Halloween je za dveřmi! Jak jednoduše vydlabat dýni a co s dužinou?

Dvě Halloweenské dýně s vydlabaným obličejem a svíčkou v osvětelném parku sandsun / Shutterstock.com

Poslední říjnový den oslavujeme děsivý svátek Halloween – v letošním roce tato původem irská obdoba svátku Všech svatých připadá na pondělí 31. 10. Pokud si potrpíte na výzdobu a dekorace, rozhodně byste neměli zapomenout na vydlabané dýně. Pusťte se do vyřezávání a z dužiny si udělejte například skvělý koláč.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

1. Vyberte správnou dýni

Až se budete prohrabovat dýněmi v regálu nebo na záhonku, zkontrolujte, zda má vaše favoritka pravidelný tvar a hlavně stabilní dno. Také ji prohlédněte, jestli na ní někde není začínající plíseň. Taková dýně by vám příliš dlouho nevydržela.

2. Vybavte se správným nožem

Slupka dýně je velmi tvrdá, nejlépe se vám do ní bude řezat tenkým a precizně nabroušeným nožem. Pro vyřezávání drobných tvarů budete potřebovat drobné nožíky.

Tip: Nejste si jistí, kde právě teď sehnat dýni nejvýhodněji? Nechte si poradit a zjistěte to jediným kliknutím.

Co třeba tato?

3. Připravte si motiv

Rozmyslete si, jak by vaše dýně měla vypadat. Jaký bude mít výraz? Bude se usmívat, anebo mračit? Jaký tvar budou mít oči? A vykrojíte vrchní otvor dokola, nebo se zubatým okrajem? Možná budete dokonce chtít místo obličeje vyřezávat jiné tvary, například čarodějnou kočku nebo přímo čarodějnici.

Návrh si můžete načrtnout sami, u složitějších motivů raději použijte šablonu. Tu si nakreslete na papír, nebo vytiskněte předlohu z internetu. Až budete připravení, nakreslete svůj návrh na dýni obyčejnou tužkou nebo popisovačem.

Halloweenská dýně s vyřezaným obličejem Pressmaster / Shutterstock.com

4. Vyřízněte vrchní otvor

Teď přijde řada na první řez. Okolo stopky vyřízněte kulatý otvor, kterým budete dýni dlabat, a poté do ní vkládat svíčku. Měl by být dostatečně velký, aby se vám tam hořící svíčka vsunovala pohodlně.

Nepodceňte přípravu

5. Vydlabejte dužinu

Dále je třeba zbavit se dužiny uvnitř dýně. Použijte klasickou kuchyňskou lžíci nebo menší kovovou naběračku – zvolte tu nejpevnější, kterou doma máte, dýně jí totiž může dát trochu zabrat. Pusťte se do dlabání a vyberte veškerou dužinu. Důležité je, abyste uvnitř pečlivě zarovnali dno. Bude tam stát svíčka, která by měla být stabilní.

6. Vytvořte obličej

Nakonec si vezměte drobnější nůž a vyřezejte vámi předkreslený motiv.

Buďte praktičtí a moderní

7. Zapalte svíčku a najděte dýni správné místo

Pokud chcete, aby vám dýně vydržela déle, vezměte si vazelínu a pomažte s ní dýni na místech, kde jste do ní řezali. A nakonec jí už jen najděte vhodné místo a vložte do ní zapálenou svíčku.

Dýňový koláč se šlehačkou Anna Shepulova / Shutterstock.com

A co s hrncem plným dužiny?

Z toho, co vám z dýně zbylo, můžete připravit náplň koláče. Stačí dužinu zbavit semínek, povařit, a poté rozmačkat nebo rozmixovat. Dochutit ji můžete skořicí nebo medem. Pokud chcete mít náplň jemnější, přidejte do ní zakysanou smetanu. Takto připravenou směs dejte na piškotový korpus nebo zaviňte do štrúdlu.