Objevte dušičkové dekorace na hroby, které vydrží krásné i dlouho poté

Květináč s vřesem výzdobou na hrobu Hanna Ohnivenko / Shutterstock.com

Chystáte se o Dušičkách navštívit hřbitov, abyste zavzpomínali na své blízké a uctili jejich památku? Zapálit svíčku a ozdobit hrob květinou či věncem je krásná tradice. Poradíme vám, které květiny vydrží i první mrazíky a jak na dušičkové dekorace, jež si snadno a levně vyrobíte sami doma.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Dekorace na hrob

Nedílnou součástí života je loučení se s blízkými. Památka zesnulých připadající na 2. listopadu je ideální příležitost pro připomenutí i zavzpomínání na všechny, kteří tu s námi už nejsou. Ozdobte hroby svých blízkých vkusnou dekorací.

Osázené květináče, které hýří barvami

Květiny ve sklenici moc dlouho nevydrží. Po pár dnech zvadnou a vázy jsou plné uschlého kvítí. Ozdobte proto hroby sázenými rostlinkami, které vydrží dlouho krásné i bez údržby.

Stačí vám obyčejný plastový truhlík, případně můžete koupit nejrůznější keramické květináče. Jakou zvolíte velikost a tvar, je jen na vás. Do nádoby zasaďte například mrazuvzdorný keřík hebe, drátovec nebo různě barevný vřes a přidat lze i ozdobné brusinky.

Takto osázený truhlík či květináč můžete nechat, anebo ho ještě dozdobte různými přírodními materiály, jako jsou šišky, suché větvičky, mech, kůra, plody jeřabin, šípků a dalších keřů nebo šlahouny břečťanu. Získáte tak krásnou, doma dělanou dekoraci na hrob vašeho blízkého.

Žena pokládá květiny k hrobu Rawpixel.com / Shutterstock.com

Dušičkový věnec z přírodních materiálů

Pokud si chcete usnadnit práci, můžete na věnec využít kupovaný korpus – spletený z větviček, slaměný nebo bambusový. Poté k němu kolem dokola připevněte větvičky z jehličnanu pomocí zeleného vazačského drátku.

Věnec ozdobte různými přírodními materiály, které připevníte tavnou pistolí. Dobře vypadají sušené květy, šišky, jeřabiny, skořápky od ořechů nebo kaštany. Další ozdoby lze i zakoupit v obchodě. Myslete ale na to, že musí být odolné vůči nepřízni počasí.

Na výrobu věnce nebo jiné výzdoby používejte jedlové chvojí nebo větvičky stříbrného smrku, nikoliv smrku ztepilého – ten totiž rychle opadává.

  • Tip: Skutečně dlouho vydrží také umělé chvojí a květiny. Seženete je například v zahrádkářských potřebách či v prodejnách s domácími dekoracemi.

Věnec na hrob s růžemi a šiškami katarinag / Shutterstock.com

Jednoduchá dekorace hotová za chviličku

Naším posledním tipem, jak zkrášlit hroby na dlouhou dobu, je větev jehličnanu, kterou dozdobíte mašlí a různými podzimními plody. Ideální volbou je větvička jedle kavkazské, která ve váze s vodou vydrží opravdu dlouho.

Zavzpomínejte a uctěte 2. listopadu Památku zesnulých. Zapalte svíčku a ozdobte hroby vámi vyrobenými dekoracemi.

Zdroj: blesk.cz, ireceptar.cz, kupi.cz