Jak ozdobit vánoční stromeček, když máte doma malé děti

Děti zdobí vánoční stromeček Alena Ozerova / Shutterstock.com

Pro děti jsou Vánoce jedním z nejkrásnějších svátků. To překvapení a nadšení v dětských očích, když se dárky objeví pod vánočním stromkem, nezapomene žádný z rodičů. Nejednomu ukápne slza dojetí. Jenže základem úspěchu je, aby stromek do Štědrého večera vůbec vydržel. Komu se v bytě pohybuje batole anebo akční předškolák, zjistí, že udržet stromeček „naživu“ je úkol hodný mistra. Jak tedy na to?

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Živý, nebo umělý stromek?

Kromě cukroví je dominantou Vánoc právě stromeček. Už s jeho výběrem mívají rodiče menších dětí trošku obtíž. Jaký zvolit? Zda vybrat jedli, borovici nebo smrček, za vás nerozhodneme, ale můžeme přinést inspiraci, jestli se vám bude hodit spíše umělý, nebo živý.

Umělý stromeček má řadu výhod – používáte ho opakovaně, drží tvar, hustota jeho větví je pravidelná, nic z něj nepadá a přežije i pády (= malé děti). Po Vánocích ho jednoduše vrátíte do krabice a strčíte do horních polic nástavců nebo do sklepa. Vybrat si můžete z mnoha velikostí. A co víc, v některých domácích potřebách je k dostání už od 269 Kč. Odpůrci tohoto stylu však upozorňují na neekologičnost výroby a ochudíte se rovněž o vůni jehličí.

Neriskujte padající jehličí

Živý stromeček – klasika, která provoní byt. Zároveň ho však obohatí o řadu opadaného jehličí a minimálně o jednu hádku, když se jej budete s partnerem snažit vecpat do stojánku. Nový stromeček v různých velikostech můžete pořídit v hobby marketech nebo na trzích. Cena jedle se při výšce 150200 cm pohybuje od 500 Kč.

Živý stromek však nemá rád pády a na rovnoměrnost růstu větví raději zapomeňte rovnou. Jde však o výrazně šetrnější variantu pro životní prostředí. Po Vánocích se zpravidla změní na štěpku, kterou se hnojí pole, případně je použit jako topivo ve výtopnách nebo krmení pro zvířata v zoo.

Alternativy živého stromku – alternativami mohou být stromky v květináčích, které po Vánocích jednoduše přemístíte na terasu nebo do zahrady a použijete je zase za rok. Stromek v květináči si můžete dokonce pronajmout a po svátcích jej zase vrátit.

Otec a dcera v santových čepicích zdobí umělý stromek Andrew Angelov / Shutterstock.com

Vánoční ozdoby nemusí být jen skleněné

Když už zvládnete výběr samotného stromku, nastává další dilema. Co na něj? Vězte, že stromek je pro dítě ohromným lákadlem, ať už jej zdobíte v polovině prosince, nebo až na Štědrý den. Dřív nebo později k nějaké „nehodě“ dojde.

1. Skleněné ozdoby? Spíše ne – pokud neplánujete stromek doslova přivázat na strop, pak je dobré se skleněným ozdobám vyhnout. Nejenže jsou náchylné k rozbití už při samotném zdobení, ale pravděpodobně nepřežijí případný pád stromečku. Dítě je schopné andělíčka nebo kouli ze zvědavosti i rozmáčknout a střepy z ozdob způsobují nepříjemná zranění. Upřímně uhlídat to zpravidla není možné a Vánoce jsou o klidu. Dopřejte si jej.

2. Plastové ozdoby – tyto moderní materiály dokážou vypadat také elegantně. Jednou z variant vánočních ozdob tedy mohou být například plastové koule, které mají například v akci v TESCO 15 ks za 77,90 Kč. I kdyby do nich dítě koplo, přežijí. A skleněným se velmi podobají.

3. Slaměné ozdoby – česká klasika. V tomto případě se vyplatí vyrazit na vánoční trh a vybrat si ozdobičky podle preferencí. Zpravidla se kombinují s červenou mašlí.

4. Plstěné ozdoby – pokud jste tvořiví, kupte zbytky filcu a vystříhejte jednoduché postavičky, stromečky anebo hvězdičky, nasaďte šňůrku a dejte na stromek.

4. Jedlé ozdoby – zejména tyto ozdoby se dětem líbí. Pořídit můžete sladké želé, vánoční kolekce nebo napečte perníčky, do kterých před pečením uděláte dírku na šňůrku. Zdravou variantou mlsání může být i sušené ovoce.

Barvy letošních Vánoc budou jemně pastelové

Vytvořte si ozdoby doma

Pokud to chcete pojmout opravdu domácky, vzpomeňte si na své dětství. Nakupte barevné papíry, nastříhejte proužky a můžete začít tvořit – vánoční řetězy (proužky slepujete a další provlékáte), vánoční hvězdy (skládají se), koule (proužky se slepují na koncích do tvaru koule). Další variantou je využití přírodního materiálu – šišky, ořechy či skořice.

Stromek ozdobený šiškami a plátky pomeranče Mila Naumova / Shutterstock.com

Ozdobte nejen stromeček, ale i domácnost

Dětské období rychle přejde, užijte si ho. Vánoční atmosféru můžete podpořit i řadou vkusných bytových doplňků.

  • Vánoční povlečení – Tesco nabízí ložní prádlo se svátečními motivy v akci od 336,90 Kč.
  • Zařaďte do interiéru červené, zlaté a tmavě zelené doplňky (polštářky, ubrus, dekorace na sklo).
  • Pořiďte si adventní věnec nebo vánoční hvězdu na stůl.
  • Postavte na okno betlém, elektrické svícny nebo LED svíčky s dálkovým ovládáním. I ty najdete v hobby marketech za akční ceny.
  • Investujte do vánočního osvětlení – například závěsnou LED hvězdu na okno nebo i do prostoru. Pořídit však můžete i svícen.