Návod, jak vyrobit vánoční detoxikační sůl do vany nebo šumivou bombu do koupele

Koupelová sůl v koulích Marcin Roszkowski / Shutterstock.com

Čas horkých koupelí a vlastnoručně vyrobených dárků je tu – a tak i vy můžete vyzkoušet jejich přípravu. Poradíme, jak vyrobit domácí detoxikační nebo relaxační soli do koupele. Potěšte své smysly nebo obdarujte blízké, je to tak snadné!

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Na co je sůl do koupele?

Chcete si udělat radost? Udělejte zároveň něco pro sebe a vyrobte si třeba očistnou koupelovou sůl, která vám pomůže zbavit se toxinů. Nebo snad toužíte po relaxaci ve vaně?

Návody na koupelové soli jsou tu – a je jen na vás, jestli si je užijete sami, nebo se o jejich účinky podělíte s okolím. Vánoce se blíží a s láskou vyrobený dárek jistě potěší i ty, které máte rádi.

Nedaří se vám domácí výrobek? Skočte si do drogerie

Detoxikační sůl do koupele

Potřebujete se pročistit a zároveň si ukrást nějaký ten moment pro sebe? Pak je čas na horkou lázeň ve vaně – a jak jinak než s detoxikační koupelovou solí. Zamilujte si své koupelové rituály. Tady je návod.

Budete potřebovat:

  • zavařovací sklenici
  • hrnek epsomské soli
  • půl hrnku hrubé mořské soli
  • půl hrnku jedlé sody
  • oblíbený esenciální olej

Koupelová sůl v misce New Africa / Shutterstock.com

Jak na to?

Smíchejte všechny ingredience a solnou směs zakápněte několika kapkami esenciálního oleje. Zatímco grep, pomeranč nebo rozmarýn perfektně povzbudí, levandule nebo růže dokonale uklidní a zbaví vás stresu. Pokud jde o dárek, pak směs nasypejte do hezké zavařovací sklenice.

Jestliže si však chcete dopřát horkou koupel hned, smíchejte solnou směs s trochou vody a rozmíchejte – následně jen stačí roztok přelít do horké vany. Lázeň mírní kožní podráždění, uvolňuje svalstvo a silně detoxikuje. Po koupeli si odpočiňte.

  • Tip: Darujte radost – koupelová sůl z vaší dílny bude krásně vypadat v estetických zavařovacích sklenicích, které seženete v prodejnách s domácími potřebami, jako například Orion nebo Tescoma.

Čisticí koupel s jílem

Chcete čisticí účinky epsomské soli podpořit? Pak se jistě nespletete s jílem, který má rovněž regenerační a detoxikační vlastnosti. Jílová solná koupel dokáže s tělem zázraky – zbavuje tělo těžkých kovů, prokrvuje a pročišťuje organismus. Skvělé účinky má rovněž na problematickou pleť, proto si ji mohou dopřát i ti, které trápí akné na pokožce těla či obličeje.

Připravte si:

  • hrnek marockého nebo zeleného jílu
  • hrnek epsomské soli
  • oblíbený esenciální olej

Opět jednoduše namíchejte solnou směs, kterou můžete přesypat do předem připravené nádobky. Chcete-li si dopřát koupel s jílem, pak polovinu směsi rozmíchejte v troše vody a opět vmíchejte do horké lázně. Vychutnejte si pobyt ve vaně a neutíkejte z ní dříve než po půlhodině. Jílová koupel je příjemná a zdraví prospěšná. Nejen vaše pleť vám poděkuje.

Domácí výroba šumivé bomby do koupele FotoHelin / Shutterstock.com

Šumivá bomba do koupele

Proč si běžnou koupel neudělat zábavnou, že? Překvapte blízké šumicí koupelovou solí. Když přidáte špetku potravinových barviv, můžete sůl do sklenic vrstvit a vytvořit tak originální a hravý dárek. Vyzkoušíte i tuto detoxikační variantu?

Na přípravu šumivé solné směsi potřebujete:

  • hrnek epsomské soli
  • třetinu hrnku jedlé soli
  • dvě plné lžíce kyseliny citronové
  • lžičku tapiokového škrobu
  • oblíbený esenciální olej

Inspirujte se šumivými bombami v akci

Ingredience smíchejte a dejte do formiček na led nebo dětských báboviček a nechte zaschnout. Chcete mít šumivou kouli a nemáte tvořítko na led v daném tvaru? Postačí, když opatrně rozříznete na půl plastovou vánoční kouli a směsí ji naplníte. Na internetu se dají koupit přímo i formy na bomby do koupele už od 100 korun.

Spojení hořké soli, léčivé tapioky a šumivých přísad způsobí, že si koupelový rituál zamiluje vskutku kdokoli. Taková koupel zmenšuje otoky a pomáhá tělu se zrelaxovat. Tak nač čekáte? Vaše relaxační koupel čeká!