Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zbyl vám kapr a řízky z něj už nemůžete ani vidět? Vyzkoušejte toho uzeného

Zbyl vám kapr a řízky z něj už nemůžete ani vidět? Vyzkoušejte toho uzeného

Zbyl vám po Štědrém dni kapr a nevíte co s ním? Tato ryba nemusí na našem stole přistát jenom v trojobalu, ale můžete si ji vychutnat na mnoho způsobů. Jednou z nejlahodnějších úprav je vyuzení kapra, jež potěší chuťové buňky i těch, kteří této tučné rybě jinak příliš nefandí.

Přečtěte si také

Netradiční okrasná rostlinka, se kterou se můžete mazlit. Znáte řasokoule?
Netradiční okrasná rostlinka, se kterou se můžete mazlit. Znáte řasokoule?

Základní příprava

Nejlepší na uzení je čerstvě ulovený kapr, se kterým je ale také nejvíc práce. V první řadě ho musíte zbavit šupin, což provedete škrabkou. Poté ho rozřízněte a zbavte vnitřností. Následně se postarejte o to, že bude kapr o hlavu kratší – nemusíte ji ale hned vyhazovat, výborně ochutí rybí polévku. Oddělte od těla ocas a ostatní ploutve. Začněte těmi hrudními a pokračujte, dokud nebude kapr zcela bez nich. Udit jej můžete následně v celku nebo ho naporcovat na jednotlivé podkovy, které by měly mít v průměru okolo 5 centimetrů. Celého kapra musíte podélně rozříznout, jinak se bude špatně a nerovnoměrně nasolovat.

Nasolování a ochucování

Správné nasolení je tím nejdůležitějším krokem celého procesu a každý expert na uzení ryb má svůj tajný a zaručeně nejlepší způsob. Obecně můžeme nasolit rybu buď nasucho nebo naložením do láku. Rozdíl je především v rovnoměrnosti nasolení, ale nelze říct, že by jeden způsob vyhrával nad druhým.

Při suchém způsobu jednoduše potřete rybu kuchyňskou solí. Nejvíce musíte nasolit hřbet, zatímco v břišní části solí naopak šetřete. Poté, co kapra pořádně nasolíte, jej dejte do plastové nádoby a nechte v chladné místnosti několik hodin odpočinout. Délka toho, jak dlouho necháte kapra odstát, se liší podle váhy ryby a množství použité soli. Takový desetikilový kapřík klidně může zůstat posolený přes noc. Očekávejte, že ztratí velké množství vody, a tím také výrazně ubyde na své váze.

Nasolení v láku zajistí rovnoměrnější distribuci soli. Koncentrace solného roztoku se doporučuje v poměru 12 : 1, případně 10 : 1 pro větší ryby. Pro normálně velkého kapra bude stačit rozpustit asi 300 až 400 g soli ve vodě. Lák můžete povařit spolu s kořením (bobkový list, jalovec, česnek, pepř či cibule), které pomůže překrýt příliš výraznou rybí chuť. Pokud koření s lákem nejdříve povaříte, nechte jej důkladně vychladnout předtím, než do něj rybu vložíte. Kapr by si měl v láku o teplotě asi 12 stupňů Celsia pobýt celý den a noc, minimálně 20 hodin.

Se solí se to musí umět

Jak nejlépe udit?

Jakmile je nasolení hotovo, kapra důkladně osušte. V udírně můžete rybu vyudit na sítu potřeném kůží od špeku (ryba se pak nepřichytí), nebo ji zavěsit na hák či provázek. Předtím rybu potřete dalšími ingrediencemi, ideálně česnekem a směsí koření na ryby (nutné to ale není). Udírna by měla být při vkládání kaprů pořádně rozehřátá (kolem 130 stupňů), ale po oschnutí ryb velmi rychle teplotu stáhněte na 70 stupňů. Hotovo je, když se ryby vyudí dozlatova. 

Jde to i bez udírny! 

Tip: Nemáte doma udírnu, ale milujete uzené jídlo? Pořiďte si udicí pistoli, která povýší vaše pokrmy na neobyčejně lahodné delikatesy. Sage BSM600 využívá systém zauzení studeným kouřem pomocí 2 rychlostí proudění. K přípravě jídel si budete moci vybrat ze dvou druhů dřevěných třísek (jabloň nebo ořech). Cena 2 990 Kč.

Udicí pistole Sage

Skladování po vyuzení

Konzumovat uzeného kapra je nejlepší okamžitě po vyuzení, ale samozřejmě si můžete ryby připravit i do zásoby. V tom případě dávejte pozor, aby nebyly skladovány v blízkosti aromatických potravin, kvůli kterým by rychle načichly. Nikdy neskladujte uzené ryby na sobě a nechte je vychladnout pár hodin v udírně. Za tepla uzené kapry není dobré okamžitě schovat do ledničky.