Jídlo ovlivňuje naši psychiku. Víte, jak jíst, abyste se cítili šťastnější?

Jídlo hraje roli v psychickém rozpoložení. Canva

Vyvážený a pestrý jídelníček je vhodnou prevencí civilizačních chorob a podporuje dobré fungování psychiky. Nevhodná a nedostatečná výživa podporuje a zvyšuje deprese, úzkost, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršuje koncentraci, paměť a zvyšuje únavu.

Přečtěte si také

Retro bonbony z dob socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Jídlo a psychika jdou ruku v ruce

Na naši psychiku má velký vliv i náš jídelníček. Abychom se cítil v pohodě, je třeba snížit procento konzervovaných potravin, polotovarů a fastfoodu. Po čem tedy naopak sáhnout?

Nutné je jíst hodně čerstvých potravin, ovoce, zeleniny, zakysaných mléčných výrobků a ryb – díky tomu budeme mnohem pozitivnější, energičtější a bude nám to lépe myslet.

Zabírá i středomořská strava vyšší množství zeleniny, ovoce, olivového oleje, ryb, klíčků, semínek a ořechů. Tento způsob stravování pomáhá proti depresím, a navíc působí i protizánětlivě díky množství antioxidantů.

Jídlo a psychika spolu souvisí. Canva

Vyvážený jídelníček

Pokud jíme nezdravé jídlo, ovlivňuje to i naše psychické rozpoložení, především u žen. Úpravou jídelníčku se nicméně dá předcházet depresím i úzkosti – a můžete přelstít i premenstruační syndrom.

Jídlo je také důležité i pro náš zažívací trakt – pokud chcete být v pohodě, myslete na svoje střeva a trávicí systém. Mezi těžko stravitelná jídla patří především cukr, červené maso a bílé pečivo. Vhodné je i omezit konzumaci mléčných výrobků a již zmíněného masa, především hovězího a vepřového. Nutné je naopak dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, které působí jako prevence proti nespavosti nebo ADHD poruše. Důležitý je i pitný režim, zejména čistá a neperlivá voda.

Podpora myšlení

Naše trávení je propojeno s naším mozkem – to, co jíme, ovlivňuje náš mentální stav. Zapojte proto do svého jídelníčku zeleninové a ovocné saláty, ořechy, semínka, klíčky, řasy, ryby, olivový a kokosový olej a dejte si klidně i sklenku oblíbeného kvalitního vína. Pomůžete své štíhlé linii i duševní pohodě.

Výborné jsou i fermentované potraviny, třeba kysané zelí. Dále se hodí banány, mandle, řapíkatý celer, borůvky a bobulové ovoce, kvalitní hořká čokoláda či krůtí maso. A nepodceňte ani luštěniny, celozrnné a žitné pečivo či vejce. A výsledek? Vaše mysl bude klidná a zlepší se i vaše soustředění.