Co s kaprem po Vánocích? Zkuste uzenou rybu

Talíř s uzenými rybími podkovami Tatiana_Zuikova / Shutterstock.com

Zbyl vám po Štědrém dni kapr a nevíte, co s ním? Tato ryba nemusí na vašem stole přistát jenom v trojobalu, ale můžete si ji vychutnat na mnoho způsobů. Jednou z nejlahodnějších úprav je vyuzení kapra, což potěší chuťové buňky i těch, kteří této tučné rybě jinak příliš nefandí.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Základní příprava kapra

Nejlepší na uzení je čerstvě ulovený kapr, se kterým je nicméně také nejvíce práce. V první řadě ho musíte zbavit šupin, což provedete škrabkou.

Poté ho rozřízněte a zbavte vnitřností a následně se postarejte o to, že bude o hlavu kratší – nemusíte ji ovšem hned vyhazovat, výborně ochutí rybí polévku.

Dále oddělte od těla ocas a ostatní ploutve – začněte těmi hrudními a pokračujte, dokud nebude kapr zcela bez nich. Udit jej můžete následně v celku, nebo ho naporcovat na jednotlivé podkovy, které by měly mít v průměru okolo 5 centimetrů. Celého kapra musíte podélně rozříznout, jinak se bude špatně a nerovnoměrně nasolovat.

Profesionální kuchař solící rybu VITALII BORKOVSKYI / Shutterstock.com

Jak kapra ochutit?

Správné nasolení je tím nejdůležitějším krokem celého procesu a každý expert na uzení ryb má svůj tajný a zaručeně nejlepší způsob. Obecně můžeme nasolit rybu buď nasucho, nebo naložením do láku. Rozdíl je především v rovnoměrnosti nasolení, ale nelze říct, že by jeden způsob vyhrával nad druhým.

Při suché variantě jednoduše potřete rybu kuchyňskou solí. Nejvíce musíte nasolit hřbet, zatímco v břišní části solí naopak šetřete. Kapra posléze dejte do plastové nádoby a nechte v chladné místnosti několik hodin odpočinout.

  • Délka uležení se liší podle váhy ryby a množství použité soli. Třeba zhruba desetikilový kapřík klidně může zůstat posolený přes noc.
  • Očekávejte však, že ztratí velké množství vody, a tím také výrazně ubyde na své váze.
Pstruh pečený v pergamenové papilotě
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Pstruh pečený v pergamenové papilotě

Pstruh pečený v pergamenové papilotě je starou kuchyňskou úpravou, díky které si potraviny uchovají svou jedinečnou šťavnatost, většinu vůní a chutí. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, vhodná i pro úplné začátečníky.

Pstruh pečený v pergamenové papilotě

Naložení v láku zajistí rovnoměrnější distribuci soli. Koncentrace solného roztoku se doporučuje v poměru 12:1, případně 10:1 pro větší ryby. Pro normálně velkého kapra bude stačit rozpustit asi 300 až 400 g soli ve vodě.

Lák lze povařit spolu s kořením (bobkový list, jalovec, česnek, pepř či cibule), které pomůže překrýt příliš výraznou rybí chuť. Pokud ovšem koření s lákem povaříte, nechte směs důkladně vychladnout, než do ní rybu naložíte.

  • Kapr by si měl v láku o teplotě asi 12 °C pobýt celý den a noc, minimálně 20 hodin.
Uzený filet z makrely Jukov studio / Shutterstock.com

Jak nejlépe udit?

Jakmile je nasolení hotovo, kapra důkladně osušte. V udírně ho můžete vyudit na sítu potřeném kůží od špeku (maso se tak nepřichytí), případně zavěsit na hák či provázek. Dopředu jej lze taktéž potřít dalšími ingrediencemi, ideálně česnekem a směsí koření na ryby – nutné to však není. Udírna by měla být při vkládání ryb pořádně rozehřátá (kolem 130 °C), avšak po jejich oschnutí velmi rychle teplotu stáhněte na 70 °C. Hotovo je, když se ryby vyudí dozlatova.

Tip: Jde to i bez udírny!

Nemáte doma udírnu, ale milujete uzené jídlo? Pořiďte si udicí pistoli, která povýší vaše pokrmy na neobyčejně lahodné delikatesy. Třeba pistole Sage BSM600 využívá systém zauzení studeným kouřem pomocí dvou rychlostí proudění. K přípravě jídel si budete moci vybrat ze dvou druhů dřevěných třísek (jabloň nebo ořech). Cena cca 3 000 Kč. Udicí pistole prodává dále třeba LR.

Jak skladovat jídlo po uzení?

Konzumovat uzeného kapra je nejlepší okamžitě po vyuzení, ryby si ale samozřejmě můžete připravit i do zásoby. V tomto případě nicméně dávejte pozor, aby nebyly skladovány v blízkosti aromatických potravin, kvůli kterým by rychle načichly. Nikdy neskladujte uzené ryby na sobě a nechte je vychladnout pár hodin v udírně. Za tepla uzené kapry také není dobré okamžitě schovat do ledničky.

Zdroj: vareni.cz