Víte, proč se sůl přidává do dezertů, kávy nebo na grep?

Přidáváte i vy sůl do dezertů při pečení, nebo ji považujete za zbytečnou? Pixabay

Sůl se dává do dezertů zcela běžně. Napadlo vás ale někdy, proč tomu tak je? Když zapomenete na vajíčko či cukr, je vaše pečení dost možná předem odsouzeno ke zkáze – i sůl je ovšem v receptech nezbytně potřeba, bez ní by to zkrátka nebylo ono. Jak je to možné?

Přečtěte si také

Jak poznat zralý a sladký meloun? Prozradí ho zvuk, žluté skvrny i stopka
Jak poznat zralý a sladký meloun? Prozradí ho zvuk, žluté skvrny i stopka

Sůl je skutečně nad zlato

Nejen do slaných pochutin a na dochucení, ale taktéž pro většinu sladkých pokrmů je sůl zcela nezbytná – vlastně na ní stojí téměř celý potravinářský průmysl.

Jedná se o mocnou surovinu, která by v kuchyni nikdy neměla dojít a bez které bychom se rozhodně neobešli. I pro pečení sladkého je totiž stejně důležitá jako pro běžné „slané“ vaření. Jaká má využití?

Proč to bez soli nejde?

Například při pečení chleba je sůl vedle mouky, kvasu a vody jednou z nejzákladnějších ingrediencí. Stabilizuje totiž kvas při kynutí těsta, posiluje těsto a zvýrazňuje chuť chleba. Kynutí je díky ní pomalejší, což je u chleba žádoucí, protože lepek tak má dostatek času posílit. Pro pekaře je sůl navíc dokonalým pomocníkem, který jim umožní kynutí těsta de facto načasovat.

Střídka daného chleba je pak díky ní také úžasně měkká a pružná jako polštářek, zatímco kůrka perfektně křoupe. A to je přesně to, co milujeme. Není však jedno, kolik soli přidáte – právě u chleba to bývá obvykle do 2 % k váze mouky.

Jahody jsou jahodovější, smetana smetanovější a vanilka vanilkovější. Díky soli Pixabay

A co dezerty, které mají být sladké?

Pokud do moučníku přidáte jen trochu soli, nebude slaný, právě naopak – jeho chutě se zvýrazní a rozvinou své přirozené aroma. Jednoduše řečeno, čokoláda bude „čokoládovější“, ovoce „ovocnější“ a ořechy „ořechovější“ a přitom spolu bude všechno hezky ladit. Taktéž bude dezert působit méně sladce a celková chuť bude komplexnější. Jednoduše budete mít z jídla větší požitek, než kdyby tam sůl nebyla.

A to neplatí jen při pečení dezertů, ale také při přípravě krémů, čokoládových pěn, koktejlů, marmelád apod. Všechny tyto sladké pochoutky ze soli vytěží maximum, jen se to s ní nesmí přehnat.

Některé potraviny dělá překvapivě sladší

Zatímco sladkou chuť sůl podpoří, u hořkých jídel funguje naopak – hořká chuť bude díky ní méně výrazná. Pokud tedy přidáte pár zrnek soli do kávy, nebude tak hořká. Stejně tak grep, který je pro mnoho lidí až nesnesitelně hořký, a proto jej do svého jídelníčku nezařazují. A to je velká škoda! Stačí jej totiž jen trošku posolit, a nejenže se vám bude zdát méně hořký, bude dokonce až nasládlý

Sůl, nebo cukr? Co je podle vás na grepu lepší? Canva

Sůl, základ nezbytného sodíku

Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje mimo ostatní minerály také sodík. Ten je obsažen v soli, konkrétně v té kuchyňské jej najdete přibližně 39 %. Sůl je tedy jeho přirozeným zdrojem – a také právě proto nám slaná jídla chutnají a mnohdy je sami vyhledáváme. Tělo si o ně prostě řekne.

V současné době však spíše než nedostatkem sodíku trpíme jeho nadbytkem, což bohužel přispívá k problémům souvisejícím s vysokým krevním tlakem. Problémy s ním nemusí mít sportovci, kteří jej v podobě potu vylučují spolu draslíkem, hořčíkem i dalšími minerály – právě proto je nicméně mohou potřebovat doplnit.

K tomu jednoduše poslouží iontové nápoje, které všechny potřebné minerály obsahují. Seženete je v běžných i sportovních obchodech, a to včetně speciálních značek elektrolytových nápojů v prášku doplněných o esenciální i neesenciální aminokyseliny.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz