6 praktických rad, jak rychle zatočit s podzimní nemocí

Členové rodiny smrkají v posteli New Africa / Shutterstock.com

Podzim není známý pouze padajícím barevným listím, ale bohužel také jako období, kdy nás zastihne kdejaký virus či bakterie. Smrkání a pokašlávání nemusí k podzimu nutně patřit, pokud se na útoky na svoji imunitu dobře připravíte podle našich rad.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Dopřejte tělu dostatek relaxace

Stres náš organismus oslabuje na mnoha různých frontách. V případě, že nejste schopní mu uniknout, je skoro stoprocentně jisté, že si podzimní nemoc přijde právě pro vás. Přitom to neznamená, že jediným řešením, jak se vypořádat s následky stresu, je dlouhá dovolená.

Snažte se především zajistit si dostatek spánku, který poskytne potřebnou energii jak pro vaše tělo, tak pro vaši mysl.

Nenechte si ujít heřmánkový čaj v akci

Ruku v ruce s dostatkem spánku pak musí jít také správný pitný režim. Vyhýbejte se přebytečné konzumaci kávy (především ve chvíli, kdy cítíte, že s nemocí už bojujete) a také omezte pití alkoholu. Nejlepším způsobem, jak doplnit tekutiny, je vždy obyčejná voda občas doplněná bylinkovým či ovocným čajem.

Potraviny, které podporují imunitu Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

Česnek zlepšuje imunitu

Některé způsoby prevence a boje s otravnými viry nemusí ostatním zrovna dvakrát vonět, zato ale zaručeně fungují. Na podzim rozhodně doporučujeme zvýšit konzumaci česneku. Ten totiž obsahuje látku alicin, která je zodpovědná za jeho antiseptické a antibakteriální účinky.

V lidovém léčitelství je česnek považován za přírodní antibiotikum a v kombinaci s medem se používá k léčbě nachlazení a chřipky. Dalším oblíbeným zdrojem obranyschopnosti s lehce nelibým zápachem je cibulová šťáva smíchaná s medem.

Česnek vždy najdete v akci aspoň v jednom obchodě

Kupte se slevou Česnek.

Porovnat slevy

Nezapomínejte na důkladnou hygienu

Čistota je půl zdraví. A v období, kdy se kolem vás pohybuje nadměrné množství přenašečů nemocí v práci, v prostředcích veřejné dopravy i doma, to platí dvojnásob. Noste si s sebou dezinfekci na ruce, která vás zachrání v situaci, kdy se v okolí nedá rychle najít umyvadlo s mýdlem.

Nejrychleji a nejúčinněji se viry dostanou do našeho těla skrze sliznice. Kromě vdechnutí se může jednat také o rychlé promnutí očí. Dávejte si proto pozor na to, kde vaše ruce byly předtím, než provedete rychlý pohyb, kterým otevřete nemoci bránu do vašeho organismu.

Zásobte se vitamínem C

Vitamín C by ve vaší stravě neměl chybět v žádném období. V chladnějších měsících byste ale měli jeho konzumaci ještě zvýšit. Kromě citrusů se ve velké míře tento vitamín objevuje například v paprikách (sladkých i pálivých), kapustě či různých bylinkách.

Ničemu neuškodí, pokud na krátkou dobu začnete brát i vitamínové doplňky stravy, které se zaručeně postarají o to, aby vaše tělo nikdy nestrádalo, co se této významné látky týče.

Žena je zabalená do deky jí polévku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Studený zázrak pomůže proti bolavému krku

Ve chvíli, kdy už cítíte, že váš krk je bolavý nebo každou chvíli kašlete, ještě nemusíte věšet hlavu. Velmi dobře známým, a hlavně účinným řešením je Priessnitzův obklad. Ten spočívá ve třech vrstvách, do kterých krk zabalíte.

První vrstvu představuje látka namočená ve studené vodě, přes ni nepropustný plastový materiál (stačí obyčejný sáček) a nakonec suchá látka. Obklad nechte působit 2 hodiny a opakujte dvakrát denně, ideálně s rozestupem několika hodin.

Teplo zvenku i zevnitř

V chladném období je důležité udržovat tělo ve stavu, kdy nedojde k podchlazení. Doma či v kanceláři nastavte vhodnou pokojovou teplotu a postarejte se také o pravidelný přísun čerstvého vzduchu.

Velmi příjemné mohou být občasné horké lázně. S podzimem samozřejmě také přichází vyšší přísun horkých nápojů, které je ale lepší pít spíše vlažnější.