Víte, proč se sůl přidává do dezertů, kávy nebo na grep?

Přidáváte i vy sůl do dezertů při pečení, nebo ji považujete za zbytečnou? Pixabay.com

Sůl se dává do dezertů zcela běžně. Napadlo vás ale někdy, proč tomu tak je? Proč se do buchty přidává sůl, když má být sladká? Když zapomenete na vajíčko anebo cukr, je to velký problém. Ale sůl? Pečení je ovšem věda, a není to jenom o cukru, vejci a ostatních surovinách, které do sladkého patří. I soli je třeba. Bez ní by to totiž nebylo ono.

Přečtěte si také

Které potraviny nikdy nesmíte jíst syrové a proč?
Které potraviny nikdy nesmíte jíst syrové a proč?

Když se řekne „sůl“

Pokud se v receptu píše obecně jen „sůl“, bývá tím myšlen chlorid sodný (NaCl), zkrátka obyčejná kuchyňská sůl čili jedlá sůl

Při pečení a vaření je sůl skutečně nad zlato

Jako malé děti jsme určitě zcela nechápali, proč říkala Maruška svému tatínkovi, panu králi, že jej má ráda stejně jako sůl. 

Sůl je skutečně mocná surovina, bez které bychom se v kuchyni neobešli. Vlastně na ní stojí i celý potravinářský průmysl! Dokonce se zcela běžně přidává i do sladkých pokrmů, jinak by to nebylo ono. Možná proto se sladká hostina v pohádce nevyvedla tak, jak pan král předpokládal. V zákuscích přeci chyběla sůl!

Jahody jsou jahodovější, smetana smetanovější a vanilka vanilkovější Pixabay.com

Proč to bez soli nejde?

V kuchyni se sůl nevyužívá jen na solení pokrmů. Ve skutečnosti je pro pečení sladkého stejně důležitá jako pro běžné „slané“ vaření.

Například při pečení chleba je sůl vedle mouky, kvasu a vody jednou z nejzákladnějších ingrediencí. Stabilizuje totiž kvas při kynutí těsta, posiluje těsto a zvýrazňuje chuť chleba. Kynutí je díky ní pomalejší, což je u chleba žádoucí, protože lepek tak má dostatek času posílit. Pro pekaře je sůl navíc dokonalým pomocníkem, protože jim umožní kynutí těsta de facto načasovat.

Střídka takového chleba je pak také díky soli úžasně měkká a pružná jako polštářek, zatímco kůrka perfektně křoupe. A to je přesně to, co milujeme.

Není však jedno, kolik soli přidáte. Právě u chleba to bývá obvykle do 2 % k váze mouky.

Proč se sůl přidává i do dezertů, které mají být sladké?

Pokud do moučníku přidáte jen trochu soli, nebude slaný, jeho chuť to nijak neovlivní, naopak jí pomůže. Zvýrazní chutě, a rozvine jejich přirozené aroma. Čokoláda bude „čokoládovější“, ovoce „ovocnější“ a ořechy „oříškovitější“ a přitom spolu bude všechno hezky ladit. Pokud do dezertu přidáte trochu soli, nebude se zdát chuťovým buňkám přeslazený, ale naopak méně sladký a celková chuť bude komplexnější. Jednoduše budete mít z jídla větší požitek, než kdyby tam sůl nebyla.

A to neplatí jen při pečení dezertů, ale také při přípravě krémů, čokoládových pěn, koktejlů, marmelád apod. Všechny tyto sladké pochoutky ze soli vytěží maximum, jen se to s ní nesmí přehnat.

Sůl, nebo cukr? Co je podle vás lepší? Pixabay.com

Sůl dělá paradoxně některé potraviny sladší

Mimochodem, velmi zajímavé je, že sůl dělá hořká jídla méně hořká. Pokud přidáte pár zrnek soli do kávy, nebude tak hořká. Stejně tak grep, který pro některé lidi bývá až nesnesitelně hořký, a proto jej do svého jídelníčku nezařazují. A to je velká škoda! Stačí jej totiž jen trošku posolit a nejenže se vám bude zdát méně hořký, bude dokonce až nasládlý. Uznejte, vždyť je to mnohem lepší a zdravější, než sypat grep cukrem.

Sůl potřebujeme jako sůl

Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje mimo ostatní minerály také sodík. Ten je obsažen v soli, konkrétně v té kuchyňské jej najdete přibližně 39 %. Sůl je tedy přirozeným zdrojem sodíku. A také právě proto nám slaná jídla chutnají a mnohdy je sami vyhledáváme, tělo si o ně prostě řekne.

V současné době však spíše než nedostatkem sodíku trpíme jeho nadbytkem (kromě sportovců), což bohužel přispívá k problémům souvisejícím s vysokým krevním tlakem. 

Potem například při sportu se totiž z těla dostávají ven minerály, respektive elektrolyty, vedle sodíku jsou to draslík, hořčík, vápník, chlór a fosfor, a právě proto je najdete v iontových nápojích. Ty se dají koupit v kamenných prodejnách obchodů se sportovním zaměřením anebo v e-shopech, a to včetně speciálních značek elektrolytových nápojů v prášku doplněných o esenciální i neesenciální aminokyseliny.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!