Upečte si nadýchaný a zdravý perník, který vydrží dlouho vláčný

Perník na talíři Anna Kolásková

Pokud patříte k milovníkům tradičního perníku, neměl by vám tento recept utéct. Nejenže bude perník díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru super zdravý, ale také neskutečně vláčný a chutný. Nadýchaný vydrží určitě týden, pokud jej ovšem dříve nesníte.

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Zdravá varianta

Na přípravu tohoto domácího perníku na plech použijeme samé zdravé ingredience. Těsto se skládá z celozrnné pšeničné a špaldové mouky, z vajec, mléka, kvalitního kakaa a také nastrouhané cukety a jablek. Právě ty perníku dodávají skvělou konzistenci a vláčnost. Pokud zrovna nemáte cuketu, nahraďte ji stejným množstvím nastrouhaných jablek.

Vrchní část perníku se po upečení maže ostružinovou marmeládou. Stejně tak ale můžeme použít rybízovou nebo jakoukoliv jinou oblíbenou marmeládu z kyselejšího ovoce. Vrstva marmelády se nakonec polévá rozpuštěnou čokoládou a výsledek je dokonalý. Akorát sladký, akorát vláčný.

Tento perník je díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru super zdravý. Anna Kolásková

Perník s čokoládou – recept

Ingredience na perník:

  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 ml mléka (použila jsem ovesno-sójové mléko)
  • 250 g najemno nastrouhané cukety bez slupky (lze nahradit nastrouhaným jablkem)
  • 100 g najemno nastrouhaných jablek
  • 3 velká vejce
  • 70 g třtinového cukru (je možné nahradit medem)
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 2,5 polévkové lžíce kvalitního kakaa
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • malá špetka soli
Hrnkový perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Hrnkový perník

Hrnkový perník zdobený čokoládou a kokosem je ideálním tipem na ultra rychlý moučník, který budete mít hotový za pár minut a jeho přípravu zvládne i malé dítě.

Hrnkový perník

Ingredience na ozdobení perníku:

  • 2–3 polévkové lžíce domácí ostružinové marmelády
  • 100 g 85% čokolády
  • 30 g raw kokosového oleje
  • kokosové lupínky

Jaký je postup pro pečení perníku?

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °C a poté postupně připravíme všechny ingredience.
  2. Cuketu oloupeme a dužninu nastrouháme najemno – mělo by jí po nastrouhání být rovných 250 gramů. Stejně tak najemno nastrouháme oloupaná jablka, těch by mělo být cca 100 gramů. Nastrouhanou cuketu a jablka přendáme do cedníku a jemně z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Troška tekutiny ale zůstat může.
  3. Nyní si připravíme všechny suché ingredience.
  4. Na váze odvážíme 350 g mouky (směs pšeničné a špaldové celozrnné) a přes síto ji prosejeme do velké mísy. Do stejné mísy prosejeme také kakao, kypřicí prášek do perníku a přidáme skořici a sůl. Vše dobře promícháme a mísu se suchou směsí zatím necháme stranou.
  5. Smícháme postupně všechny mokré ingredience.
  6. Vezmeme čistou mísu a rozklepneme do ní 3 velká vejce, přidáme 70 g třtinového cukru, 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml mléka. Vezmeme si na pomoc elektrický šlehač a vše dobře prošleháme.
  7. Nyní budeme do mokré směsi postupně přidávat promíchanou mouku. Metličkou vše pečlivě promícháme. Úplně nakonec přidáme do směsi nastrouhanou cuketu a jablka.
  8. Vznikne nám kompaktní, ne příliš tekuté těsto. Vyšší plech vysteleme pečicím papírem a těsto na něj nalijeme. Pěkně uhladíme a dáme perník péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  9. Pečeme 35 minut a poté případně ještě necháme 5–10 minut dojít ve vypnuté a pootevřené troubě.
  10. Těsto by uvnitř mělo zůstat krásně vláčné jako na obrázku.
Perník s kokosem na talířku Alp Aksoy / Shutterstock.com

Jaký je postup pro zdobení perníku?

  1. Upečený perník necháme vychladnout na mřížce.
  2. Vezmeme si ostružinovou marmeládu a perník navrchu rovnoměrně pomažeme.
  3. Poté ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů 85% čokolády s 30 gramy raw kokosového oleje, vzniklou promíchanou směs pomalu nalijeme na perník a rozetřeme nožem.
  4. Nakonec perník posypeme plátky kokosu, ideálně jen ve středu každého čtverečku, jinak by se nám kvůli němu špatně krájel. Kudy povede řez perníkem, si můžeme předběžně načrtnout nožem.
  5. Hotový perník necháme v chladu ztuhnout (nikoliv v lednici) a poté krájíme nožem, který jsme si namočili v horké vodě.

Zdroj: autorský recept a foto Anna Kolásková