Jak se zbavit octomilek jednou provždy? Pomůže obyčejný banán a vysavač

Zbavte se konečně octomilek. Napořád! Canva

Přestože jsou to malé mušky, jejich rozmnožení se v kuchyni je otravné. Létají kolem zrajícího ovoce, nad zbytky jídel, ale i nad hrníčkem s čajem. Množí se velmi rychle, a co hůř, těžko se jich zbavuje. Existuje ale několik triků, díky kterým můžete boj s octomilkami vyhrát.

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Kde se vzaly?

Stačí, když v kuchyni necháte přezrálé ovoce, zbytek vína či octa, a mušky si k vám z venku díky svému skvělému čichu najdou cestu. Ale jak je možné, že vám zamoří domácnost i v zimě? Přinesete si totiž jejich vajíčka na ovoci z obchodu, do pěti dnů se mušky vylíhnou a okamžitě se začnou množit.

Jak na domácnost, která octomilky lákat nebude?

  • Nenechávejte venku žádné ovoce ani zbytky jídla – vše ukládejte do lednice nebo pečlivě uzavřete, aby k tomu neměly mušky přístup.
  • Utírejte kuchyňskou linku – šťáva, džus, víno nebo pivo jsou pro mušky velmi atraktivní.
  • Pravidelně čistěte odpady a vynášejte koš – je to právě zápach zbytků jídla, co je tak láká.
  • Nenechávejte venku použité nádobí.
  • Nepřelévejte pokojové rostliny – zahnívající hlína v květináči je ideálním místem pro nakladení vajíček.

Tip: Stejně jako komáři, také octomilky nesnášejí vůni koření. Do květináčů položte stroužky česneku a po bytě rozmístěte misky s hřebíčkem.

Jak se zbavit octomilek? Vysajte je

Jestliže se vám octomilky doma již přemnožily, vezměte si na pomoc vysavač. Pokud máte uklizenou celou kuchyň a není tam nic, co by mušky mohlo lákat, pak položte na stůl hodně zralý banán a připravte se poblíž s vysavačem. Během chvilky se mušky slétnou, a vy je pak budete moci vysát.

Octomilky – co je konečně zlikviduje? Canva

Přichystejte na octomilky past

Nepodaří-li se vám mušky vysát, nastražte doma pasti. Pomůže klasická mucholapka (běžně stojí cca 25 Kč), která vylučuje feromony, jež octomilky přilákají a insekticidy je následně zahubí.

Octomilek se můžete zbavit i běžným postřikem proti hmyzu. Vzhledem k tomu, že se však octomilky soustřeďují v kuchyni, kde pracujeme s potravinami, použití chemických postřiků zvažte!

Spolehlivý lapač na mušky si ale také vyrobíte. Navíc snadno, rychle a bez chemie – a mušek vás zaručeně zbaví.

Budete potřebovat:

  • 2 plátky jablka
  • 1 dl vína
  • potravinářskou fólii
  • gumičku
  • zavařovací sklenici

Jak na to?

2 plátky jablka dejte do zavařovací sklenice, přilijte víno. Na sklenici dejte fólii a přetáhněte gumičkou. Do fólie párátkem udělejte malé dírky a past na octomilky je hotová.