5 tipů, jak si přírodně provonět domácnost. Nekupujte předražené a chemické osvěžovače z obchodů

Difuzér a nádoba se sušenými květy FabrikaSimf / Shutterstock.com

Nic nenavodí pohodovou domácí atmosféru tak jako příjemná vůně. Zejména v tomto období, kdy se většinou domácností pomalu začíná linout vánoční vůně z nejrůznějších svíček, osvěžovačů či difuzérů. Ty kupované však často obsahují spoustu toxických látek, které mohou při dlouhodobém vdechování vážně uškodit našemu zdraví.

Přečtěte si také

Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Nejlepší je proto vyrobit si vlastnoručně domácí vůni ze základních a 100% přírodních surovin. Kupované osvěžovače snadno a stejně efektivně nahradí ovoce, koření i esenciální oleje. Jak s nimi lze domácnost provonět?

Domácí difuzér

Na výrobu vlastního difuzéru budete potřebovat: lahvičku či malou vázičku s úzkým hrdlem, esenciální vonný olej podle vlastních preferencí, dětský nebo jiný neparfemovaný olejíček a několik bambusových či ratanových špejlí. Do vázičky nakapejte cca 30 kapek esenciálního oleje a dolijte neparfemovaným (dětským) olejem. Umístěte do ní špejle, které do sebe vonnou směs nasáknou a budou ji postupně uvolňovat do okolí.

Potpourri

Potpourri dokážou v domácnosti vykouzlit nejen krásnou a příjemnou vůni, ale naaranžované v míse nebo váze mohou být navíc pěknou dekorací. Pro jejich výrobu můžete použít nejrůznější sušené okvětní lístky, sušené bylinky či kousky ovoce a koření (ideální je například levandule, růže, plátky citrusů, rozmarýn, meduňka, skořice či hřebíček).

Pro výraznější vůni můžete do suché směsi přidat i sušené borové šišky, různé větvičky nebo provázkové či dřevěné dekorace, které potřete esenciálním olejem.

Vonná a ozdobná směs růží, skořice, badyánu a pomerančů ve skleněné míse New Africa / Shutterstock.com

Gelový osvěžovač

Nejprve si připravte sklenici – můžete zvolit jakoukoliv zavařovací nebo zakoupit dekorační ze silnějšího skla, do které nakapejte opět asi 30 kapek esenciálního oleje (pokud máte rádi výraznější vůně nebo potřebujete provonět větší místnost, můžete dát i více). Stejně tak si můžete vyrobit i více menších sklenic s různými vůněmi.

Pomeranče se na podzim a v zimě hodí nejen k jídlu

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Poté připravte podle návodu klasickou neochucenou potravinářskou želatinu a přidejte do ní asi dvě lžičky soli (zajistí, aby se želatina nezkazila). Nalijte ji do sklenic s olejíčkem a nechte ztuhnout. Postavte na jakékoliv místo v bytě, kterému chcete propůjčit dlouhotrvající vůni.

  • Želatinu lze obarvit potravinářským barvivem, stejně tak do ní můžete před jejím ztuhnutím přidat jako ozdobu kousky ovoce nebo koření (např. plátky pomeranče a citronu, trsy bobulovin, skořici, badyán apod.), které z osvěžovače vykouzlí i krásnou podzimní či vánoční dekoraci.
V míse s esenciálním olejem se louhují růže a pomeranče, vedle jsou dva olejíčky a levandule Anna Ok / Shutterstock.com

Vonné dřevěné kostky

Dřevo má skvělou schopnost absorbovat tekutiny a vůně, díky čemuž vydrží vonět opravdu dlouho. Stačí dřevěné kostky (případně jiné tvary) libovolné velikosti potřít štětečkem namočeným v esenciálním oleji. Pokud jste si takto připravili kostiček více, doporučujeme je skladovat v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu (v takových podmínkách se navíc vonný olej do dřeva více vstřebá). Kostky umístěte do skříně, šatny či botníku a na další místa, která chcete provonět.

Mandarinky ke svačině nebo výrobě vůně kupte v akci

Kupte se slevou Mandarinky.

Porovnat slevy

Rychlé vánoční provonění domácnosti

Pokud zrovna nepečete cukroví, jablečný štrúdl nebo nepřipravujete kořeněný svařák, ale chcete si domácnost krásně provonět vánoční vůní, není nic snazšího než v kastrůlku povařit na plotně v trošce vody směs ovoce a koření. Ideální jsou slupky z citronů, pomerančů, mandarinek a jablek, skořice nebo hřebíček. Tímto způsobem navíc účinně odstraníte z kuchyně nežádoucí pachy – například po smaženém jídle nebo rybách.