Jaký je rozdíl mezi parfémem, parfémovanou a toaletní vodou?

Víte, jaký rozdíl je ve vůních označených jako parfém, toaletní nebo kolínská voda? Canva

Některé z nich vám na kůži a oblečení vydrží i do druhého dne, jiné za pár minut necítíte. Proč je mezi vůněmi takový rozdíl? Existuje jich totiž velké množství a nemají stejné vlastnosti. Více vám napoví označení na flakónu. Jsou pro vás slova jako eau fraîche nebo niche španělská, respektive francouzská vesnice? Čtěte dál!

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Vyšší výdrž, vyšší cena

Co vlastně dělá vůni vůní? Základem jsou esenciální oleje. Ty se získávají z květin, jako jsou jasmín, růže a ylang-ylang.

U kořeněných vůní se využívají i exotické dřeviny typu cedr, santalové dřevo a myrha. Destilací se z těchto přírodních materiálů získávají vonné silice. Výsledkem je koncentrovaný vonný extrakt, ze kterého vzniká výsledná vůně.

Tím jsme celý proces značně zjednodušili, ale nechceme vás nudit chemií a fyzikou. Zásadní je, že se výsledná cena vůně odvíjí od toho, jaké množství, druh a kvalita vonných esencí je v ní použito. Jejich vyšší podíl dodá vůni intenzitu, za kterou si připlatíte.

Vonné silice pro výrobu parfémů se získávají z květin nebo exotických dřevin. Canva

Není parfém jako parfém

Pro označení eau de parfum se v češtině používá jen jednoduché parfém. Budeme-li ale doslovní, není to to samé. Vůně s názvem parfum nebo také extrait jsou ty nejkoncentrovanější. Obsahují 15 až 40 % vonných složek a jejich konzistence bývá hustší. Takové vůně se neprodávají ve flakónech s rozprašovači, k jejich použití je určené malé kapátko, kterým vůni nanesete na kůži.

Takto exkluzivní zboží však bývá problém sehnat a v parfumeriích na něj nenarazíte vůbec. Pokud si chcete dopřát kvalitní vůni s dlouhou výdrží, zvolte již zmíněnou eau de parfum, tedy parfémovanou vodu. Tyto vůně obsahují 8 až 15 % vonných složek a jsou běžně dostupné v obchodech a parfumeriích.

Toaletní vodu, nebo kolínskou?

Intenzivnější parfémy jsou vhodné hlavně na večer, proto nechcete-li po cestě do práce vůní omámit spolucestující v autobuse, zvolte toaletní vodu s označením eau de toilette. Zde se procento vonných silic snižuje na 4 až 8 %, a tak je možné tyto voňavky zakoupit za nižší cenu.

Lehkou a nevtíravou vůni nabízí také eau de cologne, česky kolínská voda. V té jsou vonné látky zastoupeny jen 3 až 5 % a je jí možné navonět i vlasy nebo oblečení. Kolínskou vodu má většina lidí spojenou jen s pánskou kosmetikou, na trhu však najdete i unisex verze, které mohou používat také dámy.

Není vůně jako vůně. Canva

Jemná eau fraîche

Jak už samotný název vypovídá, na konci škály stojí čerstvá a lehká vůně, obsahující jen 1 až 3 % vonných silic. Na rozdíl od parfémovaných a toaletních vod je vhodná k aplikaci na oblečení. Eau fraîche sice nevydrží vonět příliš dlouho, ale díky nižší ceně je i tak velmi oblíbená. Často si ji zákazníci pořizují v horkých letních měsících, kdy slouží i jako příjemné osvěžení. Stejnou službu udělá také tělový sprej, který v sobě obsahuje přibližně stejné procento vonných silic a v obchodech ho můžete vidět pod anglickými názvy body mist, body spray nebo body splash.

Niche vůně jsou jedinečné

V poslední době se čím dál tím častěji na trhu objevují i tzv. niche vůně, které představují něco extra. Jdou mimo hlavní proud, nesnaží se zalíbit davům, a tak si je buď zamilujete, nebo je naopak nemůžete vystát. Firmy vyrábějící niche parfémy se nebojí kombinovat nezvyklé ingredience, jako je střelný prach nebo absinth se vzácnými květinami. U těchto druhů parfémů se často stírá rozdíl mezi pánskou a dámskou vůní a zákazník má větší volnost ve výběru. Pokud tedy toužíte po originalitě, niche by se mělo stát součástí vašeho slovníku.