Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak připravit poctivý domácí svařák? Na výběru vína záleží

Jak připravit poctivý domácí svařák? Na výběru vína záleží

Vánoční trhy se bez svařáku neobejdou, ale i v pohodlí domova si mnoho z nás rádo dopřeje tento hřejivý a voňavý nápoj. Podívali jsme se svařenému vínu na zoubek, abychom vám mohli povědět, který z nepřeberného množství způsobů jeho přípravy je ten nejlepší.

Přečtěte si také

Zlaté mléko neboli golden milk z kurkumy. Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem
Zlaté mléko neboli golden milk z kurkumy. Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem

Víno volte dobré, ale nesahejte po luxusním

Svařování vína s nejrůznějšími přísadami je velmi stará tradice, která sahá minimálně do období antického Říma. Dříve se tímto procesem občas zpracovávalo ne zcela kvalitní víno a zároveň se tepelným zpracováním zajišťovala jeho pasterizace. V dnešní době bychom se však rozhodně neměli spokojit se svařeným vínem jako způsobem, jak zachránit víno, které nám nechutná při normální teplotě. Platí, že pro svařák nemusíte sahat po nejdražších přívlastkových vínech, protože by se díky přidaným surovinám ztratily vlastnosti, které činí tato vína unikátními. Za každou cenu byste ale měli zvolit víno, které vám chutná, protože chuť vína má na výsledném svařáku největší podíl.

Nejčastěji se setkáváme se svařeným červeným vínem, ovšem bílé víno může fungovat stejně dobře a není třeba ho tak výrazně sladit. Nejlepší svařák připravíte z dobrého, ale nepředraženého stolního či jakostního vína. Krabicovému vínu se však raději vyhněte, alespoň pokud vám opravdu záleží na tom, co pijete. Navíc pokud zkonzumujete svařáku vyšší množství, existuje u krabicových vín mnohem vyšší pravděpodobnost, že následující ráno nebude pro vaši hlavu příliš příjemné.

Ochucení se meze nekladou

Dochucovat svařák lze širokou škálou koření i dalších ingrediencí. Nejčastěji ve svařeném víně najdete skořici, hřebíček, badyán a někdy také nastrouhaný muškátový oříšek. Oblíbeným doplňkem je také kůra z citrusových plodů, převážně z pomerančů a citronů. Neznamená to ale, že byste se museli při ochucování svařáku držet jednoho receptu.

Přidat můžete kromě koření a citrusů i další alkoholické nápoje, které pomohou svařáku získat opravdový říz. Ve svařeném víně výborně funguje například kapka rumu, vodky nebo calvadosu. Exotičtější vůni pak dodá koření jako kardamom nebo jiný druh ovocné kůry, třeba z grepu. Štiplavost zázvoru ve svařeném víně také krásně vynikne. Sladit můžete cukrem, ale skvěle se pro tento účel hodí i med.

Svařené víno je možné zajímavě ochutit

Zaručeně dobrý recept

Jak tedy na klasický svařák, který zachutná snad opravdu každému? Nejjednodušší příprava spočívá v prostém nalití vína spolu s všemi ostatními surovinami do jednoho hrnce, směs pak přivedeme k varu a poté okamžitě teplotu snížíme a necháme nápoj pár minut odstát před proceděním. Za žádných okolností bychom neměli nechat svařák dlouho vařit, protože by se z něj vypařil alkohol, a my bychom přišli o ten jedinečný hřejivý pocit i velkou část chuti.

Odborníci na svařák někdy doporučují o trochu náročnější metodu, při které si nejdříve vytvoříte ochucený sirup. Stačí zahřát hrnec s cukrem, ke kterému přidáte pár lžic vody a počkáte, než začne karamelizovat. Následně dejte do hrnce koření (pár tyčinek skořice, badyán, hřebíček, nakrájený zázvor, kardamom) a přelijte buď trochou vody nebo vína. Přiveďte k varu a nechte vařit několik minut. V jiném hrnci ohřejte víno na cca 70 stupňů Celsia (pamatujte, nikdy dlouhodobě víno nevařte). Do ohřátého vína nalijte přes síto svařákový sirup, zamíchejte a podávejte teplé s tlustým plátkem pomeranče. Sirup si můžete připravit i do zásoby, a pokud chcete radost ze svařáku dopřát i dětem, připravte jim verzi z brusinkové šťávy.