Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Připravte si domácí ovocné želé bonbony. Využijete je i jako originální dárek

Jak na domácí želatinové bonbony?

Gumové medvídky a „žužu“ bonbony milují jak děti, tak i dospělí. Mnozí si tyto sladkosti dopřávají s dobrým pocitem, že dělají něco pro své klouby. Jenže výrobky z obchodu obsahují jen minimum kolagenu, za to však obrovské množství cukru. Výborné želé bonbony si přitom můžete vyrobit doma a není to vůbec nic těžkého.

Přečtěte si také

Jak pečovat o orchidej, aby kvetla co nejdéle
Jak pečovat o orchidej, aby kvetla co nejdéle

Kupované bonbony jsou plné éček, konzervantů, umělých sladidel a barviv. Chcete-li se jim vyhnout, vyzkoušejte tento recept a vyrobte si vlastní želé cukrovinky. Uděláte tak nejen něco dobrého pro své tělo, ale také pro svou peněženku. 

Recept na domácí želé bonbony

Domácí želé mlsání budete mít připravené za pár minut. Stačí vám k tomu jen několik málo ingrediencí:

  • ovocná či zeleninová šťáva (domácí či kupovaná)
  • želatina v prášku
  • med, javorový či agávový sirup na dochucení
Želatinové bonbony vyráběné doma jsou mnohem zdravější

Postup:

  1. Nejprve si do hrnce nalijte hrnek a půl libovolné ovocné či zeleninové šťávy. Tu můžete zakoupit v obchodě nebo si připravit domácí.
  2. Následně přimíchejte 4 lžíce želatiny v prášku (vegetariáni ji mohou nahradit rostlinným agarem), počkejte několik minut, než se želatina vsákne, a poté důkladně promíchejte.
  3. Promíchanou směs ohřejte na mírném plameni a počkejte, než se všechna želatina rozpustí. Ale pozor! Směs nikdy nesmí projít varem, jinak by ztratila všechny vitamíny. Poté můžete směs osladit medem, agávovým či javorovým sirupem. 
  4. Ještě horkou směs nalijte do formy a máte hotovo! Nechte ji chvilku chladit při pokojové teplotě a poté dejte na 2–3 hodiny do lednice, dokud neztuhne. Pak už se můžete pustit do mlsání.

Tip: Formy na výrobu domácích želatinových bonbonů nabízí například Tescoma za 209 Kč / 2 ks, případně domácí potřeby Orion za 129 Kč.

Domácí ovocné želatinové bonbony jsou zdravou alternativou mlsání

Tip: Pokud nemáte po ruce žádné formičky, vylijte směs do plastové svačinové krabičky a želé následně nakrájejte na kostičky.

Jaké použít kombinace ovoce a zeleniny pro danou barvu?

  • Žlutá – žlutá hruška, žluté jablko, řepa či paprika a trocha citronové šťávy. Nikdy nepoužívejte šťávu z ananasu. Obsahuje totiž látku, kvůli které by želatina neztuhla.
  • Červená – jahody, mrkev, červená řepa, rybíz, maliny
  • Zelená – kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
  • Fialová – ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí
  • Oranžová – mrkev, pomeranč, zázvor a mango

Místo ovocných šťáv můžete použít i kupované ovocné sirupy, jako například Jupí, Relax a YO, které smícháte s vodou. V takovém případě doporučujeme dát na 200 ml ovocného sirupu 100 ml vody a 5 g želatiny.

A jak se dělá pravé pâte de fruit?

Pokud vám nevadí větší množství cukru, udělejte si doma pravé pâte de fruit podle tohoto receptu ze Sladké akademie: