Jak připravit poctivý domácí svařák? Na výběru vína záleží

Plechový hrnek svařeného vína s badyánem a skořicí Canva

Vánoční trhy se bez svařáku neobejdou, ale i v pohodlí domova si mnoho z nás rádo dopřeje tento hřejivý a voňavý nápoj. Podívali jsme se svařenému vínu na zoubek, abychom vám mohli povědět, který z nepřeberného množství způsobů jeho přípravy je ten nejlepší.

Přečtěte si také

Máslo rychle zdražuje: Vyplatí se akce nebo privátní značky řetězců?
Máslo rychle zdražuje: Vyplatí se akce nebo privátní značky řetězců?

Víno volte dobré, ale nesahejte po luxusním

Svařování vína s nejrůznějšími přísadami je velmi stará tradice, která sahá minimálně do období antického Říma. Dříve se tímto procesem občas zpracovávalo ne zcela kvalitní víno a zároveň se tepelným zpracováním zajišťovala jeho pasterizace.

V dnešní době bychom se však rozhodně neměli spokojit se svařeným vínem jako způsobem, jak zachránit víno, které nám nechutná při normální teplotě. Platí, že pro svařák nemusíte sahat po nejdražších přívlastkových vínech, protože by se díky přidaným surovinám ztratily vlastnosti, které je činí unikátními.

Za každou cenu byste ale měli zvolit víno, které vám chutná, protože jeho chuť má na výsledném svařáku největší podíl.

Raději červené, či bílé?

Nejčastěji se setkáváme se svařeným červeným vínem, ovšem i to bílé může fungovat stejně dobře a není třeba ho tak výrazně sladit. Nejlepší svařák připravíte z dobrého, ale nepředraženého stolního či jakostního vína.

Krabicovému vínu se však raději vyhněte, alespoň pokud vám opravdu záleží na tom, co pijete. Navíc pokud zkonzumujete svařáku vyšší množství, existuje u krabicových vín mnohem vyšší pravděpodobnost, že následující ráno nebude pro vaši hlavu příliš příjemné.

Pohlídejte si víno v akci

Ochucení se meze nekladou

Dochucovat svařák lze širokou škálou koření i dalších ingrediencí. Nejčastěji v něm najdete skořici, hřebíček, badyán a někdy také nastrouhaný muškátový oříšek. Oblíbeným doplňkem je také kůra z citrusových plodů, převážně z pomerančů a citronů. Neznamená to ale, že byste se museli držet jednoho receptu.

Přidat můžete kromě koření a citrusů i další alkoholické nápoje, které pomohou svařáku získat opravdový říz. Ve svařeném víně výborně funguje například kapka rumu, vodky nebo calvadosu. Exotičtější vůni pak dodá koření, jako kardamom nebo jiný druh ovocné kůry, třeba z grepu. Štiplavost zázvoru ve svařeném víně také krásně vynikne. Sladit můžete cukrem, ale skvěle se pro tento účel hodí i med.

Svaření víno s ovocem Canva

Zaručeně dobrý recept

Jak tedy na klasický svařák, který zachutná snad opravdu každému? Příprava spočívá v jednoduchosti:

  1. Nalijeme víno spolu s všemi ostatními surovinami do jednoho hrnce.
  2. Směs pak přivedeme k varu a poté okamžitě teplotu snížíme.
  3. Necháme nápoj pár minut odstát před proceděním.

Za žádných okolností bychom neměli nechat svařák dlouho vařit, protože by se z něj vypařil alkohol a my bychom přišli o ten jedinečný, hřejivý pocit i velkou část chuti.

Nezapomeňte koupit celou skořici

Ochucený sirup dodá šmrnc

Odborníci na svařák někdy doporučují o trochu náročnější metodu, při které si nejdříve vytvoříte ochucený sirup. Stačí zahřát hrnec s cukrem, ke kterému přidáte pár lžic vody a počkáte, než začne karamelizovat. Následně dejte do hrnce koření (pár tyčinek skořice, badyán, hřebíček, nakrájený zázvor, kardamom) a přelijte buď trochou vody nebo vína. Přiveďte k varu a nechte vařit několik minut. V jiném hrnci ohřejte víno na cca 70 °C (pamatujte, nikdy dlouhodobě víno nevařte).

Horký svařák s sebou na výlet

Do ohřátého vína nalijte přes síto svařákový sirup, zamíchejte a podávejte teplé s tlustým plátkem pomeranče. Sirup si můžete připravit i do zásoby a pokud chcete radost ze svařáku dopřát i dětem, připravte jim verzi z brusinkové šťávy.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz