Sháníte halloweenský kostým na poslední chvíli? Vyrobte si doma Wednesday, strašáka či mrtvou nevěstu

Halloweenský kostým ducha na verandě mezi halloweenskými dýněmi Rawpixel.com / Shutterstock.com

Chcete si s dětmi užít halloweenskou párty se vším všudy, ale schází vám inspirace? Nebo máte vymyšlenou masku, ale nemáte hodiny času na její výrobu? Poradíme vám několik tipů na rychlé kostýmy, na které vám vystačí věci, jež máte běžně k dispozici.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Kdy je Halloween?

Halloween vznikl v Irsku a slaví se 31. října, den před křesťanským svátkem Všech svatých.

Nejčastěji oslavy tohoto dne probíhají v anglicky mluvících zemích – v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu a dalších státech, které se připojily. U nás sice není až tak populárním svátkem, ale i zde si našel mnoho příznivců. Oblíbené jsou především různé párty pro dospělé nebo dětské akce ve školách a školkách.

V letošním roce jsme opět zaznamenali nárůst prodeje nástrojů na zdobení dýní, ale i dekorací s dýňovými motivy. Nejčastěji se prodávají závěsné papírové lampiony, nebo nafukovací balónky a samozřejmě i svíčky, jejichž prodej souvisí i s tradičními českými Dušičkami,“ říká Jakub Charvát, mluvčí Mall.cz a platformy allegro.cz.

Co si tedy obléct na sebe, když už nemáme čas nic shánět či šít?

Rodiče s dvěma dětmi v halloweenských kostýmech nad dýněmi Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Duch z prostěradla

Nejjednodušší a nejrychlejší kostým, který si můžete vyrobit, je kostým ducha z prostěradla. Stačí do něj vystřihnout tři otvory – dva na oči a jeden na pusu.

Strašák do pole

Oblečte se do flanelové košile, větších, starších kalhot a nasaďte slaměný klobouk. Kostým lze vylepšit trochou slámy, kterou si nastrkáte různě do kapes a obličej si pomalujte barvami. Čím hůře to bude vypadat, tím lépe!

  • Tip: Pro slámu či seno zajděte například do chovatelských potřeb, kde ji najdete v oddělení krmiva pro hlodavce.

Addamsova rodina

V kategorii masek a kostýmů je pak dle statistik allegro.cz největším letošním hitem postava Wednesday Addamsové z populárního komediální hororového seriálu, který byl uveden vloni v listopadu na Netflixu. Výhodou je to, že se celá rodinka může vmžiku převléct za celou rodinu Addamsovou. Stačí jen vytáhnout tmavé oblečení ze skříně, zaplést copy a nasadit kamenné tváře.

Čarodějnice

Natupírované vlasy, velký černý klobouk, černé šaty, punčocháče i boty. A pak už si jen vyhrajte se šminkami, abyste vypadali co nejstrašidelněji.

  • Tip: Kostýmové a jiné zábavné klobouky, čepice i paruky seženete v běžných supermarketech. S nimi už určitě něco vymyslíte.
Holčička s kostýmu Wednesday Addams Olga Geo / Shutterstock.com

Catwoman

Černé upnuté kalhoty (nejlepší jsou lesklé černé legíny), černé triko s dlouhým rukávem, škraboška a kočičí uši. Tužkou na oči si namalujte kočičí nos a vousky a z kusu černé látky si udělejte ocásek. Rázem z vás bude krásná kočičí žena – ideální kostým pro dámy.

Oblíbené seriálové a filmové hvězdy jsou vždycky sázkou na jistotu. „Populárním evergreenem však zůstává i kostým komiksového hrdiny Spidermana a v seznamu nejprodávanějších doplňků stabilně figurují také kouzelné hůlky a kostýmy z Harryho Pottera. Neoddiskutovatelný vliv na podobu převleků a masek má v posledních letech také mexický Los Muertos neboli Den mrtvých,“ doplňuje Charvát.

Mrtvá nevěsta

Můžete se inspirovat filmem Mrtvá nevěsta Tima Burtona, anebo si oblečte bílé šaty, vezměte kus staré záclony, kterou použijete jako závoj, a potom si pomalujte obličej barvami ve stylu zombie. Pokud vám nebude vadit šaty trochu ušpinit či zničit, rozhodně toho využijte, lehce je potrhejte a zamažte hlínou a červenou rtěnkou.

Tři děti v kostýmech čarodějnice, čerta a upíra držící dýně Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Leontýnka z Ať žijí duchové

Má vaše dcera doma bílé princeznovské šaty a nechce se jich vzdát ani na halloweenskou oslavu? Nemusíte jí nic zakazovat. Vezměte čtvrtku bílého papíru, kus záclony a vyrobte jí čepici pro bílou paní. Tahle duchařská postava se mezi strašidelnými kostýmy neztratí.

Využijte domácí overaly

V poslední době jsou příjemné overaly na doma hodně trendy. Možná jeden sami máte. Ať už jde o ten se zvířecím motivem či motivem pohádkové postavy, hodí se také jako kostým. Anebo jej můžete doplnit o papírová ouška a ocásek z látky. Pouze pozor, aby vám v něm nebylo tak příjemně, že na párty usnete.

  • Tip: Domácí overaly využijete samozřejmě i mimo Halloween.

Zdroj: Kupi.cz, Primainspirace.cz, Allegro.cz