Návod, jak vyrobit vánoční detoxikační sůl do vany nebo šumivou bombu do koupele

Koupelová sůl v koulích Marcin Roszkowski / Shutterstock.com

Čas horkých koupelí a vlastnoručně vyrobených dárků je tu – a tak i vy můžete vyzkoušet jejich přípravu. Poradíme, jak vyrobit domácí detoxikační nebo relaxační soli do koupele. Potěšte své smysly nebo obdarujte blízké, je to tak snadné!

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Na co je sůl do koupele?

Chcete si udělat radost? Udělejte zároveň něco pro sebe a vyrobte si třeba očistnou koupelovou sůl, která vám pomůže zbavit se toxinů. Nebo snad toužíte po relaxaci ve vaně?

Návody na koupelové soli jsou tu – a je jen na vás, jestli si je užijete sami, nebo se o jejich účinky podělíte s okolím. Vánoce se blíží a s láskou vyrobený dárek jistě potěší i ty, které máte rádi.

Nedaří se vám domácí výrobek? Skočte si do drogerie

Detoxikační sůl do koupele

Potřebujete se pročistit a zároveň si ukrást nějaký ten moment pro sebe? Pak je čas na horkou lázeň ve vaně – a jak jinak než s detoxikační koupelovou solí. Zamilujte si své koupelové rituály. Tady je návod.

Budete potřebovat:

  • zavařovací sklenici
  • hrnek epsomské soli
  • půl hrnku hrubé mořské soli
  • půl hrnku jedlé sody
  • oblíbený esenciální olej

Koupelová sůl v misce New Africa / Shutterstock.com

Jak na to?

Smíchejte všechny ingredience a solnou směs zakápněte několika kapkami esenciálního oleje. Zatímco grep, pomeranč nebo rozmarýn perfektně povzbudí, levandule nebo růže dokonale uklidní a zbaví vás stresu. Pokud jde o dárek, pak směs nasypejte do hezké zavařovací sklenice.

Jestliže si však chcete dopřát horkou koupel hned, smíchejte solnou směs s trochou vody a rozmíchejte – následně jen stačí roztok přelít do horké vany. Lázeň mírní kožní podráždění, uvolňuje svalstvo a silně detoxikuje. Po koupeli si odpočiňte.

  • Tip: Darujte radost – koupelová sůl z vaší dílny bude krásně vypadat v estetických zavařovacích sklenicích, které seženete v prodejnách s domácími potřebami, jako například Orion nebo Tescoma.

Čisticí koupel s jílem

Chcete čisticí účinky epsomské soli podpořit? Pak se jistě nespletete s jílem, který má rovněž regenerační a detoxikační vlastnosti. Jílová solná koupel dokáže s tělem zázraky – zbavuje tělo těžkých kovů, prokrvuje a pročišťuje organismus. Skvělé účinky má rovněž na problematickou pleť, proto si ji mohou dopřát i ti, které trápí akné na pokožce těla či obličeje.

Připravte si:

  • hrnek marockého nebo zeleného jílu
  • hrnek epsomské soli
  • oblíbený esenciální olej

Opět jednoduše namíchejte solnou směs, kterou můžete přesypat do předem připravené nádobky. Chcete-li si dopřát koupel s jílem, pak polovinu směsi rozmíchejte v troše vody a opět vmíchejte do horké lázně. Vychutnejte si pobyt ve vaně a neutíkejte z ní dříve než po půlhodině. Jílová koupel je příjemná a zdraví prospěšná. Nejen vaše pleť vám poděkuje.

Domácí výroba šumivé bomby do koupele FotoHelin / Shutterstock.com

Šumivá bomba do koupele

Proč si běžnou koupel neudělat zábavnou, že? Překvapte blízké šumicí koupelovou solí. Když přidáte špetku potravinových barviv, můžete sůl do sklenic vrstvit a vytvořit tak originální a hravý dárek. Vyzkoušíte i tuto detoxikační variantu?

Na přípravu šumivé solné směsi potřebujete:

  • hrnek epsomské soli
  • třetinu hrnku jedlé soli
  • dvě plné lžíce kyseliny citronové
  • lžičku tapiokového škrobu
  • oblíbený esenciální olej

Inspirujte se šumivými bombami v akci

Ingredience smíchejte a dejte do formiček na led nebo dětských báboviček a nechte zaschnout. Chcete mít šumivou kouli a nemáte tvořítko na led v daném tvaru? Postačí, když opatrně rozříznete na půl plastovou vánoční kouli a směsí ji naplníte. Na internetu se dají koupit přímo i formy na bomby do koupele už od 100 korun.

Spojení hořké soli, léčivé tapioky a šumivých přísad způsobí, že si koupelový rituál zamiluje vskutku kdokoli. Taková koupel zmenšuje otoky a pomáhá tělu se zrelaxovat. Tak nač čekáte? Vaše relaxační koupel čeká!