Vyhazujete lógr? Děláte chybu, v domácnosti i na zahradě umí zázraky

Namletá káva v pákovém kávovaru Canva

Káva je pro mnoho z nás životabudičem, chutnou poobědovou tečkou nebo prostě milým společníkem. Ať už je váš způsob přípravy jakýkoli (o rozpustné se nyní nemluví), pak je kromě chutné tekutiny výsledkem také lógr. My vám teď prozradíme, že není odpadem, jak by se mohlo zdát, ale zdatným pomocníkem v domácnosti. Co všechno dokáže?

Přečtěte si také

3 neobvyklé jarní saláty, kterými se blýsknete při grilovačce i mimo ni

Kolik šálků kávy si denně dopřáváte? Čím více jich bude, tím více vám nejspíš zbývá i lógru – všestranné suroviny, která má spoustu možností využití. Co všechno s ní můžete udělat?

Lógr – základ pro vaši zahradu

Sedlina z kávy je prospěšná rostlinám, které pro svůj růst upřednostňují kyselou půdu – momentálně je to například vřes, jinak také azalky nebo rododendrony. Hortenziím dokonce zlepšuje kvalitu květů. Kávovou sedlinu jednoduše zamíchejte do zálivky a polijte zeminu (nikoli rostlinu samotnou).

Jelikož je také stále plná živin (část jsme vypili, ale část odejde spolu s lógrem), vyplatí se ji přidávat do klasického kompostu, který obohatí o řadu minerálů (namátkou např. fosfor, hořčík či draslík). A hodit se bude i do vermikompostérů – kávová sedlina je pro žížaly pochoutkou. Navíc pomáhá zredukovat i případné hnilobné procesy u zbytků, které žížaly zatím nezpracovaly.

A na závěr ochrání vaše záhony před slimáky, mravenci i kočkami. Schovejte si lógr, pak jej rozdrolte, vmíchejte do horké vody a touto směsí polijte okraje záhonů. Efekt zvýšíte, pokud záhony obsypete pilinami, na které směs nalijete.

Člověk přidává kávový lógr k rostlině Canva

Využijete jej i pro krásu i zdraví

Krásné nohy bez celulitidy? I zde vám může lógr pomoci. Je třeba jej smíchat např. s trochou kokosového oleje a pak využít na jemnou masáž problematických partií. Krouživými pohyby podpoříte v kůži krevní oběh, látky obsažené v kávě pokožku vyživí a očistí. Pro zvýšení efektu můžete nohy na 15 minut zabalit do potravinové fólie a poté opláchnout vlažnou vodou. S trochou kokosového oleje nebo bambuckého másla vás zvládne i zbavit staré kůže.

Vůně kávy také odpuzuje řadu obtížného hmyzu, díky čemuž si z lógru můžete vyrobit domácí repelent. A chrání nejen lidi, ale i naše domácí mazlíčky, kteří jemnou péči lógru uvítají při bitvách s blechami. Udělejte jim lógrovou koupel – přimíchejte trochu sedliny do zvířecího šamponu a pořádně svého mazlíčka vydrbejte. Nechte chvíli působit a poté opláchněte.

Kávová sedlina se hodí i pro muže s vášní pro motory a kutilství. Pokud ji smícháte s glycerinovým mýdlem, má stejné očistné vlastnosti jako Solvina. Navíc však kůži vyživí a zbaví pachu.

Po jaké kávě sáhnout?

A na co se lógr hodí v domácnosti?

Ačkoli se to nezdá, lógr má své využití i při mytí nádobí. Pokud jej trošku přidáte na vlhkou houbičku, funguje podobně jako písek. Je však výrazně jemnější, a navíc nezpůsobuje škrábance. Skvěle tak umyjete připálené hrnce nebo pánve.

Jde také o skvělý lapač pachů z ledničky. Stačí usušený lógr nasypat do otevřené nádoby a vložit do chladničky. Zápach do sebe natáhne.

Tip: Pokud kávu milujete, pak je dobré počkat si na dobrou cenu. S tím vám může pomoci Kupi.cz, které akční letáky drží pěkně pod jednou střechou.