Tipy, jak předejít novoroční kocovině

Žena v párty čepici sedí za stolem se sklenkou a lahví vína a v bolestech se drží za hlavu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Konec roku už je za dveřmi a s ním i silvestrovské oslavy. Ať už je považujete za vynucenou zábavu, nebo se těšíte na párty roku, dá se předpokládat, že nový rok přivítáte se sklenkou v ruce. A co když těch skleniček bude víc? Jak se vyhnout novoroční kocovině? Připravte si takové občerstvení, po kterém budete mít čistou hlavu!

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Nepijte na prázdný žaludek

Některé potraviny zabrání vzniku kocoviny tím, že do sebe absorbují alkohol. Pijete-li na prázdný žaludek, alkohol se okamžitě vstřebává do těla, kvůli čemuž začnou jeho toxiny působit výrazně rychleji, než kdybyste se před párty najedli.

Jídlo můžete brát jako takový nárazník zpomalující nežádoucí efekt alkoholu, tedy nevolnost a kocovinu. Může ale volba potravin tento efekt ovlivnit? Platí, že čím těžší jídlo, tím lepší?

Různé druhy párty jídla ze zdravých surovin JeniFoto / Shutterstock.com

Pomáhá tučné jídlo proti alkoholu?

Mezi lidmi koluje fáma, že alkohol je třeba „podložit“ smaženým řízkem nebo jinou mastnou chuťovkou. Je pravda, že čím těžší jídlo sníte, tím více žaludek zaměstnáte a oddálíte možnou nevolnost. Těžší jídlo nicméně neznamená prázdné kalorie bez vitamínů – tučným jídlem si totiž spíše přivodíte žaludeční potíže.

Mnohem lepší službu vám udělá vhodně zvolený jídelníček bohatý na živiny a vitamíny – tělu tak vrátíte to, co ztratí při konzumaci alkoholu, a budete se cítit o poznání lépe.

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Tato odlehčená verze vajíčkové pomazánky se sýrem cottage vás dostane svou chutí. Připravenou ji budete mít během chvilky a nejlépe si ji vychutnáte na křupavé bagetce nebo čerstvě upečeném chlebu společně s ředkvičkami a čerstvou pažitkou.

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Jaké občerstvení připravit na párty?

Co servírovat na stůl, aby vám žaludek poděkoval? Zvolte jídlo s dostatkem bílkovin a konzumujte jej průběžně, aby vám nevyhládlo.

  • Vhodné jsou ryby, maso nebo různé druhy sýru.
  • K občerstvení můžete zvolit třeba lehčí verzi vajíčkové pomazánky se sýrem cottage, jednohubky zase můžete zdobit uzeným lososem.
  • Masožravci ocení kuřecí roládu nebo roastbeef, které hostům nepřivodí žlučníkový záchvat a postarají se o to, aby se tělo s přísunem alkoholu lépe vyrovnalo.
Skupina přátel si připíjí nad stolem plným drobných pochutin Carlo Prearo / Shutterstock.com

Jezte ovoce a hydratujte

Alkohol tělo dehydratuje, proto by součástí silvestrovského občerstvení měly být potraviny, které mu vrátí tekutiny – tedy především čerstvé ovoce a zelenina.

  • Podávat můžete třeba čerstvé okurky se zakysanou smetanou. Vhodné jsou i špízy z rajčat a mozzarelly.
  • Dostatek tekutin vám dodá i meloun (vodní nebo kantalup) či některé ze zajímavých druhů exotického ovoce.

I tak ale nezapomeňte dodržovat pitný režim po celou dobu párty. Jaké nápoje by při oslavách neměly chybět?

Pijte nealko a doplňujte tekutiny

Když pijete alkohol, tělo spolu s tekutinami ztrácí i důležité minerální látky. Pro jejich doplnění pijte minerálky – doporučuje se např. Vincentka nebo Magnesia.

A jak je to se sycenými vodami? Pomohou nám bublinky od kocoviny? Spíš naopak! Oxid uhličitý totiž urychluje vstřebávání alkoholu do krve, a tak raději sáhněte po neperlivé vodě. Vyvarujte se i kávy. Ta odvodní organismus a kofein jej nabudí, čímž zvýší účinky alkoholu. Místo espressa si tak raději dejte čaj s medem.

Co se pak samotného alkoholu týče, nezapomeňte na základní poučku – různé druhy alkoholu nemíchejte, ideálně se držte jen jednoho po celý večer.

Párty stůl se skleničkami šampaňského. Přátelé slaví silvestr Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Jak se zbavit kocoviny? Pomůže novoroční vyprošťovák

I přes všechny naše rady se bojíte, že si na vás kocovina došlápne? Vybavte se předem! V lékárnách zakoupíte kapsle Anti Ethanol – doplněk stravy, který kocovině předchází. Stačí, když si tobolky vezmete přibližně půl hodiny před konzumací alkoholu.

A pokud vám 1. ledna bude přece jen opička sedět na rameni, uleví vám nápoj Vyprošťovák ve formě šumivých tablet a dostatek tekutin, které pomohou dehydrovanému tělu.

Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com