Uzený kapr je skvělý tip, jak zužitkovat rybu z Vánoc, když řízky z ní už nemůžete ani vidět

Uzený kapr je skvělá lahůdka Canva

Zbyl vám po Štědrém dni kapr a nevíte co s ním? Tato ryba nemusí na našem stole přistát jenom v trojobalu, ale můžete si ji vychutnat na mnoho způsobů. Jednou z nejlahodnějších úprav je vyuzení kapra, jež potěší chuťové buňky i těch, kteří této tučné rybě jinak příliš nefandí.

Přečtěte si také

Jídlo ovlivňuje naši psychiku. Víte, jak jíst, abyste se cítili šťastnější?
Jídlo ovlivňuje naši psychiku. Víte, jak jíst, abyste se cítili šťastnější?

Základní příprava

Nejlepší na uzení je čerstvě ulovený kapr, se kterým je ovšem také nejvíce práce. V první řadě ho musíte zbavit šupin, což provedete škrabkou. Poté ho rozřízněte a zbavte vnitřností a následně se postarejte o to, že bude o hlavu kratší – nemusíte ji ovšem hned vyhazovat, výborně ochutí rybí polévku.

Dále oddělte od těla ocas a ostatní ploutve – začněte těmi hrudními a pokračujte, dokud nebude kapr zcela bez nich. Udit jej můžete následně vcelku, nebo jej naporcovat na jednotlivé podkovy, které by měly mít v průměru okolo 5 centimetrů. Celého kapra musíte podélně rozříznout, jinak se bude špatně a nerovnoměrně nasolovat.

Po koupi ryby a jejím správném naporcování je načase pustit se do přípravy uzení Jiří Fröhlich / Pixabay

Nasolování a ochucování

Správné nasolení je tím nejdůležitějším krokem celého procesu a každý expert na uzení ryb má svůj tajný a zaručeně nejlepší způsob. Obecně můžeme nasolit rybu buď nasucho, nebo naložením do láku. Rozdíl je především v rovnoměrnosti nasolení, ale nelze říct, že by jeden způsob vyhrával nad druhým.

Při suché variantě jednoduše potřete rybu kuchyňskou solí. Nejvíce musíte nasolit hřbet, zatímco v břišní části solí naopak šetřete. Kapra posléze dejte do plastové nádoby a nechte v chladné místnosti několik hodin odpočinout.

  • Délka toho, jak dlouho jej necháte odstát, se liší podle váhy ryby a množství použité soli. Třeba zhruba desetikilový kapřík klidně může zůstat posolený přes noc.
  • Očekávejte však, že ztratí velké množství vody, a tím také výrazně ubyde na své váze.

Kupte si rybu v akci a hurá do kuchyně!

Kupte se slevou Kapr.

Porovnat slevy

Nasolení v láku zajistí rovnoměrnější distribuci soli. Koncentrace solného roztoku se doporučuje v poměru 12 : 1, případně 10 : 1 pro větší ryby. Pro normálně velkého kapra bude stačit rozpustit asi 300 až 400 g soli ve vodě.

Lák lze povařit spolu s kořením (bobkový list, jalovec, česnek, pepř či cibule), které pomůže překrýt příliš výraznou rybí chuť. Pokud ovšem koření s lákem povaříte, nechte směs důkladně vychladnout, než do ní rybu naložíte.

  • Kapr by si měl v láku o teplotě asi 12 °C pobýt celý den a noc, minimálně 20 hodin.
Kapr se dá udit v podkovách i v celku Canva

Jak nejlépe udit?

Jakmile je nasolení hotovo, kapra důkladně osušte. V udírně ho můžete vyudit na sítu potřeném kůží od špeku (maso se tak nepřichytí), nebo zavěsit na hák či provázek. Dopředu jej lze taktéž potřít dalšími ingrediencemi, ideálně česnekem a směsí koření na ryby – nutné to však není. Udírna by měla být při vkládání kaprů pořádně rozehřátá (kolem 130 stupňů), avšak po jejich oschnutí velmi rychle teplotu stáhněte na 70 stupňů. Hotovo je, když se ryby vyudí dozlatova. 

Jde to i bez udírny! 

Tip: Nemáte doma udírnu, ale milujete uzené jídlo? Pořiďte si udící pistoli, která povýší vaše pokrmy na neobyčejně lahodné delikatesy. Sage BSM600 využívá systém zauzení studeným kouřem pomocí 2 rychlostí proudění. K přípravě jídel si budete moci vybrat ze dvou druhů dřevěných třísek (jabloň nebo ořech). Cena 2 990 Kč.

Udící pistole Sage Sage

Skladování po vyuzení

Konzumovat uzeného kapra je nejlepší okamžitě po vyuzení, ryby si ale samozřejmě můžete připravit i do zásoby. V tomto případě nicméně dávejte pozor, aby nebyly skladovány v blízkosti aromatických potravin, kvůli kterým by rychle načichly. Nikdy neskladujte uzené ryby na sobě a nechte je vychladnout pár hodin v udírně. Za tepla uzené kapry také není dobré okamžitě schovat do ledničky.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz