože samoopylení květů je téměř nemožné. Plody navíc většinou rostou jen ve dvojicích, není to roztomilé? Aztékové dokonce věřili, že avokádo je symbolem lásky a plodnosti.