Ta nejlepší svatomartinská husa se peče sama 12 hodin bez kontroly

Husa, červené zelí a karlovarské knedlíky na bílém talíři Marian Weyo / Shutterstock.com

Svátek svatého Martina se kvapem blíží, a tak je načase popřemýšlet nad přípravou tradičního pokrmu – svatomartinské husy. Názory se v tomto případě často rozcházejí při stanovení správné délky pečení. A proto vám přinášíme pár rad a tipů týkajících se právě pečení, ale i předcházejícího zpracování či marinování.

Přečtěte si také

5 retro her našeho dětství. Vzpomenete si na všechny?

Nejdříve čištění

Ještě předtím, než začnete samotnou husu kořenit či dokonce péct, je důležité ji oškubat. Větší brka vám půjdou odstranit velmi snadno, ale co s jemným peřím? Použijte zapalovač a jednoduše ho opalte.

Následně vyndejte z husy droby a také odstraňte krk i část křídel před prvním záhybem. Hlavně nic nevyhazujte, vše se dá použít na skvělý vývar. Pak už jen okrájejte přebytečný tuk, maso opláchněte, osušte papírovou utěrkou a máte hotovo.

Nezmeškejte husu v akci na váš sváteční stůl

Jaké koření a ingredience?

Vše samozřejmě záleží na vašich preferencích, klasická svatomartinská husa se ale určitě neobejde bez soli a kmínu. Použít je možné i drhnutý rozmarýn, majoránku nebo pelyněk, který navíc usnadní trávení tučnějšího husího masa. A nezapomeňte okořenit drůbež i zevnitř.

Husu můžete naplnit třeba jablky, hruškami, švestkami (i sušenými), případně směsí tohoto ovoce – maso ochutí a budou udržovat správnou vlhkost během pečení. K náplni přihoďte i badyán, hřebíček a skořici, budou se dít divy.

Marinovat ji dejte alespoň den nebo dva dny předem – koření ji krásně provoní a maso zkřehne. A rovněž ji lze zalít mlékem, čímž předejdete případné pachuti masa. Následně ji opláchněte teplou vodou (případně naplňte ovocem) a nechte dvě až tři hodinky odpočinout při pokojové teplotě. Teprve pak můžete přistoupit k samotnému pečení.

Muž připravuje sváteční husu KarepaStock / Shutterstock.com

Pečení je základ

Husu pečte v pekáči nebo na hlubším plechu, nejvhodnější je na ni však litinový hrnec s poklicí. Také je možné ji opékat rovnou na roštu v troubě. Zpravidla se peče s poklicí, ale pokud umístíte pod rošt v troubě nádobu s vodou, stoupající pára zajistí, že maso nebude suché. Navíc ji v takovém případě není nutné otáčet – na roštu se krásně udělá ze všech stran.

  • Tip: Křupavé kůrčičky dosáhnete, když před koncem pečení naříznete husu pod křídly, rozpálíte troubu na 200 °C a necháte 20 minut péct bez poklice.

Pro svatomartinskou pečínku je typické pečení v pekáči s poklicí, kam se husa pokládá prsy dolů a podlévá vodou, jež by měla sahat přibližně do čtvrtiny nádoby. Délka samotného pečení masa se odvíjí od hmotnosti – na 1 kilogram váhy připadá asi 1 hodina pečení.

Pravděpodobně nejlépe připravíte pečeni, když ji necháte v troubě přes noc 12 až 15 hodin při konstantní teplotě 70–80 °C. A určitě se nemusíte bát, že by se maso připeklo, jelikož bude postupně pouštět tuk. Jestliže teplotu zvýšíte na 100 °C, budete mít hotový oběd přibližně za 7 hodin. A pokud více spěcháte, rozpalte troubu na 160 °C a pečte husu hřbetem nahoru asi 1,5 hodiny, pak ji otočte a při stejné teplotě pečte další hodinu a půl.

Pečená husa v pekáči Alexander Raths / Shutterstock.com

Konfitovaná husa

Konfitování je velmi pomalé pečení masa v tuku, které vymysleli Francouzi. Pro husu bude nejvhodnější zvolit sádlo husí, nebo alespoň to kachní. Poté už stačí troubu předehřát na 70 až 90 °C a péct, dokud maso nebude hezky měkké a šťavnaté. Při tomto způsobu přípravy husí pečínky platí, že pečení přes noc je tou správnou volbou. A přílišné mastnoty se bát nemusíte, protože maso tuk neabsorbuje.

Připravte si konfitovanou husí pečínku podle našeho videoreceptu.

Upečeno? Tak hurá na přílohu v akci!

Rady a tipy

  • Pro maso není dobré, pokud se často střídají teploty.
  • Čím je pečení pomalejší a pozvolnější, tím je pokrm šťavnatější.
  • Pozor si dejte na novější trouby, které mohou mít bezpečnostní pojistku – tudíž se může stát, že se během přípravy husy přes noc po několika hodinách přístroj sám vypne.
  • Před koncem pečení husu propíchejte vidličkou, aby pustila tuk. Ten posléze odeberte a uschovejte – bude se hodit na smažení, na chleba, opékané brambory nebo na přípravu jíšky. V chladu nebo v lednici vám nějaký čas v pohodě vydrží.
  • K huse se hodí mladá svatomartinská vína s vyšší kyselinkou, která podporují trávení.
  • Kromě knedlíků můžete zkusit jako přílohu třeba bramborové lokše potřené husím sádlem.