Dárky, které pod vánočním stromečkem udělají radost každému teenagerovi

Teenager leží na břiše před vánočním stromkem, na hlavě má sluchátka a před sebou notebook pikselstock / Shutterstock.com

Rodiče jsou ve velké nevýhodě, když přijde na nakupování dárků puberťákům. Dětem udělají radost hračky, ale zavděčit se adolescentům dá mnohem víc práce. Pokud tedy nejste dostatečně cool, mohou vám pomoci naše tipy na dárky pro dospívající členy rodiny.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Hrát si chce každý

Herní konzole jsou stálicí na seznamu vysněných dárků teenagerů již desítky let. V dnešní době se dá vybírat hned z několika oblíbených a prakticky nemůžete udělat chybu, protože výběr her je obrovský na všech platformách. Konzole lze navíc využít i pro přehrávání filmů nebo videí online, takže jednou ranou zabijete hned několik much. A na kolik konzole vlastně vyjde? Xbox Series S na přibližně šest tisíc korun a Nintendo Switch na sedm tisíc korun. Hitem letošních Vánoc bude nejspíš PlayStation 5, který vás vtáhne do hry jako nikdy předtím. Poprvé v konzoli využitý SSD disk výrazně zrychlí načítání, ovladač DualSense s inovovanou haptickou odezvou rozezná ty nejjemnější rozdíly povrchů a 3D zvuk umocní zážitek z hraní (cena od 10 tisíc korun).

Jaký dárek koupit nadšenému streamerovi?

Pokud váš potomek tráví většinu času u svého herního počítače, podívejte se na oblíbené hity tohoto roku. Každý správný gamer a gamerka dnes už nejenom hrají, ale také svoje hraní streamují, takže jednoznačně ocení nová bezdrátová sluchátka s mikrofonem PANZER Yenkee ( 1 999 Kč) nebo ještě více promakanější studiový mikrofon s příslušenstvím Yenkee ALIEN (PLANEO, 699 Kč). Velkou radost uděláte i s herním křeslem STARDUST od Yenkee (5 999 Kč) s RGB podsvícením na dálkové ovládání. Odolná PU kůže a polstrování z tvarované pěny zajistí každému streamerovi to nejlepší pohodlí.

Yenkee

Virtuální realita letí

Když už jsme u úletů do digitální fantazie, nic není fantasknějšího než být zcela obklopen jiným světem ve virtuální realitě. Brýle (neboli headset) určené pro virtuální zážitky se v posledních letech stávají hitem mezi mladistvými a jejich cena je dnes už poměrně příznivá. Prožít se s nimi dá ledacos, od útěku před rozzuřeným tyranosaurem po zpěv na pódiu se svým idolem. Brýle pro virtuální realitu Oculus Quest 2 128 GB se dají pořídit už kolem 10 tisíc korun. Pokud chcete ušetřit, existují i brýle pro virtuální realitu na mobilu, například Retrak Utopia 360° VR Headset. Ty vyjdou na 300 až 500 korun. Doporučujeme prolistovat si všechny akční letáky elektra na Kupi, jestli nejsou virtuálky někde v akci.

Dívka se sluchátky na uších se dívá do mobilu, vedle ní je pes a v pozadí vánoční stromek Zivica Kerkez / Shutterstock.com

Když ne rovnou mobil, pak aspoň nějaké příslušenství

Hlavním poznávacím znamením všech teenagerů je fyzická neschopnost oddělit ruce a oči od mobilního telefonu. A můžete si být jistí, že i když je telefon vašeho potomka relativně nový, nikdy neřekne, že novější by byl zbytečný. Jenže to je opravdu velká investice a ne každá rodina si může dovolit nákup nového mobilu, pokud ten starý navíc bez problémů funguje. Místo toho ale můžete puberťákovi umožnit používat mobil opravdu za všech okolností. Pořiďte mu tzv. dotykové rukavice, které zahřejí a zároveň s nimi lze manipulovat s obrazovkou telefonu. Pro milovníky natáčení se hodí třeba i stabilizátor. Hohem iSteady Q vyjde přibližně na 700 Kč, DJI Osmo Mobile 6 na 3 999 Kč.

Sluchátka nikdy nezklamou

Sluchátka jsou pro teenagery velmi vděčným dárkem. Většinou milují jiný druh hudby než rodiče a sluchátka jsou tak příjemnější než neustálý hluk linoucí se přímo z reproduktoru telefonu. Variant sluchátek lze najít opravdu hodně a není dobré sáhnout po prvních špuntech. Jelikož předpokládáme, že víra na Ježíška mezi puberťáky již není až tak běžná, zkuste vzít svého potomka na lov sluchátek do obchodu, kde si je bude moci vyzkoušet.

Hodně záleží na pohodlnosti při dlouhém nošení i na kvalitě zvuku, který se z nich line. Mezi oblíbené a opravdu kvalitní modely patří například sluchátka do uší Buxton BTW 4600 Grey TWS ( 599 Kč).

Jakou další elektronikou můžete teenagery potěšit?

  • Bezdrátová herní myš Razer OROCHI V2 TZ01 s vysokou citlivostí a nadstandartním množstvím tlačítek je jako stvořená pro náročné hráče (cena 1 347 Kč).
  • Herní mechanická RGB klávesnice Yenkee YKB 3400 Panzer je osazena prémiovými mechanickými spínači „OUTEMU Blue", které jsou vytvořeny výhradně pro herní nasazení (PLANEO, 1 497 Kč).
  • Notebook Lenovo IdeaPad S130 ideální i do školy za cenu kolem 4 000 Kč.
  • Externí disk o velikosti 2 TB Kingston XS1000 vhodný pro ukládání i hraní her za cca 2 400 Kč.
Buxton

Dárky, které jim budou slušet

Dospívání pro většinu lidí znamená zvýšení snahy vypadat alespoň trochu atraktivně. Dospívající slečny tak určitě neodmítnou nálož kosmetiky a make-upových pomůcek. Chlapcům může udělat radost nová slušivá mikina nebo sportovní boty, popř. i permanentka do fitness centra, kde mohou nabrat pořádné svaly.

Dárek pro hudební fajnšmekry

Sportovně zaměřeným jedincům se také může hodit voděodolný reproduktor SENCOR SSS 6202 HYPE S, který umožňuje poslech oblíbené hudby ze smartphonu nebo tabletu prostřednictvím bezdrátového Bluetooth připojení do vzdálenosti až 15 m. Navíc je tento reproduktor vybaven technologii TWS umožňující současné připojení dvou reproduktorů a docílit tak ještě lepšího zvuku (799 Kč). Skvělá volba je i kvalitní bluetooth reproduktor JBL Go 3 (1 150 Kč), který nabídne silný zvuk, skvělé basy a ideální velikost na cestování.

SENCOR

Luxusní vánoční dárek? Darujte elektrickou koloběžku

Pokud hledáte pro své teenagery luxusní vánoční dárek, který je opravdu potěší, pak jim darujte elektro koloběžku. Nejenže dárek můžete věnovat sourozencům jako společný a zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou, ale budou se z něho těšit celý rok.

Pro hloubavé

I v současnosti se najde dostatek adolescentů, kteří rádi tráví čas nad tištěnými knihami. Stejnou radost dnes ale udělají i e-booky a audioknihy. Pokud váš teenager holduje komiksům, zaskočte do nejbližšího komiksového či fantasy obchodu a nechte si poradit, které z grafických románů jsou právě populární.

Stále oblíbenější jsou také deskové hry. Nemyslíme tím nekonečné varianty Člověče, nezlob se. Moderní deskové hry nabízejí široké spektrum témat a herních mechanik, které zaujmou dospívající i dospělé. Vřele doporučujeme například sbírky únikových her, kterých je na trhu hned několik.

Zdroje: kupi.cz, alza.cz, planeo.cz, heureka.cz, datart.cz