Denně se stávají drobné nehody, omyly a setkáme se i s překážkami. Ačkoli se jedná o maličkosti, často nám mohou pěkně znepříjemnit život. Co třeba politá kniha? Chystáte jídlo s extrémně tupým nožem a nemáte brousek? A co takhle pivo, které čeká na vypití, ale nemáte po ruce otvírák? Na to a mnohem více se podíváme v dnešním článku!
Tupé nože jsou doménou většiny českých domácností. Možná se i vy domníváte, že váš nůž je naostřený tak akorát. Vezměte rajče a zkuste ho lehce rozříznout skrze slupku. Většina nožů to nezvládne. Naučíme vás, jak nůž snadno a rychle nabrousit.
Broušení se týká pouze kovových nožů. Na ty keramické nefunguje, neboť vyžadují specifický způsob.
Potřebujete keramický talíř, misku nebo hrnek. Základem je obnažené keramické dno bez glazury. Otočte nádobku dnem vzhůru a vezměte nůž. Nožem šikmo přejíždějte po keramice. Čepel musí být ve velmi ostrém úhlu s povrchem, aby k brusu došlo. Nakonec nůž omyjte vodou. A je to!
Vášnivým čtenářům nejspíše naskočila husí kůže jen při představě polité knihy. Bohužel to není až taková vzácnost. Máte dobrý čaj, čtete si a najednou zazvoní telefon. Vylít jej na bělostné stránky s textem je maličkost.
Okamžitě knihu zvedněte a chyťte za hřbet. Přebytečné tekutiny vyklepejte. Pak je na místě ukořistit savé noviny, nejlépe z recyklovaného papíru, a natrhat je na kusy, které vložíte mezi jednotlivé mokré stránky. Do hodiny by měla být voda vsáknutá a stránky zachovalé.
Tomuto řešení se vyhněte v případě, že vylitý nápoj byl slazený. Listy novin by se přilepily ke knize a už byste je nikdy nevyndali. V případě slazeného pití knihu oklepejte a postavte na radiátor. Co nejlépe rozprostřete jednotlivé listy, aby se nedotýkaly. Pokud topíte, bude kniha rychleji suchá, pokud ne, bude to trvat déle. V každém případě se předem smiřte se zvlněným papírem.
Milovníci piva často v žertu pronášejí, že celý svět je otvírák. Stačí jen najít tu správnou metodu. Pravdou je, že už jsem viděla otevřít pivo louskáčkem na oříšky, zapalovačem, klíčem, kroužkem na klíče, mincemi, zuby nebo třeba příborem. Ale otvírali jste někdy pivo kusem papíru?
K otevření potřebujete čtvrtku papíru obvyklé velikosti A4. Skládejte ji stále na půlky, dokud nezískáte tlustý obdélník o velikosti 3,5 cm na 2,5 cm. Pak lahev semkněte prsty okolo hrdla a zapřete čtvrtku o svůj ukazovák. Druhý tvrdý roh obdélníčku zakliňte pod víčkem. Se správným grifem pivo snadno otevřete.
Teplé pivo není právě lahůdka. Ale co dělat, když si ho přinesete domů nechlazené a máte žízeň? S naší metodou to za pár minut bude mnohem lepší!
Říká se, že pivo má nejlepší teplotu, když je chlazené na sedmém schodu. K našim účelům musí stačit mrazák, studená voda a papírové ubrousky. Vezměte hluboký talíř a naplňte ho studenou vodou. Namočte ubrousky tak, aby se nerozpadly, ale zároveň byly „nacucané“ vodou. Každou lahev omotejte mokrým ubrouskem a vložte do mrazáku. Ačkoli je chlazení v mrazáku rychlé, nyní bude ještě rychlejší.