Vyznáte se v bramborách? Poradíme, z jakých dělat kaši, bramboráky nebo polévku

 Čerstvé brambory ve starém pytli na dřevěném pozadí Val_R / Shutterstock.com

Brambory jsou v kuchyni jednou ze základních surovin, kterou lze připravovat na opravdu nekonečné množství způsobů. Právě proto je důležité vybrat si vždy ten správný varný typ, abyste si při přípravě bramborových pokrmů co nejvíce usnadnili práci a zároveň jim dodali co nejlepší chuť a texturu.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Jak udělat brambory

V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd brambor, označenými písmeny A, B a C. Víte ale, v čem se navzájem liší a jaké je jejich využití v kuchyni? Nebo vždy sáhnete pouze po těch, jejichž cena aktuálně vychází nejlépe? Možná děláte chybu.

Podívejte se, jaké vlastnosti jednotlivé varné typy mají a na jaká jídla se nejlépe hodí. A na závěr pro vás máme také pár tipů, jak brambory správně skladovat, aby vám co nejdéle vydržely čerstvé a chutné.

Kde najdete brambory v akci?

Varný typ A

Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní typy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.

Různé varianty pokrmů z brambor Robyn Mackenzie / Shutterstock.com

Varný typ B

Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou, při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování. Přesně z takových si můžete uvařit třeba vydatnou a levnou bramboračku.

Varný typ C

Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako jsou například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.

Jak brambory správně skladovat

Aby si brambory zachovaly co nejlepší chuť a vydržely co nejdéle čerstvé (tedy nenaklíčené), vyplatí se dodržovat některé obecné zásady pro jejich skladování.

Brambory skladujte na suchém, tmavém a chladném místě s teplotou okolo 2–8 °C. Určitě se vyhněte umístění do lednice nebo na balkon, když je venku pod nulou – v přílišném chladu brambory přemrzají a získávají nepříjemně sladkou chuť.

Neprospívají jim ovšem ani vyšší teploty, v takovém případě začínají hnít nebo klíčit. Naklíčené brambory mohou být dokonce toxické, proto se doporučuje před přípravou klíčky důkladně odstranit, anebo takové brambory ani vůbec nepoužívat.

Brambory v bedýnce Valery Zotev / Shutterstock.com

A jak je to nyní s cenou brambor v obchodech? Kilo této univerzální suroviny stabilně seženete v akcích za cenu v průměru kolem 10 Kč/kg. Pokud vás však běžné brambory nelákají, nezoufejte. Vždy můžete sáhnout po těch amerických, hranolkách či třeba exotických batátech, které vašim pokrmům dodají šmrnc.