Připravte si sladké mlsání na zimu, po kterém nepřiberete

Malé misky s lyofilizovanými jahodami, borůvkami a banány New Africa / Shutterstock.com

Zima už pomalu klepe na dveře a s ní mizí i šance sehnat čerstvé sezónní ovoce. Navíc přichází čas mlsání a uždibování laskomin. Sladkosti jsou tak dobré! Ale sníst každý den čokoládu? To prostě nejde. Proto vám přinášíme jednoduché recepty, jak si lehce a snadno vytvořit vlastní dobroty na celou zimu.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Vsaďte na pochutiny našich babiček

Očekávali jste recepty na zdravé sušenky a domácí koláčky? Ale kdepak! Ukážeme vám, jak snadno připravit chutné křížaly, rozinky nebo jablečný kompot. Na přípravu potřebujete jenom sušičku a pár minut času. Pustíme se do toho?

Laskominy plné vitamínů

Ačkoli je každý kousek sušeného ovoce velmi sladký, jedná se o zdravou variantu naplněnou vitamíny. Hroznové víno i jablka mají obrovské množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a stává se tak plnohodnotným parťákem během sychravých dnů.

V jaké podobě si je dáte, je jen na vás

Vyrobte si vlastní rozinky

Výroba rozinek je velmi snadná. Se správnou přípravou získáte chutné, velké a šťavnaté rozinky, které v obchodě nekoupíte. Použijete-li zelené hrozny, rozinky budou příjemně zlatavé, ty z červených hroznů budou naopak klasicky tmavě hnědé. Které si vyberete?

Co budete potřebovat?

  • bezsemenné hroznové víno
  • sušičku ovoce
  • hrnec
  • led
Ruka drží jednu světlou rozinku, v misce pod ní je směs zlatých a hnědých rozinek Thaweeporn / Shutterstock.com

Jak postupovat?

Omyté a čisté hroznové víno ponořte do vroucí vody na jednu minutu a pak ho okamžitě přemístěte do mísy s ledem. Tím docílíte mnohem šťavnatějších rozinek a rychlejšího sušení plodů. Zastavit proces vaření je podstatné, jinak byste přišli o všechny cenné látky a z hroznů by nic nezbylo.

Ovoce následně vložte do sušičky na 12 hodin – nastavte teplotu na 75 °C a nechte sušit. Menší rozinky mohou být hotové dříve, proto je průběžně kontrolujte. Po dokončení je nechte dojít ještě další čtyři hodiny.

Jablka si vychutnejte čerstvá i sušená

Domácí křížaly

Domácí křížaly nejsou zrovna šťavnaté, zato jde o výborné zobání k večeru u televize nebo si je můžete dát do ovesných vloček k snídani.

Co budete potřebovat?

  • jablka
  • sušičku ovoce nebo troubu

Jak postupovat?

Všechna jablka oloupejte a nakrájejte na plátky o šířce zhruba čtyři milimetry. Na plech dejte pečicí papír a navrch vyskládejte plátky jablek. Troubu zapněte a nastavte teplotu na 60 °C. Musíte nechat pootevřená dvířka, aby mohla pára ven. V opačném případě by k usušení nikdy nedošlo. Až budou plátky křupavé, máte křížaly hotové. Plátky jablek také můžete vložit do sušičky na ovoce, nastavte stejnou teplotu jako u hroznů. Doba sušení bude mnohem kratší – a plátky hlavně průběžně kontrolujte.

Miska s křížalami Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Jablečný kompot za pár minut

Máte rádi horká jablka nebo teplé hruškové či jablečné nápoje? Přípravou domácího jablečného kompotu získáte obojí!

Co budete potřebovat?

  • jablka
  • citronovou kůru
  • hřebíček
  • skořici
  • cukr
Po přípravě kompotu si můžete vychutnat ovocný punč

Jak postupovat?

Oloupejte jablka, zbavte je jader a pecek a nakrájejte na osminky. Mezitím do hrnce nalijte vodu a nasypte do ní cukr, hřebíček, citronovou kůru a skořici podle chuti. Přiveďte k varu a přidejte kousky jablek. Vařte zhruba sedm minut. Že jsou jablka hotová, poznáte tak, že získají průsvitný odstín. Ovoce se nesmí rozpadat.

Tip: Ochucenou vodu, kde se ovoce vařilo, nevylévejte – přidejte dávku tmavého rumu dle chuti a máte výborný domácí punč!

Čtyřpatrová sušička ovoce, ve které jsou třešně, meruňky, banány a jablka Aleks Images / Shutterstock.com

Sušička ovoce jako nepostradatelný parťák do každé domácnosti

Rádi si potraviny vyrábíte doma, z přírodních zdrojů a vlastními silami? Pak je sušička ovoce jako dělaná právě pro vás. Hravě zařídí, že vám jídlo vydrží déle, a navíc se nemusíte zaobírat všudypřítomnými síty, která pořád někde překážejí.

Kterou sušičku vybrat?

Kvalitní sušička potravin musí splňovat hned několik podmínek. Pro zákazníka je směrodatná cena, náročnost údržby, jednoduché ovládání, požadované funkce, materiál, hmotnost, případně velikost či tvar.

  • Mezi nejlepší patří sušička značky G21 Breezer. Na portálu Heureka získala hodnocení 97 % a pořídíte ji za cenu okolo 5 000 Kč.
  • Levnější alternativou pak může být sušička Sencor SFD 851GR, která vychází velmi dobře v poměru kvalita versus cena a pořídíte ji už od 800 Kč.
Nebojte se zkusit něco nového

Je libo něco moderního? Zkuste lyofilizované ovoce

Pokud vám obyčejné sušení nestačí, ochutnejte moderní trend – lyofilizované ovoce. Jedná se o sušení mrazem, které prodlužuje trvanlivost ovoce, ale zároveň zachovává jeho tvar, barvu i strukturu, a navíc mu ponechává i prospěšné vitamíny.

Proces lyofilizace ovšem není nic jednoduchého – v první fázi se ovoce mrazí při teplotě od −50 do −100 °C, a to klidně i déle než 24 hodin. Neobejdete se tedy bez speciálního přístroje, tzv. lyofilizátoru, a už i jeho výběr je docela věda, natož pak správné použití. Pokud tedy máte chuť na ovoce sušené mrazem, raději si ho nakupte v akci.